Kirjoittajasta

 

Tässä blogissa puhutaan maailman virheistä niiden tärkeilevillä nimillä. Kirjoittajana on käytettävyysasiantuntija Matias Pietilä. Olen insinööri, joka ei osaa koodata ja designer, joka ei osaa piirtää. Sittemmin olen alkanut ottaa kantaa myös liiketoiminnallisiin kysymyksiin.

gmail.com-osoitteeni alkuosa on matias.pietila. Twitteristä minut löytää nimimerkillä @mpietila, ja nykyään meuhkaan myös Linkedinissä. Voit soittaa minulle numeroon +358505060201.

Miksi et ole kaikkien näiden vuosien jälkeenkään korjannut blogisi nimen kirjoitusvirhettä?

Köyttöliittymän ö-kirjain pyrki alun perin vuonna 2006 viittaamaan nokkelasti, kuinka olemme kurjien käyttöliittymien köyttämiä emmekä pääse toimimaan täydellä kapasiteetillamme. Sikäli nimi on harhaanjohtava, että täällä puhutaan asioista laajemmin kuin pelkkien käyttöliittymien kannalta ja välillä myös hienoista toteutuksista pelkkien ongelmien sijaan, mutta minä nyt olen vähän heikkona nokkeluuksiin.

Sittemmin olen alistanut blogin henkilöbrändäyksen alttarille ja vaihtanut domainiksi oman nimeni. Kuinkas muuten. 

Mitä teet työksesi, saanko sinut avuksi omaan projektiini?

Keväällä 2021 aloitin Fennialla vastuullani digitaalisten asiointi- ja myyntikanavien kehitys. Tämä on sen verran tuore juttu, että minulla ei ole siitä vielä paljoa kerrottavaa.

Aiemmin toimin 10 vuotta Qvik-nimisessä yhtiössä, jossa vastasin design-liiketoiminnastamme. Toimin yhä yhtiön hallituksessa.

Voin tehdä pienimuotoista neuvonantajatyyppistä keikkaa, kunhan se ei kilpaile Fennian tai Qvikin kanssa. Jos esimerkiksi haluat, että kerron sinulle tiiviin asiantuntijalausunnon palvelustasi tai pidän koulutuksen tai työpajan siitä, kuinka mobiilipalvelut optimoidaan liiketoiminnan kannalta, teen tällaista mielelläni. Varsinaiseen suunnittelutyöhön minulla ei tällä hetkellä ole aikaa.

 

Voitko tulla luennoimaan tilaisuuteeni tai antaa lausunnon lehtijuttuuni?

Totta kai! Puhun mieluusti erilaisista käyttäjäkäskeiseen suunnitteluun liittyvistä asioista: erityisesti minua kiinnostaa, kuinka yhdistää design, liiketoiminta ja ketterä ohjelmistokehitys. Lisäksi tykkään kertoa spesifisti mobiilikäyttöliittymien suunnittelusta eri alustoille. Viime vuosina mukaan ovat tulleet liiketoiminnallinen vaikuttavuus ja datavetoisuus – sekä maksamisen murrokseen liittyvät aiheet.

Tällaisia asioita olen tehnyt:

 • Presentaatioita ja puheenvuoroja
 • Haastatteluja televisioon, radioon ja lehtiin
 • Podcast-vierailuja
 • Paneelikeskusteluja (myös juontajana)
 • Luennointia

Olen esiintynyt asiakastapahtumiemme lisäksi mm. UXDX-seminaarissa, Helsinki Design Weekissä, Alma Talentin, Googlen, Netsin, Aalto-yliopiston, Haaga-Helian, Sanoma Akatemian,  Wakarun, Startup Saunan, IxDA Helsingin, Future Femalen ja HelsinkiOS:n tapahtumissa ja antanut haastatteluja mm. Yleisradiolle sekä Alman ja Sanoman julkaisuille.

