Tulostimien raivostuttavuus

Pyrin yleensä välttämään tulostamista. En ainoastaan siksi, että paperin kantaminen tuntuu typerältä, vaan myös siksi, että vihaan tulostimia.

Aivan liian usein vaivalloisin vaihe vaikkapa koulutyön palauttamisesta on etsiä koululta vapaa kone keskellä päivää ja tulostaa sitten työ siltä [printtereitä ei ole tyypillisesti jaettu wlanin ylitse]. Vain huomatakseen, että printteri on tukossa jonkun koettua pakottavaa tarvetta Matlabin manuaalin tulostamiseen.

Saksalaisessa koulussani tulostamisesta peritään nimellinen korvaus, mikä hillitsee turhaa tulostamista ja pitää jonot kurissa – toimii ainakin saksalaisella säästäväisyysmentaliteetilla varustetuissa käyttäjissä. Siitä huolimatta aivan liian usein huomaa tuijottavansa kirjoittimen vihreänä vilkkuvaa Achtung-valoa miettien, mahdetaanko viesti välittää morse-koodilla vai kuinka.

Mikäli joku joskus onnistuisi luomaan tulostimen, joka ei epämääräisellä ääntelyllään viestisi edes jotain tilastaan, joku raukka voisi joutua kehittämään laitteeseen ihan oikean käyttöliittymän.

Tämä purnaus koskee pääasiassa epälukuisia mustavalkoisia HP-lasereita. Kohtaamassani Dell-merkkisessä värilaserissa oli ihan kunnon näyttöruutu, joka selvästi kertoi, mitä tapahtuu.

***

Minulla on myös kotonani yksi HP-merkkinen PowerBookini mukana ilmaiseksi saatu mustesuihkutulostin [joka lopulta päätyi maksamaan n. 50 euroa, mutta se on toinen tarina]. Tarkoitukseni oli tulostaa eräs dokumentti tarra-arkille, jotta voisin helpommin liimata sen vahvemmalle pahville. Laitoin yhden kolmesta jäljellä olleesta tarra-arkistani syöttökaukaloon ja painoin Tulosta.

En saanut erillistä ilmoitusta työn epäonnistumisesta. Mac OS X:n kirjoitinkeskus kertoi tulostimen keskeyttäneen työnsä. Marssin tulostimelle ja huomasin etupaneelissa vilkkuvan mustesymbolin. Keksin kokeilla uuden mustan kasetin vaihtamista.

Se vaikutti toimivan: tulostin alkoi jälleen surista ja sylki kohta ulos tarra-arkkini – testikuvalla koristettuna. Minun viimeinen komentoni oli ollut tulostaa oma dokumenttini. Nyt typerä tulostin oli tärvännyt tarra-arkkini typerään testikuvaan varoittamatta ennalta mitenkään.

Tulostin dokumenttini kokeeksi tavalliselle paperille. Kaikki toimi niin kuin pitikin. Latasin kaukaloon uuden tarra-arkin ja painoin jälleen Tulosta. Tässä vaiheessa kämppikseni irrotti tietämättäni tulostimeni koneestaan piirtopöytänsä tieltä [hänellä on pöytäkone, joten tulostin on kiinni siinä]. Saamani virheilmoitus ei kertonut, että laite on irroitettu isännästään, vaan mainitsi sen ainoastaan keskeyttäneen työnsä – aivan kuten viimeksi, kun muste oli ollut lopussa.

Käynnistelin uudestaan tulostinta ja jopa tietokoneeni. Ei apua. Vasta jonkin ajan kuluttua keksin tarkistaa ensimmäisen asian, että johto on seinässä. Kytkin kirjoittimen takaisin kiinni koneeseen.

Riemu oli melkoinen, kun se anteeksi pyytelemättä tulosti uuden testikuvion toiseksi viimeiselle tarra-arkilleni. Viimeiselle sentään onnistuin printtaamaan dokumenttini.

3 kommenttia artikkeliin ”Tulostimien raivostuttavuus

  1. Tuolla muuten ehdotetaan PPD:ksi yleistä PostScript-ajuria. Jos halutaan jotain muuta kuin yksipuolisia A4-tulosteita, kannattaa valita tulostimen merkkiä ja mallia vastaava PPD.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s