Kirjoittajasta

 

Tässä blogissa puhutaan maailman virheistä niiden tärkeilevillä nimillä. Kirjoittajana on käytettävyysasiantuntija, diplomi-insinööri Matias Pietilä. Olen suorittanut myös EMBA-tutkinnon, jotta voisin väittää ymmärtäväni jotain liiketoiminnasta.

gmail.com-osoitteeni alkuosa on matias.pietila. Twitteristä minut löytää nimimerkillä @mpietila, ja nykyään meuhkaan myös Linkedinissä. Voit soittaa minulle numeroon +358505060201.

Miksi et ole kaikkien näiden vuosien jälkeenkään korjannut blogisi nimen kirjoitusvirhettä?

Köyttöliittymän ö-kirjain pyrki alun perin vuonna 2006 viittaamaan nokkelasti, kuinka olemme kurjien käyttöliittymien köyttämiä emmekä pääse toimimaan täydellä kapasiteetillamme. Sikäli nimi on harhaanjohtava, että täällä puhutaan asioista laajemmin kuin pelkkien käyttöliittymien kannalta ja välillä myös hienoista toteutuksista pelkkien ongelmien sijaan, mutta minä nyt olen vähän heikkona nokkeluuksiin.

Sittemmin olen alistanut blogin henkilöbrändäyksen alttarille ja vaihtanut domainiksi oman nimeni. Kuinkas muuten. 

Mitä teet työksesi, saanko sinut avuksi omaan projektiini?

Työkseni vastaan design-liiketoiminnasta Qvik-nimisessä yhtiössä, jonka tausta on mobiilipalveluissa ja nykyisyys kaikenlaisissa mitattavaa arvoa tuottavissa digitaalisissa palveluissa.

En tällä hetkellä tee suunnittelukeikkaa omaan laskuuni enkä etsi aktiivisesti työpaikkaa, mutta voit tietty aina yllättää minut.

Voitko tulla luennoimaan tilaisuuteeni tai antaa lausunnon lehtijuttuuni?

Totta kai! Puhun mieluusti erilaisista käyttäjäkäskeiseen suunnitteluun liittyvistä asioista: erityisesti minua kiinnostaa, kuinka yhdistää design, liiketoiminta ja ketterä ohjelmistokehitys. Lisäksi tykkään kertoa spesifisti mobiilikäyttöliittymien suunnittelusta eri alustoille. Viime vuosina mukaan ovat tulleet liiketoiminnallinen vaikuttavuus ja datavetoisuus – sekä maksamisen murrokseen liittyvät aiheet.

Tällaisia asioita olen tehnyt:

 • Presentaatioita ja puheenvuoroja
 • Haastatteluja televisioon, radioon ja lehtiin
 • Podcast-vierailuja
 • Paneelikeskusteluja (myös juontajana)
 • Luennointia

Olen esiintynyt asiakastapahtumiemme lisäksi mm. UXDX-seminaarissa, Helsinki Design Weekissä, Alma Talentin, Googlen, Netsin, Aalto-yliopiston, Haaga-Helian, Sanoma Akatemian,  Wakarun, Startup Saunan, IxDA Helsingin, Future Femalen ja HelsinkiOS:n tapahtumissa ja antanut haastatteluja mm. Yleisradiolle sekä Alman ja Sanoman julkaisuille.

Kesällä 2019 pidin luentosarjan osana Aalto-yliopiston ITP-ohjelman Strategy & Experience Design -kokonaisuutta, kesällä 2020 on tarkoitus tehdä sama uudestaan. Sen lisäksi olen pitänyt vierailijaluentoja Aalto-yliopistossa ja Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa.

Täältä voi katsoa listan julkisista esiintymisistäni viime aikoina.

Olen törmännyt lehtijuttuun, jossa sinua kutsutaan maksuasiantuntijaksi. Millä meriiteillä?