Kesällä 2019 luennoin UX-suunnittelusta kertovan kurssin osana Aalto-yliopiston ITP-ohjelman Strategy & Experience Design -kokonaisuutta, kesällä 2020 tein saman uudestaan. Vuosina 2020 ja 2021 olen lisäksi pitänut luentosarjan mobiilisuunnittelusta Lahden Muotsikassa. Sen lisäksi olen pitänyt vierailijaluentoja Aalto-yliopistossa ja Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa. Minulla on siis valmista materiaalia UX-suunnittelusta, ja koulutan mielelläni.

Täältä voi katsoa listan julkisista esiintymisistäni viime aikoina.

Olen törmännyt lehtijuttuun, jossa sinua kutsutaan maksuasiantuntijaksi. Millä meriiteillä?

Olemme seuranneet Qvikillä PSD2-maksupalveludirektiiviin liittyvää keskustelua viime vuodet ja pyrkineet ymmärtämään sen mahdollisuuksia kauppiaille. Olimme tuomassa Apple Paytä Pohjoismaiden markkinoille ja olemme sittemmin perehtyneet aihepiiriin syvemmin ja konsultoineet yrityksiä, jotka haluavat uudistaa maksuratkaisunsa nykyaikaisiksi. Näiden kokemusten myötä olen päätynyt välillä mediaankin kommentoimaan näitä asioita. 

Sanot olevasi designeri. Oletko suunnitellut mitään maininnan arvoista?

Sanotaan, että sankarisuunnittelijoiden aika on ohitse. Olen ollut mukana monissa tiimeissä, jotka ovat saaneet aikaan siistejä juttuja. Välillä roolini on ollut suurempi ja välillä pienempi. Koen jonkinlaista lukkarinrakkautta mm. seuraavia tuotteita kohtaan (kaikkea en saa kertoa):

 • Ylen Uutisvahdin alkuperäinen konsepti ja ensimmäiset sovellusversiot (Grand One 2015: Paras mobiilipalvelu, voittaja. Paras kuluttajapalvelu, voittaja. Blue Arrow 2017: Paras asiakaskokemus, finalisti (eli top-5)).
 • Erinäiset digipalvelut Tallinkille, etenkin mobiilisovellus ja sen integroimat muut palvelut (Grand One 2016: Paras verkkopalvelu, top-5. Blue Arrow 2017: Paras asiakaskokemus, top-5. Grand One 2020: Paras verkkopalvelu, kunniamaininta (eli top-3). Paras palvelumuotoilu, paras mobiilipalvelu, paras UX-design, finalisti (eli top-5)). [Niin, ei yhtään voittoa, vaikka syytä olisi. Äh.]
 • VR:n uudistettu lipunmyyntiautomaatti (Grand One 2020: Paras palvelumuotoilu 2020, voittaja. Paras UX-design, finalisti (eli top-5)).
 • Säästöpankin uusi mobiilisovellus, 2019. (Ei ole voittanut mitään, mutta asiakkaat tykkäävät kovasti – ja onhan siinä monta hienoa juttua, joita kilpailijoilla ei ole.)
 • Aurinkomatkojen varauspalvelun uudistus. (Grand One 2018: Paras verkkokauppa, kunniamaininta (eli top-3)).
 • Tapahtumasovellukset Slushiin ja NBF:ään (Grand One 2015: Paras UX-design, kunniamaininta.) 
 • Eräät nimettömät sporttipalvelut, 2012–2016.
 • Taloussanomien iPad- ja iPhone-sovellukset 2011–2012. (Ehditty sittemmin tappaa ja integroida Iltasanomiin.)
 • Elisa Kirja: alkuperäinen verkkopalvelu ja mobiilisovellukset 2010.
 • Mobiilivarmenne (operaattoreidn yhteisprojekti): tunnistautumisen web-käyttöliittymän referenssimalli ja käyttäjälle näkyvän viestinnän copy, 2010.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s