Esteetön portaikko ja muita Brysselin ihmeitä

Kirjoitin viimekesänä parodian selkokielestä ajatuksenani kyseenalaistaa väite, jonka mukaan esteettömyys on automaattisesti ja aina myös ei-esteellisten hyödyksi. Heikoimman ehdolla eteneminen ei aina toimi, ja lopputulos saattaa olla turhauttava ja tehoton niiden kannalta, jotka hallitsisivat sivulauseetkin.

Brysselissä taannoin EU-parlamentin rakennuksia ihmetellessäni tuli vastaan portaikko, jossa esteettömyys oli nähdäkseni toteutettu mainion pelkistetysti. Liuska kiemurteli portaiden keskellä ja sen lisäksi, että teki sisäänkäynnin saavutettavaksi lastenrattaille, pyörätuoleille ja Segwaylle, sai portaikon näyttämään mielenkiintoiselta. Nyt vain adressia pystyyn, jotta Tuomiokiron ja Eduskuntatalon portaat muokataan samalla tapaa esteettömiksi…

portaikko

Kaupungissa tuli vastaa myös muutama mainio kyltti. Tämä varottaa varkaista. Jotenkin tuo käsi on niin pahaenteisen ja uhkaavan näköinen, etten ikinä uskaltaisi jättää autoon yhtään mitään.

autovaras

Tämä pankkiautomaattisymboli taasen on liki surrealistinen.

pankkiautomaatti

Saattaa tuntua oudolta, että setelinippu pursuaa ulos kortista, mutta luultavasti kortin, rahan ja korttiaukon yhdistelmä sittenkin viestii tarkoituksen paremmin kuin suomalainen vastineensa.

otto

5 kommenttia artikkeliin ”Esteetön portaikko ja muita Brysselin ihmeitä

  1. Tuollaiset portaat ovat varmasti omiaan houkuttelemaan skeittaajia?

    Josta tulikin mieleeni kysymys, että kuinkahan paljon skeittaajia otetaan huomioon kaupunkiympäristöä suunniteltaessa?

    Olen itse pohtinut, että kun lajin viehätykseen osittain kuuluu kaupunkitilan puolikapinallinen haltuunotto, voisivat arkkitehdit suunnitella skeittaamiseen täydellisesti sopivia elementtejä, jotka sitten sijoitettaisiin hieman syrjempään normaaliliikenteestä. Illuusion täydentämiseksi elementit muistuttaisivat ”normaaleja” penkkejä/kaiteilta/liuskoja.

  2. Hyvä Tampere.

    Erkka, tuolla ei näkynyt sen paremmin skeittareita kuin muitakaan eläviä olentoja.

    Hieno idea. Minun puolestani arkkitehdit voisivat ylipäänsä suunnitella eri toimintoja varten täydellisiä elementtejä, mutta harvoin niitä tulee vastaan…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s