Macci käyttökuntoon – apuohjelmat esittelyssä

PowerBookini palasi toistamiseen huollosta. Ensin vaihdettiin logiikkakortti ja cd-asema. Toisella kertaa vasta uskoivat, että kovalevykin oli hajalla. Edellinenhän laukesi viime syksynä. Minä en hankkisi kannettavaa ilman AppleCarea.

Päätin aloittaa systeemin asentamisen vaihteeksi ihan puhtaalta pöydältä, sillä sinne tänne säilömäni varmuuskopiot nikottelivat mikä mitenkin. Silläkin uhalla, että tämä on hieman blogin aiheen vierestä, listaan tähän, mitä ohjelmia tapaan koneelle asentaa, jotta sujuva työskentely onnistuisi.

Verkosta ladattujen ohjelmien kuvakkeet tallentuivat työpöydälle [tapaan tehdä erillisen universaalin latauskansion, jottei työpöytä tukehtuisi], josta ne oli kätevää valita ja kopioida Teksturiin. Oletusarvoisesti se liittää ohjelmat dokumenttiin sellaisenaan [tarkoitusta tälle en tiedä], mutta muuttamalla dokumentin ensin vain teksti -muotoon, saa sijoittamalla kätevän listan työpöytänsä kohteista. Joten olkaapa hyvät, katsaus olennaisimpiin apureihini sekalaisessa järjestyksessä.

***

quicksilverQuicksilver, selkäytimen jatke. Ohjelma yhdistää GUI:n ja CLI:n parhaat puolet ja tekee liki mitä vain. Minä raavin vain pintaa ja käytän sitä etupäässä ohjelmien laukaisijana. Mutta kätevää on esimerkiksi nettikaupassa asioidessaan kirjoittaa QS:n luukkuun oma nimensä, valita luottokortin numero, valita kopioi, siirtyä selaimeen ja valita liitä. [Ennen kuin joku älähtää turvallisuudesta, niin sovitaan, että muistan viimeiset numerot ulkoa]. Käytän laukaisemiseen komento + , -yhdistelmää, sillä se on nopsa painaa, enkä kovin usein tarvitse yhdistelmän varsinaista toimintoa, Asetukset-valikon avaamista.

iscrolliScroll tuo tuen raahaamiselle kahta sormea ohjauslevyllä liikuttelemalla kuten myös mahdollisuuden simuloida kakkospainikkeen klikkaamista pitämällä kahta sormea levyllä klikkaamisen aikana. Huomaan olevani hukassa käyttäessäni kannettavia, joissa rullaus ei toimi näin.

icekeyiceKeyn ajurit. On vähän ikävää, että näppäimistö vaatii ajurit, mutta tietääkseni mikään kolmannen osapuolen näppäimistö, jossa on napit äänenvoimakkuudelle ja ejectille, ei toimi ilman ajureita, joten vika lienee Applen.

tinkertoolTinkerToolilla saa Dockin kiinnitettyä näytön kulmaan, kätkettyjen ohjelmien Dock-kuvakkeet läpinäkyviksi ja muuta kätevää.

growlGrowl kertoo huomaavaisesti, mitä ohjelmissa tapahtuu, mutta ei kuitenkaan häiritse. Toivottavasti Leopardin Finder ymmärtää Growlin päälle. Vielä toivottavammin Apple ostaa Growlin osaksi systeemiään.

mailappetizerMail.appetizer kertoo saapuvasta sähköpostista Growlin tapaan, mutta tarjoaa lisäksi pikanapit viestin luetuksi merkitsemiselle ja suoralle tuhoamiselle.

unoUno lopettaa Applen pelleilyn ja tekee kaikkien ohjelmien ikkunoista saman kevyen unified-teeman mukaisia. En liene ainoa, joka vihaa harjattua metallia.

stampsMail Stamps palauttaa Mailiin Pantherin toimivammat työkalurivin kuvakkeet.

stuffitStuffit Expander ei tule enää koneen mukana, mutta sitä tarvitaan yhä joidenkin tiedostojen purkamiseen [kuten iceKeyn ajureiden…].

