Yhdistetty valikko ja painike

Microsoft Officen Windows-versiossa oli aikoinaan ja kenties yhä käyttöliittymäelementti, joka näytti painikkeelta, mutta tekstin vieressä olikin pieni kolmio. Kun nappia painoi, ei auennutkaan uutta dialogi-ikkunaa, vaan eräänlainen ponnahdusvalikko. Kummajainen sijaitsi jossain Format: Paragraphin seutuvilla. [Jos tulee vastaan, voisin haluta kuvakaappauksen.]

Mac-versiossa asia oli ratkaistu toisin, ja tapasin naureskella tyytyväisenä, ettei meillä sentään moisia älyttömyyksiä viljellä. Kunnes Apple sisällytti vastaavan yhdistelmän Mac OS X 10.4:ään vuosi sitten. Ja aivan yhtä pöhkösti ainoastaan yhteen ainoaan paikkaan koko järjestelmässä.

pdf-nappi

Kuvakaappaus on standardista tulostusikkunasta. Nappulaa painamalla aukeaa valikko, josta dokumentin voi tallentaa PDF:ksi tai tehdä muuta kätevää.

pdf-valikko

Koska valikko on muodoltaan painike, valinnan jälkeen ei palata tulostusdialogiin, vaan siirrytään suoraan valittuu toimintoon. Tällä kierrettiin vanhojen versioiden epäloogisuus, jossa ensin valittiin valikosta Tallenna PDF-tiedostoksi, jonka jälkeen valinta vahvistettiin painamalla Tulosta.

***

Asia palasi mieleeni hiljattain ihmetellessäni jälleen kerran, miksei mitään tapahdu, vaikka olin valinnut Ylen verkkosivujen ponnahdusvalikosta, minkä ohjelman sivuille haluan siirtyä. Olin tietenkin unohtanut painaa valikon vieressä majailevaa SIIRRY >> -painiketta.

Työpöytäkäyttöliittymissä ponnahdusvalikoista valitseminen vaatii vahvistuksekseen napin painamisen, mutta verkossa on tottunut siihen, että sivulle siirrytään suoraan ilman vahvistuksia. Tilanteessa, jossa ponnahdusvalikoita on vain yksi, vahvistaminen on tietenkin turhaa käyttäjän kiusaamista, eikä välitä hyödyllistä informaatiota. Se kuuluu samaan sarjaan dialogin kanssa, joka ei tarjoa muuta vaihtoehtoa kuin OK-painikkeen.

Toisaalta automaattisesti etenevät ponnahduvalikot ovat sikäli harhaanjohtavia, että ne näyttävät ulkoisesti samalta kuin perinteiset vahvistuksen vaativat. Ratkaisu on ilmeinen: yhdistetään valikko ja painike sellaisissa tilanteissa, joissa erillistä vahvitusta ei vaadita. Niin kummalliselta kuin se tuntuukin, Microsoft oli tällä kertaa kaukaa viisas.

3 kommenttia artikkeliin ”Yhdistetty valikko ja painike

  1. Ylen verkkosivuista. Webissä meillä on sellainen juttu kuin linkit. Pudotusvalikko on lomakekontrollina äärimmäisen huono tapa korvata linkkilista. Kun tekee valinnan pudotusvalikosta, mitään ei kuulukaan tapahtua. Se on valinta, ei käsky lähettää lomakkeen sisältö palvelimelle.

    CSS:n avulla voidaan helposti työstää pudotusvalikon kaltainen ja huomattavasti saavutettavampi linkkilista, joka ei vaadi missään oloissa mitään erillistä painiketta.

  2. Joo, en nyt ollut ottamassa kantaa suoraan valikoihin tässä, vaan siihen, kuinka niiden ulkoasu voisi indikoida, tarvitaanko painallusta vai ei. [onko muuten tällainen valikko ponnahdusvalikko (pop-up menu) ja ruudun/ikkunan ylälaidan pudotusvalikko suomeksi? (drop-down menu)].

    Kovin monesta huonosti tehdystä valikkovirityksestä [varmaankin yleensä kyllä javascriptiä] kärsineenä voisin kyllä puolustella, että ponnahdusvalikoissa on sentään look & feel kohdallaan. Jostain toki kertoo sivuston rakenteesta sekin, että Ylellä on vaivalloista liikkua ilman tuota valikkoa, eli samaa mieltä ekan pointtisi kanssa toki.

  3. Tuollaisen pudotusvalikkovalinnan lisäksi on aina oltava erillinen painike, koska automaattinen lähettäminen on esteettömyysongelma: valikkoa ei voi käyttää näppäimistöltä, sillä systeemillä ei voi valita silloin kuin ensimmäisen kohdan – silloin onChange-tapahtumakäsittelijä laukeaa, ja lomake lähetetään.

    Ja kontrolli on todellakin tilanteeseen aivan väärä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s