Applelle yhteistyökumppani – which is Nike

Apple ja Nike julkistivat eilen yhteishankkeensa, jossa iPod nanoa hyödynnetään kuntoiludatan tallennukseen. Kengässä on sensori, joka laskee askeleita ja lähettää tiedon langattomasti iPodille. iPod soittaa sporttista musiikkia, ja kuulokkeista luvataan kuuluvan juoksuaiheista kannustusta. Yhdellä napinpainalluksella voi aloittaa loppukirikappaleen, jonka voimin pinnistää maalin saakka. Kotiin tultuaan iPodin voi kytkeä tietokoneeseen, ja juoksun statiikat synkronoidaan kätevästi suoraan Niken palveluun.

Tuo on hupaisaa siksi, että mietimme pari viikkoa sitten hyvin vastaavaa juttua meneillä olevan kouluprojektimme aihetta valitessamme. Minun ehdotukseni oli eräänlainen ravintoterapeutti-liikunnanohjaaja. Ajatuksena oli, että laite keräisi talteen kaiken päivän aikana suoritetun liikunnan seuraamalla mm. liikuttuja matkoja, pulssia sekä mahdollisia kuntosalilaitteiden lähettämiä täsmällisempiä signaaleja.

Vastaavasti ravintopuolta voitaisiin kenties valvoa rfid-tagien avulla. Lounasravintolan ruokalista kertoisi järjestelmälle kunkin vaihtoehdon ravintosisällön ja tämä antaisi oman suosituksensa. Erona tavanomaiseen olisi, että palautteen valinnoistaan saisi heti muutenkin kuin särkevien paikkojen muodossa, ja pienenkin hyötyliikunnan merkityksen kykenisi näkemään välittömästi. Myös virheellisistä valinnoista järjestelmä olisi huomauttanut: mäkkärin tiskillä tai omaan autoon kömpiessä laite olisi värissyt, vaikka käyttäjä olisi syyllisyydentuntonsa jo äänettömälle onnistunut kytkemäänkin.

Minä olin toki taipuvainen olettamaan, että ihminen laihtuu, kunhan kuluttaa enemmän energiaa kuin syö, mutta Katri Mannisen laihdutussivuihin perehdyttyäni sain nähdä, että asia lienee kovin monimutkainen. Toki järjestelmä olisi kaikkineen ollut kovin hankala ja hieman turhan utopistinen. Ryhmäläisteni mielestä suurin ongelma oli palautteen antaminen. Heistä pelkkä tuloksien näkeminen ei riitä, vaan motivointiin tarvitaan muutakin. Nähtäväksi jää, kuinka Applen ja Niken [joku Slashdotissa jo yhdisti nuo Nippleksi] korvaan kuiskiva valmentaja tehtävässä onnistuu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s