Olemme seuranneet Qvikillä PSD2-maksupalveludirektiiviin liittyvää keskustelua viime vuodet ja pyrkineet ymmärtämään sen mahdollisuuksia kauppiaille. Olimme tuomassa Apple Paytä Pohjoismaiden markkinoille ja olemme sittemmin perehtyneet aihepiiriin syvemmin ja konsultoineet yrityksiä, jotka haluavat uudistaa maksuratkaisunsa nykyaikaisiksi. Näiden kokemusten myötä olen päätynyt välillä mediaankin kommentoimaan näitä asioita. 

Sanot olevasi designeri. Oletko suunnitellut mitään maininnan arvoista?

Sanotaan, että sankarisuunnittelijoiden aika on ohitse. Olen ollut mukana monissa tiimeissä, jotka ovat saaneet aikaan siistejä juttuja. Välillä roolini on ollut suurempi ja välillä pienempi. Koen jonkinlaista lukkarinrakkautta mm. seuraavia tuotteita kohtaan (kaikkea en saa kertoa):

 • Ylen Uutisvahdin alkuperäinen konsepti ja ensimmäiset sovellusversiot (Grand One 2015: Paras mobiilipalvelu, voittaja. Paras kuluttajapalvelu, voittaja. Blue Arrow 2017: Paras asiakaskokemus, finalisti (eli top-5)).
 • Erinäiset digipalvelut Tallinkille, etenkin mobiilisovellus ja sen integroimat muut palvelut (Grand One 2016: Paras verkkopalvelu, top-5. Blue Arrow 2017: Paras asiakaskokemus, top-5. Grand One 2020: Paras verkkopalvelu, kunniamaininta (eli top-3). Paras palvelumuotoilu, paras mobiilipalvelu, paras UX-design, finalisti (eli top-5)). [Niin, ei yhtään voittoa, vaikka syytä olisi. Äh.]
 • VR:n uudistettu lipunmyyntiautomaatti (Grand One 2020: Paras palvelumuotoilu 2020, voittaja. Paras UX-design, finalisti (eli top-5)).
 • Säästöpankin uusi mobiilisovellus, 2019. (Ei ole voittanut mitään, mutta asiakkaat tykkäävät kovasti – ja onhan siinä monta hienoa juttua, joita kilpailijoilla ei ole.)
 • Aurinkomatkojen varauspalvelun uudistus. (Grand One 2018: Paras verkkokauppa, kunniamaininta (eli top-3)).
 • Tapahtumasovellukset Slushiin ja NBF:ään (Grand One 2015: Paras UX-design, kunniamaininta.) 
 • Eräät nimettömät sporttipalvelut, 2012–2016.
 • Taloussanomien iPad- ja iPhone-sovellukset 2011–2012. (Ehditty sittemmin tappaa ja integroida Iltasanomiin.)
 • Elisa Kirja: alkuperäinen verkkopalvelu ja mobiilisovellukset 2010.
 • Mobiilivarmenne (operaattoreidn yhteisprojekti): tunnistautumisen web-käyttöliittymän referenssimalli ja käyttäjälle näkyvän viestinnän copy, 2010.

Sinua on tituleerattu suunnittelujohtajaksi. Mitä se tarkoittaa?

Nimikkeeni on Head of design, ja olen tarvittaessa suomentanut sen noin. Minulla on liiketoimintavastuu parikymmenhenkisestä design-tiimistä, joten työhöni kuuluu paljon myyntiä, markkinointia, rekrytointia, esimiestyöskentelyä ja sen sellaista. Olen myös toiminut Qvikin hallituksessa vuodesta 2015, joten strateginen ajattelukaan ei ole täysin vierasta. 

Oikeasti minua kiinnostaa myös luova johtaminen, mutta konsulttifirmassa se on harvinaista herkkua, sillä asiakkaamme haluavat meiltä lähtökohtaisesti pätevää työvoimaa, jota he johtavat itse. Välillä saamme otettua kokonaisuuksista enemmän vastuuta, ja tyypillisesti se näkyy myös onnistuneena lopputuloksena (ks. yllä).

Voitko kirjoittaa minun tuotteestani tai palvelustani?

Mieluusti, kunhan sovitaan, että saan kirjoittaa vapaasti myös epäkohdista. Ja kunhan aikataulu ei ole liian kiireinen (sillä minä olen). Olen kirjoittanut aiemmin mm. sarastusvalosta.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s