Kauanko tätä kestää?

Tuttavani kehui uutta Cybershot-kameraansa, joka kertoo akun arvioidun keston käyttäjälle palkkeja tutummalla esitystavalla: minuutteina. Vanhassa Canonissani ei käytetty edes palkkeja, vaan kamera ilmoitti väsyneestä akusta vasta pari kuvaa ennen loppua.

Kannettavien tietokoneiden aikaindikaattorit toimivat varsin hyvin, mutta jostain syystä vastaavaa toiminnallisuutta ei ole kovin innokkaasti tuotu muihin laitteisiin. Mieleeni muistuu vanha Ericsson-puhelimeni, joka antoi aika-arvion akunkestosta, mutta sittemmin en ole moista nähnyt.

Toki kameran käyttöaika riippuu suuresti siitä, paljonko sillä otetaan kuvia ja kuinka innokkaasti salamallä räiskitään. Vastaavasti kännykän akun kesto vaihtelee kovasti tehtävän mukaan. Huonosti toimiva arvio on raivostuttavampi kuin ei arviota ollenkaan, joten ilmeisesti tämä ei vain ole tehtävissä niin hyvin, että sitä kannattaisi tehdä lainkaan.

Hiljattain kummastelin vastaavaan tapaan sinänsä mainion EyeTV-televisio-ohjelmiston asetuspaneelia, joka kertoi kovalevyllä tallennettavan puskurimuistin tilan ainoastaan megatavuina. Minua olisi kiinnostanut aika.

Megat vs. minuutit

Lähetysten bittinopeudet vaihtelevat maittain, kanavittain ja jopa lähetyksittäin, joten yleispäteviä vastaavuuksia ei voida antaa. Jonkinmoinen suuntaa antava arvio olisi silti hyvä saada.

[Minusta ei ole viisasta pyytää käyttäjää syöttämään megatavuina arvoja, jotka ovat gigatavua suurempia. Se ei sittenkään ole lainkaan niin paha kuin pyytää tai ilmoittaa kokoja tavuina, niin kuin joissain yhteyksissä joskus yhä…]

Yksi kommentti artikkeliin ”Kauanko tätä kestää?

  1. No, autoteollisuudellakin kesti muutama sukupolvi saada auto kertomaan, kuinka kauas jäljellä olevalla bensamäärällä pääsee, vaikka se taitaa oikeasti olla ainoa järkevä mittayksikkö tankin tilan kertomiseen. Molemmissa tapauksissa varmaan ’varman päälle’ laskettu arvio on paras, tavoitteena kun tuskin on ajaa akkua tai tankkia mahdollisimman tyhjäksi, vaan varmistaa, että se ei pääse tyhjenemään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s