Siirtymätehosteet – silmänruokaa vai substanssia

Törmäsin kiinnostavaan videoon [via]. Etenkin kohdassa 1.48 esiteltävä peek-efekti vaikuttaa nokkelalta [koskakohan videot alkavat tukea linkkaamista suoraan haluttuun kohtaan].

[Lisäys] Minulle opetettiin kommenteissa, että tuollaisia linkkejä voi tehtä jo.[/Lisäys]

Sikäli olen samaa mieltä, että erilaiset siirtymätehosteet ovat usein hyödyllisiä etenkin tukemaan spatiaalisuutta, tilan tuntua. Kun näkee, minne kohteet menevät ja minne itse liikkuu, hahmottaa paremmin, missä on.

Tämä toi mieleeni vanhan pohdintani iPhonen karttaohjelman taittumistehosteesta. Onko siinä mitään järkeä vai meneekö se kikkailun piikkiin? Vastaavaa ei käytetän iPhonessa missään muualla. Kartta taittuu pois näkyvistä niin pitkältä matkalta, ettei sitä pääse kuitenkaan käyttämään. Toisaalta kartta vie tilaa ylälaidasta niin, että kontrolleja ei mahdu yhtä paljon kuin jos kyseessä olisi tavanomaisempi flip-tehoste.

map curl

Mitä sanoo raati? Minä tuomitsen tuon kikkailuksi.

[Rumaa on sekin, että itsenäinen kehittäjä ei voi käyttää samaa efektiä, sillä julkisilla apeilla ei ole mahdollista pysäyttää siirtymää tuolla tavalla.]

8 kommenttia artikkeliin ”Siirtymätehosteet – silmänruokaa vai substanssia

  • Nuumi, tuo näytti muka joskus hyvältä. Otsikot eivät ole oikeasti pienellä, ne on vain muokattu tuollaisiksi. Jos lukee tekstin syötteestä näkee otsikot kunnolla jo odotellessaan, että ehdin päivittää ulkoasun.

 1. Eikö tuo Peek ole ainakin tuossa käytössä todella huono? Mitään affordanssia ei ole sille, että voisi kurkistella juttujen taakse. Ja eikö olisi parempi näyttää ne tiedot suoraan käyttäjälle, ilman että niitä tarvitsee erikseen mennä vilkuilemaan. Efektiä täytyy vielä ylläpitää hankalasti sormella eikä voi rauhassa katsella tietoja.

  Toki näkymä on kauniimpi ilman tietoja, mutta tämä jos mikä vaikuttaa kikkailulta. Eipä päätynyt tällainen ratkaisu N97:n etusivullekaan. Myönnän kyllä, että jossain tuo voi olla hyvä juttu, mutta ei vaikuta hyvältä heidän antamassaan esimerkkikäytössä.

 2. Petteri, kun katsoin videon toista kertaa, olin ihan samaa mieltä kanssasi: hyöty on hyvin kyseenalainen. Ensimmäisellä kerralla se vain vaikuttii uudelta ja kiinnostavalta.

  Fiksumpaa olisi sekin, että nappia liu’uttaessaan tms. koko muu näyttö näyttäisi tuon lisätiedo. Miksi se pitää tunkea tuonne pieneen tilaan napin päätyyn, kun ei niitä muita nappeja kuitenkaan käytetä yhtä aikaa.

  Mietin sitäkin, kuinka tuota alta paljastuvaa ratassymbolia on tarkoitus käyttää. Se on kai painike. Vedetäänkö yhdellä sormella painike pois päältä ja toisella painetaan ratasta. Ei kovin kätevää, eikä edes onnistu Nokialla, kun eivät tue useampaa kosketusta.

 3. iPhonen ”karttakurkistusefektin” voi rinnastaa flip-siirtymään (joita käytetään näkymän muokkaukseen, esim. sääohjelmassa) mutta paremmin ehkä toimintovalikkoon (esim. se jossa valokuvan voi lähettää emaililla, MMS:llä tai asettaa taustakuvaksi).

  Näistä kahdesta jälkimmäinen säilyttää enemmän kontekstia, koska alkuperäinen näkymä ei käänny kokonaan piiloon. Vaikka sitä ei voikaan käyttää, se on silti vahvasti näkyvillä – vähän kuin lightboxien kanssa web-puolella. Tuntu siitä, että ”ollaan vielä samassa näkymässä” on vahvempi kuin flipissä. Karttakurkistuksessa on sama juttu, eli se on tavallaan variaatio toimintovalikosta.

  Lisäksi flip viestii, että kurkistetaan ”kokonaisen objektin” kääntöpuolelle (esim. yksittäinen widgetti tai sääohjelmassa yksittäisen paikkakunnan ennuste), mikä ei ehkä istu karttasovellukseen.

  Miksi sitten kartassa ei valittu toimintovalikkoa vaan spesiaali kurkistusefekti? Voi olla että toimintovalikot haluttiin pyhittää tiettyyn formaattiin eli pelkkiä koko rivin painikkeita, ja ”map/satellite/hybrid” monivalinta ei istunut tähän.

  Tai sitten vain tosiaan haluttiin visuaalisempi tehoste, eli ”kikkailua”.

 4. Lauri, hyvä pointti tuo toimintovalikko. Se tuntuu kaikkiaan hieman täydeltä nyt, kun mukana ovat MMS:t ja muut. Se ei näytäkään kovin kauniilta. Aivan kuin ratkaisu olisi vähän hätäinen.

  Myös tuo huomio flipin liittymisestä kokonaiseen objektiin on hyvä.

  Kaikkiaan on minusta sittenkin vähän epäeleganttia, että (varsin) sama asia toteutetaan näin monella eri tavalla vailla ilmeisiä perusteita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s