Soikko oikolukee suomea kaikissa Cocoa-ohjelmissa. Mutta ei valitettavasti tavuta. Eikä myöskään toimi yhtä aikaa monella kielellä tarkistavan multilingual-tarkistuksen kanssa. Mutta tämä on Applen syytä.

frontrowFront Row Enabler antaa asentaa Front Row’n virallisesti tukemattomaan Macciin.

skypeSkypen beta mahdollistaa viimein videokeskustelun ilman sähläämistä myös Windows-väen kanssa. Käytän Skypessä vanhan version vihreää kuvaketta, sillä sinisiä kuvakkeita on Mac OS X:ssä niin valtavasti, että uutta on vaikeaa erottaa niiden joukosta.

adiumAdium tekee mese-ihmisten kanssa kommunikoinnin miellyttäväksi. Se antaa jopa muuttaa kuvakkeensa väriä.

chaxChax paikkaa iChatin pahimpia puutteita ja lisää mm. välilehdet. Käytän iChatia, sillä videokeskustelu Maccien välillä toimii siinä toistaiseksi Skypeä paremmin.

clickerSalling Clicker antaa ohjata konetta kännykällä. Yksi harvoista koskaan ostamistani shareware-ohjelmista. Ilmainen Romeo on sekin nykyään varsin monipuolinen.

clickermplayerVLC ja Mplayer soittavat melkein mitä vain. Flip4mac näyttää wmv-videot selaimessa.

pdfPDF Browser Plugin näyttää pdf-tiedostot selaimessa monipuolisemmin kuin Tigerin Safari, joka ei muun muassa salli zuumaamista.

wordWord Browser Plugin näyttää word-tiedostot selaimessa.

proxiProxi antaa tehdä melkein mitä vain, mutta toistaiseksi en ole ehtinyt perehtyä ja käytän sitä ohjaamaan PowerMate-leluani.

cyberCyberduck on kelpo (s)ftp-ohjelma, joka ymmärtää Growlin päälle.

fuguFugu luo ssh-tunneleita. Toimii, mutta on aika kauhea.

Flickr Export siirtää kuvat iPhotosta Flickr:iin, mutta on mokoma muuttunut maksulliseksi.

10011001 siirtää kuvat vastaavasti Finderista Flickr:iin.

whatsizeWhatSize näyttää graafisesti, mikä vie kaiken tilan kovalevyltä.

tofuTofu latoo teksti- ja periaatteessa myös pdf-tiedostot kapeaan palstaan näytöltä lukemisen helpottamiseksi.

subethaSubEthaEdit on oiva teksturi koodin muokkaukseen. Uusin versio on maksullinen, mutta onneksi vanha löytyi majailemasta varmuuskopiolta.

audacityAudacity on yksinkertainen äänenmuokkausohjelma.

caminoCamino on Mozilla-pohjainen selain Macci-tatsilla.

Safari Stand tuo Safariin sivupalkin, joka näyttää esikatselun välilehdistä ynnä muuta mukavaa.

galerieGalerie tekee iPhotolla luoduista html-gallerioista tyylikkään näköisiä ja toimivampia.

conversationConversation on mukava irc-ohjelma, joka ymmärtää Growlin päälle.

[lisäys]MenuMeters oli unohtua. Se kertoo kattavasti, mitä koneessa tapahtuu.

[Pahoittelut hyppivistä kuvakkeista. En tiedä, mahtoiko WordPress soveltaa jotain automatiikkaa, mutten jaksa nyt ihmetellä enempää, kun näidenkin näpertelyyn meni ikä ja terveys.]

***

Tuossa päällimmäisiä. Vielä pitäisi jossain vaiheessa viitsiä asentaa TeX-ohjelmia siltä varalta, että joutuu moisia dokumentteja väsäämään, mutta en jaksanut, kun asentaminen on muistaakseni kovin vaivalloista. Samassa yhteydessä pitää hakea Fink Commander, joka takee Finkin käytöstä hieman sujuvampaa. Kehittäjätyökalutkin pitäisi hakea varmuuden vuoksi, mutta gigan kokoisen paketin lataaminen katkesi paristi ja kyllästyin.

Varsinaisesti minulta puuttuu ohjelma satunnaissälän arkistointiin. Olen aiemmin käyttänyt Caboodlea, mutta se on nykyään maksullinen eikä enää välttämättä pärjää kilpailijoilleen varsin tiiviisti kansoitetulla kentällä. Kehittäjä sitä paitsi lupasi minulle lisäävänsä roskakoritoiminnon jo kauan sitten, mutta ohjelma tarjoaa edelleen ok-dialogia aina tiedostoa poistettaessa… Kenties päädyn sijoittamana Yojimboon. Sillä on takanaan tunnettu kehittäjä ja se on integroitu järjestelmään varsin monipuolisesti. Ja onhan John Gruberkin sitä kehunut, eikä hänen tiedetä olleen väärässä.

