Nimi ei paranna

Minä olen pohjimmiltani kovin puolueeton, ja ajattelin osoittaa sen kehumalla hieman Windows Vistaa. Sillä on hyvä nimi. XP oli nolo ja typerä kopio OS X:stä, mutta Vista on pelkistetty ja hieno [paitsi suomessa, jossa siihen liittyy negatiivisia konnotaatioita, kuten vitsa, visva ja tavis.]

Verratkaapa nyt: Windows Vista vs. Mac OS X 10.5 Leopard. Ensimmäinen on elegantti, jälkimmäinen kovin insinöörimäinen. Mac on lyhenne sanasta Macintosh, OS sanoista Operating System. Loogista, mutta ketä kiinnostaa. X on pikkunokkeluus, joka viittaa yhtä aikaa siihen, että edellinen versio oli 9 sekä toisaalta siihen, että järjestelmä on uniX-pohjainen. Mitä tehdään, kun kissat loppuvat, mitä tehdään, kun teksi mieli ottaa käyttöön versio yksitoista.

Sinänsä kiinnostava ilmiö sekin, kuinka ihmiset nimen sanovat. Applen ohjesäännön mukaan X kuuluu sanoa ten. Näin tekee Jobs ja näin tapaavat englantia puhuvat ihmiset tehdä. Kiinnostavasti näin tekivät myös havainnoimani saksalaiset; kovin harvoin kuulin kenenkään sanovan zehn.

Suomessa sitä vastoin puhutaan nähdäkseni yleensä kauniisti ”ooäsäxästä”.

Kuinka vain, Vistan julkistus on tuonut Mac OS X:lle luultavasti eniten mainosta pitkään aikaan. Infinite Loopin lehdistökatsauksen mukaan 75 prosenttia Vista-arvioista mainitsee Mac OS X:n – positiivisessa valossa, ja kovin usein ihmisille, jotka eivät olleet edes tietoisia sen olemassaolosta.

Registerin arvostelu tuo mukaan eurooppalaista näkökulmaa.

4 kommenttia artikkeliin ”Nimi ei paranna

  1. Hmm.. on se niin kuin sanoit.

    Ajattelin, että nimellä on negatiivinen konnotaatio, jos se jostain syystä assosioituu epämiellyttäviin asiohin. Tällä kertaa jonain syynä toimisi sanan samankaltaisuus. Äh, ei saa, minä olen kuumeessa ja kaikkea.

  2. ai, anteeksi. pikaista paranemista!

    olen muuten kuullut, että puhelinmyyjät mielellään iskevät – usein onnistuneesti – kuumeisten kimppuun, joten influenssaansa ei välttämättä kannata kovasti mainostaa =)

  3. Kappas, minä en ollut kuullut, mutta minulle soitettiin operaattorilta maanantaina ja lehdestä tiistaina.

    En muista, koska olisi soitettu ennen tätä. Jotain tässä on oltava.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s