Ei vain toimi

Olen perinteisesti kummastellut, miksi ihmiset jaksavat valittaa, että iPodia ei voi hallita suoraan Finderista tai Resurssienhallinnasta, vaan siihen joutuu käyttämään tarkoitukseen suunniteltua iTunesia. Minusta kun purnaus on ollut saman suuntaista, kuin jos joku valittaisi, ettei saa käyttää kynänsä teroittamiseen puukkoa vaan joutuu turvautumaan teroittimeen.

Tiettyä tarkoitusta varten suunniteltujen sovellusten tulisi kaiken järjen mukaan toimia yleispäteviä paremmin – tämä on jossain määrin koko käyttäjäkeskeisen suunnittelun lähtökohta. Ja noinpa iTuneskin automatisoi älykkäine soittolistoineen ja muutamine puutteineenkin kätevine podcast-tukineen monta asiaa, joiden suorittamien tiedostonhallintaohjelman kautta olisi vaivalloista.

***

Täytyy sittenkin tunnustaa, että kun se vain toimii -ratkaisu jostain syystä ei vain toimi, vaihtoehdot ovat yleispätevää ratkaisua vähemmässä. Jostain syystä iTunes on sotkenut useampien levyjeni kappalejärjestyksen eikä auta, vaikka kuinka korjaisin sen kappaleiden asetuksista. Tiettyjä albumeita haluaa sittenkin kuunneella läpi juuri oikeasssa järjestyksessä.

Vaihtoehtona on ripata levyt uudestaan, jolloin kaikki niihin liittyvät statistiikat katoavat – soittokerrat etupäässä [soittokertalaskurin orjuuttavasta vaikutuksesta joskus toiste]. Toinen keino on luoda käsineen uusi soittolista, jossa raahaa kappaleet oikeat järjestykseen. Vaivalloista.

Vastaavasti jonkin mystisen syyn vuoksi iTunesissa luomani soittolistat näkyvät joskus iPodilla lopusta alkuun. iPod ei mahdollista soittolistan soittamista käänteisessä järjestyksessä. Ainoa keino on luoda iPodissa soittolistan kappaleista on the go -soittolista oikeassa järjestyksessä.

8 kommenttia artikkeliin ”Ei vain toimi

 1. Minä kuulun niihin ensinnämainittuihin valittajiin.

  Kyse ei minulle ole siitä, että mikä on näppärintä, vaan mielestäni kaikkien mieleentulevien vaihtoehtojen tulisi käydä päinsä. Finder ja Resurssienhallinta kun ovat aika yleinen tapa käsitellä tiedostoja, joten miksi ihmeessä sitä ei sallita myös tässä tapauksessa.

 2. Saruwine, vertauksissa on tosiaan se ongelma, että ne saattavat sisältää ei-toivottuja vivahteita.

  Ei se välttämättä sittenkään ole ongelma, vaikka puukolla olisi teoriassa mahdollista päästä parempaan lopputulokseen, jos ajatellaan, että merkittävää on vaivannön ja lopputuloksen suhde.

  [Teroittimista puheen ollen: veivattavat ovat ihan ylivertaisia lopputulokseltaan ja niiden käyttäminenkin on niin hauskaa, että lapsena sellaisen saatuani teroitin kynät molemmista päistä silkasta riemusta. Jostain syystä moisia ei vain enää näe missään.]

  Aiemmin olen tosin verrannut puukkoa ja linkkuveistä sekä musiikkisoitinta ja multikkakännykkää, ja tällä kertaa puukko edusti tiettyyn tarkoitukseen tehtyä työkalua ja linkkuveitsi yritti tehdä vähän kaikkea välttävästi, joten en ole ihan johdonmukainen vertauksissani.

 3. Sellaiset motorisoidut teroittimet, mihin kynä vain työnnetään, ovat hienoja. Niitä käyttäessä tuntee vähän samankaltaista pelonsekaista kunnioitusta kuin sähköisiä nitojia kohtaan.

 4. Resurssienhallinnan tukemisesta on sekin etu, että silloin on mahdollista tai helpompi tehdä kilpailevia mediasoittimia tai plugineita sellaisiin, jotka tukevat vehjettä.

  Kaikki eivät kuitenkaan tykkää samasta softasta. Itselläni on tuhansia raitoja järjestetty/arvosteltu Winampissa, joten en luonnollisesti halua tukea mitään mp3-soitinta joka ei suostu softan kanssa yhteispeliin – joko suoraan tai pluginilla.

  Eli olen täysin EU:n puolella jos aikoo sakottamalla pakottaa Applen luopumaan iTunesin etulyötiasemasta iPodin suhteen.

 5. Onko raitojen arvostelulle olemassa standardipaikka mp3-tiedostojen metadatassa vai käyttääkö jokainen ohjelma omaa viritystään?

  Ymmärtääkseni Apple on jo useamman iPod-sukupolven ajan käyttänyt laitteissa tietorakannetta, joka ei perustu samalla tavalla hakemistoihin kuin alkuperäisissä iPodeissa, joissa musiikin sisältävä kansio oli saavutettavissa Finderin kautta, mutta se oli piilotettu. Tämä lienee tehokkaampi iPodin kannalta, mutta tekee suorasta tuesta hankalamman.

 6. MP3-metadataan saa rating-tiedon, mutta ainakin Winamp käyttää täysin omaa tietokantaansa tähtien tallentamiseen. Eli ratkaisu olisi tehdä kullekin arvosanalle oma playlist ja ajaa se sitten tagging-softan läpi, joka tallentaisi arvosanan tiedostojen metadataan. Tällä tavalla tiedot olisivat siirrettävissä mediasoittimesta toiseen.

 7. Ok. Täsmennän vielä, että varsinainen ajatukseni ei ollut juuttua iTunesiin, vaan pointtina oli, että periaatteessa tarkoitusta varten tehdyn ohjelman – oli se sitten iTunes tai Winamp – tulisi toimia geneeristä paremmin. Nyt nähtiin jälleen, millaisten käytännön ongelmien vuoksi näin ei välttämättä ole.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s