Tekstin suurentaminen vs. dokumentin zoomaaminen

Joku tuli tänne hakusanoilla ’mistä tietoa tekstin suurentaminen’ ja muistutti minua asiasta, josta piti mainita jo kauan sitten. Minua raivostuttaa, kuinka selaimet eivät kunnioita sijaintiani tekstissä, kun päätään suurentaa tekstin kokoa. Kovin usein saatan huomata kesken artikkelin lukemisen, että teksti on sittenkin liian pientä, tai sitten vain vaihdan asentoani ja siirryn kauemmaksi näytöltä.

Kuinka vain, tekstin suurentamisen jälkeen sijaintini sivulla on sama kuin ennen suurentamista, mutta sijantini tekstin suhteen on muuttunut, sillä suurempi teksti vie tietenkin enemmän tilaa. Nykyisellään olen oppinut kopioimaan jutusta pari sanaa leikepöydälle ennen suurentamista ja sitten näitä sanoja etsimällä löytämään sijantini, mutta kovin kömpelöähän tämä on.

Ratkaisu on yksinkertainen ja olemassa. Esimerkiksi Applen Esikatselu-ohjelmassa pdf-tiedostoja luettaessa tekstiä ei varsinaisesti suurenneta, vaan dokumenttia zoomataan, jolloin fokus pysyy samassa kohdassa eikä lukeminen häiriinny. Vastaavan ominaisuuden näkisin kernaasti selaimessakin.

7 kommenttia artikkeliin ”Tekstin suurentaminen vs. dokumentin zoomaaminen

 1. Testasin just Opera 9.01:ssä ja tämä näyttää säilyttävän lukukohdan kun suurentaa tekstiä (numeronäppiksen +/- -napit).
  Kiinnekohta näyttäisi olevan html-alueen yläreuna.

 2. Itse maalaan tekstinkohdan, missä olin ennen koon kasvatusta, se on sitten helppo löytää rullaamalla. Zoomaus ei ole paras mahdollinen ratkaisu sekään, vaatii lähes aina myös hankalaa ja epäkäytännöllistä ikkunan koon säätämistä ja sivuttaisskrollausta.

  IE7:ssa on zoomaus oletusarvoisena, vaikkakin tekstin koon kasvatuskin on vielä mahdollista valikoiden kautta.

 3. Koska webissä kyse ei ole samalla tapaa staattisesta dokumentista kuin pdf:ssä, vaan sivu voidaan rivittää uudelleen, ajattelin zoomaamisella jotain sellaista, jossa sivuttaisrullaamiseen ei jouduttaisi. [ei olisi silti ollut pöllömpi idea myös sanoa tätä tekstissäni…]

  Käytännössä siis selain katsoisi suunnilleen, missä kohtaa lukija on menossa ja pitäisi huolta, että tuo teksti olisi näkyvillä suurentamisen jälkeen.

 4. Selaimen on vain vaikea tietää, mitä kohtaa ruudulla sivuttaissuunnassa käyttäjä haluaa lukea eli mihin kohdistaa zuumatessa. Mutta kaipa palstan leveydestä ja tekstin määrästä voisi tehdä hyvän arvauksen. Ainakaan zoomauspioneeri Opera ei sellaista tee.

 5. Zoomaus ratkaisee periaatteessa pikselifontteihin liittyvän ongelman (IE ei tue tekstinsuurennosta tällöin), kun kerran oletusarvoisena IE7 käyttää zoomia. Vielä tosin jää ne vanhat selaimet kummittelemaan, mutta voisi kuvitella, että käyttäjät joilla on yleisesti vaikeuksia nähdä webbisivujen tekstiä käyttäisivät oletusarvoisesti omaa tyylitiedostoaan. Olisi mukava tietää, onko tästä tehty kuinka paljon erilaisia kartoituksia ja mitä niissä on tulokseksi saatu. Emmit ja prosentit ovat aina hieman ongelmallisia yksiköitä, pikseli sen sijaan on aina pikseli.

 6. Opera-tyylinen zoomi yksistään ei suinkaan ole autuas. Kun myös kuvia ja taulukoita zoomataan, käy hyvin helposti niin, että taulukkotaitosta tulee view portia leveämpi. Silloin joutuu scrollaamaan sivusuunnassa, mikä ei ole yhtään mukavaa. Tämän takia Operassa zoomatessa pitäisi renkata päälle vielä optio ”Fit to Width”.

  Näen käyttötapauksia sekä Mozilla-tyyliselle että Opera-tyyliselle zoomille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s