Herätys vai päivämäärä?

Marjut kirjoitti hiljattain kännyköiden ominaisuuksista, joista käyttäjä ei ole tietoinen tai edes kiinnostunut. Minusta surullisempaa on sittenkin, että käyttäjä olisi halukas käyttämään toimintoa, mutta huonosti toteutettu käyttöliittymä estää tämän.

Minun vanha uskollinen SE T610 -puhelimeni osaa säätää herätyksen toistumaan haluttuina päivinä. Tämä on kätevää, sillä arkisin pyrin heräämään yleensä samoihin aikoihin, ja tuntuu typerältä asettaa herätys päälle uudelleen joka ilta.

t610

Toisaalta haluan käyttää kännykkääni myös päivämäärän selvittämiseen. On valtavasti ihmisiä, jotka opettelevat päivämäärän ulkoa joka päivä, mutta minä en kuulu näihin. Kellonajan katson toki mieluummin rannekellosta kuin kännykästä, mutta vaikka kelloni osaa myös päivämäärän, en halua katsoa sitä sieltä. Kelloni näet käyttää päivämäärän esittämiseen viisareita, mikä on hivenen vaivalloista. Toisekseen kellon päivämäärää osoittava sekuntiviisari saattaa hölskähdellä pois synkronista ja näyttää tämän jälkeen mitä sattuu. Yhden kohtalokkaan virheen jälkeen päätin, etten enää ikinä luota kelloni ilmoittamaan päivämäärään.

Ongelma on tietenkin se, että kännykkä ilmoittaa asetetusta hälytyksestä samassa kohtaa näyttöä kuin se muuten kertoisi päivämäärän. Äkkiseltään ei arvasi, että päivämäärä ja hälytysaika ovat vaihtoehtoisia toimintoja, mutta näin vain on. Valitun operaattorin ja muuta epäoleellista näen tietenkin jatkuvasti. Näinpä käytän joka ikinen ilta viisi sekuntia aikaa kännykkäni herätyksen ajastamiseen.

***

Jotain hyvää tuossa puhelimessa sentään on: sen saa nopeasti äänelliselle ja äänettömälle. Äänet mykistyvät, kun c-nappia pitää pohjassa hetken aikaa. Tietenkään tuota ei voi keksiä mistään, ja aika on aina pahasta, mutta oikotieksi ihan hyväksyttävää. En sitten tiedä, kuinka tämä on tehty uusissa Nokioissa, joissa se on kuulemma yksi killeri-ominaisuuksista. Nokian S60 User Experience -blogissahan kirjoitettiin hiljattain:

Based on my knowledge about S60 users, the following features are considered wonderful among the users: 1) menu key functionality; 2) copy-paste functions; 3) mark function; and 4) quick activation of silent mode. There are more, I’m sure, but these features are something extraordinary and increase user satisfaction a lot.

Minä luulin, että S60:ssä oli hienoa, että sille saa doomin ja emacsin, mutta ilmeisesti sitä tarvittiinkin tuomaan oikotie äänten vaimentamiseen. No, hyvä jos edes jotenkin. Leikepöydän korviketta olen kaivannut niin kauan kuin jaksan muistaa. Mainiota, jos sen viimein saa. Muita en osaa kommentoida, kun en tiedä, mitä tarkoittavat.

9 kommenttia artikkeliin ”Herätys vai päivämäärä?

 1. SE K750i:ssä herätys ilmaistaan kellonajan viereen ilmestyvällä pienellä kello-symbolilla. Äänettömälle puhelimen saa nopeasti pitämällä risuaitaa pohjassa. Samalla nappulalla onnistuu myös saapuvien puheluiden soittoäänen vaimennus. Copypastea kaivattaisiin vielä.

 2. Samoin tekee SE K700i, jota muuten myydään puoli-ilmaiseksi nykyään, ja joka on hintaisekseen mainio puhelin. Eli herätyksestä näkyy vain pieni kelloikoni kellonajan vieressä.

 3. Hienoa, vaikuttaa siltä, että ovat huomanneet ongelman ja korjanneet sen.

  Julius, paljonko tuosta sitten pyydetään nykyään? Pitäisi siirtyä itsekin ajan tasalle puhelimen suhteen jahka palaan Suomeen. Mutta ei hätäillä: jos se Apple vaikka sittenkin julkaisisi iPhonen…

 4. No jos näitä jostain löydät, ei varmaan paljoa yli 40 euroa tarvitse maksaa, Suomessa kännykkäkauppa tarjoaa tällaisesta vaihdossa 20 euroa. Vaimo sai omansa ilmaiseksi broidiltaan, mutta se arvon lukijat on jo täysin eri tarina.

 5. K750:n hintakin on laskenut reippaasti ja jatkanee laskuaan sitä mukaa, kun uusia malleja ilmestyy. Ja kyllä, sitä herätysaikaa ei näe muuten kuin menemällä sinne herätyksen asetuspaikkaan. Tai en ainakaan ole keksinyt näkyisikö se jotenkin muuten.

  Samsungin SGH-E700:ssa oli mahdollista asettaa 3 eri herätystä. Torkku sen sijaan puuttui. Aamulla unenpöpperössä olikin sitten hieman arpapeliä, josko painoi herätyksen kiinni ensimmäisen, toisen vaiko jo kolmannen kerran.

 6. Heh, se sydän on tosiaan aika hölmö.

  Kuten on tämä keskityskin, niin kuin olen maininnut. Se tuli vahingossa, kun aloitin blogin uudestaan, enkä ole vieläkään tullut sitä korjanneeksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s