Safari vaihtoi palkin spinneriin

Kirjoitin hiljattain erilaisista indikaattoreista, joilla kuvataan työn etenemistä. Nykyään muodikkaat spinnerit on yleensä toteutettu niin, että ne kertovat vain, että jotain tapahtuu, mutta eivät yritä arvata, kauanko se kestää [joskus näkee myös jonkinlaisia täyttyviä piirakoita]. Perinteisemmät progress barit taas kasvavat sitä mukaa, kun tehtävä etenee ja pyrkivät olemaan valmiita samaan aikaan tehtävän kanssa. [Aina se ei onnistu.]

[Wikipediassa spinning wheel näemmä luokitellaan throbberin alalajiksi. Olisi termitalkoille tarvetta.]

Safari-selaimessa on perinteisesti ollut omalaatuinen tapa esittää sivun latautumista. Siinä missä muut selaimet tapaavat käyttää palkkimallista ilmaisinta ikkunan alalaidassa, Safarissa palkki on kasvanut osoitekentässä. Kirjoitin aikoinaan pidemmin Safarista ja kerroin, miksi pidin tuota toteutusta alkuyllätyksen jälkeen hyvänä ideana.

4.0-version myötä Safari on hylännyt tämän toteutuksen ja siirtynyt epämääräiseen spinneriin. Spinneri pyörii osoitepalkin oikeassa reunassa, eikä käyttäjälle enää anneta arviota siitä, kauanko sivun latautuminen kestää. Nopeilla yhteyksillä sivut latautuvat pikaisesti, enkä tiedä, olisiko palkkimuotoisesta arviosta oikeast iloa, mutta hieman ihmettelen Applen ratkaisua silti.

Joe Mullins on samaa mieltä. Hän mainitsee myös toisen aiheeseen liittyvän muutoksen. Aikoinaan kehumani pysäytä/päivitä-nappi on menty siirtämään osoitekentän vasemmalta puolelta osoitekenttään pikkuruiseksi kikkareeksi [kuvassa näkyvä ruksi].

Ei se, että iPhone toimii noin tarkoita, että työpöytä-Safaria pitäisi mennä väkisin sössimään saman näköiseksi. Kohde on pieni ja hankalasti löydettävä, sen klikkaaminen tuntuu huteralta eikä se pysy paikallaan, sillä osoitepalkin leveys muuttuu ikkunan koon mukana.

Sinänsä kiinnostavasti iPhonen selaimessa latauspalkki toimii yhä niin kuin Safarissa tähän asti.

Huomasinpa samalla, että ns. SnapBack-toiminto on kaikessa hiljaisuudessa poistunut Safarin osoitepalkista. Hakutuloksissa se on yhä käytössä. Toiminto tuli Safariin mukaan heti ensimmäiseen versioon, jolloin edes välilehtiä ei vielä ollut. Se ajaa jollain tapaa samaa asiaa. Jos sijaitsee vaikka Helsingin Sanomien etusivulla ja käy lukemassa jonkin uutisen ja vaikka uutisen kommentit, tuota nappia painamalla pääsi takaisin etusivulle. Se pyrki jollain tapaa viisasti haistelemaan, mikä olisi sellainen sivu, jolle käyttäjä luultavasti haluaisi palata. Muistaakseni sitä pystyi ohjaamaan manuaalisestikin.

Koska selittäminen on näin vaikeaa, voi päätelle, että toiminto taisi olla vähän epäonnistunut. Yhä edelleen hakuluukun SnapBack-kuvaketta painamalla pääsee suoraan takaisin Googlen tulossivulle, vaikka olisi eksynyt linkistä edelleen eteenpäin.

snapback

3 kommenttia artikkeliin ”Safari vaihtoi palkin spinneriin

 1. Aika surullistahan tuo on.

  Koodailin ensimmäisen Safarin ilmaantumisen aikaan omaa selainta, johon toteutin tuon siistin latauspalkin. Selaimeni oli merkkipohjainen (toimi dossissa) ja muistan kun nettiin kirjoittelin, etteivät käyttöjärjestelmän valmiit käyttöliittymäkomponentit mahdollista omien apple-tyylisten ratkaisujen kokeilemista. Applella oli harvinainen etuoikeus. Koska sillä oli oma käyttöjärjestelmä, se pystyi itse luomaan komponentit.

  Snapback kuulosti silloin hyvältä myös. Sen olisi ehkä voinut integroida back-nappiin, koska se näemmä on älykäs versio back-toiminnosta.

 2. Olen käyttänyt uutta Safaria vasta varsin vähän, mutta samat asiat ovat ärsyttäneet. Lataamisen symbolin kyllä huomaa helposti siitä osoitepalkista. Eilen mietin, tuntuvatko latausajat entistä pitemmiltä nyt, kun sellainen jättimäinen palkinpalanen killuu näkökentässä asiasta kertomassa, muttei mitenkään kerro edistymistä. Intuitiivisesti siltä vaikuttaisi!

  Ai siitä se johtuu, että käsi hakee refreshiä vasemmalta! Joka ikinen kerta kuskaan käden ensin vasemmalle ja sitten vasta kiroten tihruan oikealta. Ajattelin tämän johtuvan siitä, että olin Firefoxia käyttäessäni ehtinyt unohtaa, missä päivitys-painike on Safarissa. Vaan lihasmuistinipa olikin oikeassa ja ne mokomat olivat vaihtaneet painikkeen paikkaa.

  En liioin pidä Safarin sinisistä RSS-nappuloista, kun olen oranssille altistunut.

  Orkkistrobbereista: Mosaic sai ihan rauhassa vilkkua viestimättä minulle mitään selaimen tilasta, luulin koristeeksi. Netscapeakin olin käyttänyt ikuisuuden ennen kuin joku kertoi, että niillä putoilevilla tähdillä on jokin merkitys! Huonoja symboleita minulle siis!

 3. Jari, totta, back-nappiin yhdistämällä toiminto olisi voinut olla helpommin hahmotettavissa.

  Apple-kehittäjät purnaavat välillä, ettei Apple pidä kiirettä käyttämiensä komponenttien jakamisen kanssa. Usein uusilta kilkkeiltä puuttuu valmis tuki kehitystyökaluissa, jolloin kehittäjät joutuvat kehittämään itse vastineen. Tämä on tuskin Applenkaan etu, sillä lopputulos jää helposti alkuperäistä heikommaksi.

  SÄ, käytän yleensä päivittämiseen komento + r -oikotietä, mutta stoppia haluan painaa aina joskus ja silloin tuo ärsyttää. Minäkään en ymmärrä, miksi Apple haluaa ehdoin tahdoin käyttää erilaista syötesymbolia kuin kaikkialla muualla. Semminkin, kun suuri osa syötteitä on atom-tyyppisiä, niin sen kutsuminen RSS:ksi on harhaanjohtavaa.

  (Ei sillä, taitaa olla niin, että rss on yleistynyt tarkoittamaan kaikkia hieman kuin mp3 tarkoittaa kaikkea digitaalista musiikkia.)

  En tiennyt minäkää, että Netscapen logo oli muuta kuin koriste.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s