Caboodle-väki teki ikävästi ja esti vanhan ilmaisen version käynnistymisen maksullisen version tullessa markkinoille. Saa nähdä, saankon vanhaa tavaraani pelastettua. Siellä on sentään tallessa parikymmentä juttuaihiota Köyttöliittymäänkin…

[Lisäys] Inbox näyttää jo beta-versiossaan kiinnostavalta ja lupaavalta tarjokkaalta. Satunnaissälän säilömisen lisäksi se valvoo myös työpöytää ja sähköpostia, periaatteena GTD, getting things done.

Olen pohtinut myös tarvetta pdf-tiedostojen iTunes-tyyppiselle arkistointiohjelmalle. Tällaisiakin taitaa olla jo aika lailla.

Vinkkejä ja kokemuksia kuullaan tietenkin mieluusti kommenteissa.

11 kommenttia artikkeliin ”Macci käyttökuntoon – apuohjelmat esittelyssä

 1. Kyllähän tuo Safarikin osaa pdf:iä zoomata. Toiminto löytyy kontekstimenusta hiiren oikealla napilla (tai ctrl-klikkauksella, jos hiiressä on vain yksi nappi).

 2. Kappas, aloin käyttää laajennusta jo 10.3:n aikaan, jolloin Safari ei vielä näyttänyt pdf:iä lainkaan. 10.4:ssä kokeilin tulla toimeen ilman, mutta tavallinen komento – + -yhdistelmä ei toiminut, joten oletin, että zoomaustukea ei ole.

  Ainakaan Safari ei osaa ilman laajennusta pyörittää pdf-tiedostoja, ei näyttää niitä aukeamittain eikä avata niitä kätevästi Esikatseluun. En muista, onnistuuko hakukaan.

 3. Kummallista muuten, jos toiminto löytyy vain kohdevalikosta, kun Apple HIG:n mukaan näin ei saisi olla. Yritin kyllä mukamas aikoinani tonkia sitä valikoista löytämättä.

 4. Mainio ja kattava lista! Näyttää hyvin samanlaiselta kuin minkä itse käyn läpi uusien koneiden äärellä.

  Lisäisin listalle vielä TextMate-editorin, joka on yksinkertaisesti paras tietokoneohjelma jota koskaan olen käyttänyt. TM on maksullinen (39 euroa), mutta Mac OS X:lle löytyy onneksi kasapäin todella hyviä ilmaisiakin editoreja.

 5. Minä lisäisin listaan nämä CocoaMySQL, Compress, CoverFlow, Google Earth, Linotype FontExplorer X, OnyX, Paparazzi!, Renamer4Mac, SnapNDrag ja TextWrangler.

  En jaksa nyt linkittää. Tietoa löytyy kuuklettamalla.

 6. Uninen, olen kuullut kehuja tuosta ennenkin, mutta pärjäillyt itse SubEthalla.

  pni, kappas, Onyx unohtui. Sen olen noista ehtinyt asentaa tällä kertaa. CoverFlow’ta mainostin täällä aiemmin, mutta se sopii paremmin demoiluun kuin oikeaan käyttöön. TextWrangler ja toki Google Earth ovat olleet käytössä, mutta pitääpä tutustua muihin.

  [Näyttävätpä muuten rumalta nuo liian suuret gravatarit… Tietäkää, että olen tietoinen ongelmasta.]

 7. PDF-arkistointiin näppärä iPhoto -henkinen softa on Yep (ex. Kip). Olen huomannut softan melkoisen käteväksi koneelle kertyvien PDF-muotoisten dokumenttisälän organisointiin. En ole kokeillut, mutta Yepissä on myös suora skannerituki, joten se soveltunee hyvin myös paperimuotoisten kuittien ja muiden lappusten sähköiseen arkistointiin (vaikka verottajaa ajatellen..)

  Tällä hetkellä ohjelma on varsin vakaasti toimiva beta ja jostain lueskelin että valmiina se tulisi maksamaan 50 dollarin pintaan.

  ..tästä OS X-softainventaariosta voisi tehdä meemin!

  • Käynnistyykö se käyttöjärjestelmä-DVD:ltä käynnistämällä (levy sisään ja käynnistys c-näppäin pohjassa)? Jos käynnistyy, vika on vain kovalevyssä. Jos ei käynnisty, pahimmassa tapauksessa emolevy on hajalla. Oma edellinen koneeni hajosi näin ja korjaus olisi ollut niin kallis, ettei se enää kannattanut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s