Nokian kosketusnäyttöproto herättää hilpeyttä

Gizmodo julkaisi videon Nokian kosketusnäyttöprototyypistä, joka ei menesty vertailussa iPhonea vastaan. Eikä oikein mitään muutakaan.

Tekniikka tekniikkana, mutta huomiota herättävimpänä piirteenä prototyypissä pistää silmään, että vuorovaikutus on kosketusnäytöstä huolimatta edelleen kuin epäsuorasti painikkeiden kautta ohjattavissa käyttöliittymissä. Kohde valitaan ensin sormella painamalla ja avataan sitten painamalla uudestaan. iPhonessahan ensimmäinen kosketus avaa kohteen eikä kaksoiskostetusta käytetä valikoissa lainkaan. Ei ole objekteja, joihin kohdistetaan verbejä, on vain toimintoja, kuten Jobs sanoi aikoinaan iPhonesta [vaatii New York Times -tunnuksen].

There are no “verbs” in the iPhone interface, he said, alluding to the way a standard mouse or stylus system works. In those systems, users select an object, like a photo, and then separately select an action, or “verb,” to do something to it.

Hieman huolettavaa on myös, että toteutuksen on tarkoitus toimia sekä sormella että kynällä käytettynä. iPhonen selvä linja, että kaiken on toimittava sormella, ohjaa kehittäjiä samaan tapaan kuin yksinappinen hiiri aikoinaan. Tällöin mukaan ei lipsahda kuvan kaltaisia käsittämättömiä vieritysratkaisuja. Nokia puhelittomissa tableteissa on ymmärtääkseni erillinen moodi, jossa kohteet suurenevat niin, että niihin osuu sormellakin, jos ei halua käyttää kynää, joten tietty tuokin voi toimia – samaan tapaan kuin hiiren kakkosnappi nopeuttaa toimintaa, vaikka kaikki olisi periaatteessa tehtävissä yhdelläkin.

Parasta demossa on, kuinka kellonaikaa voi muuttaa suoraan kelloa painamalla sen sijaan, että kellon joutuisi ensin etsimään asetusvalikon uumenista. Toivottavasti myös aktiivisen valmiustilan kohteita voi jatkossa muokata samaan tapaan suoraan. Diplomi-insinööriystäväni kysyi taannoin, mistä se tehdään nykyään, kun ei ollut osannut löytää ohjekirjastakaan. Siltä varalta, että joku muukaan ei osaa, polku on:

Valikkonappi -> Työkalut -> Asetukset -> Puhelin -> Valmiustila -> Akt. valm.tilan osasov.

Jos puhelin sattuu olemaan uusi E51, valikkonapin symboli näkyy muuttuneen.

Sinänsä uusi symboli on tietty vanhaa mielekkäämpi, mutta olisi voinut olla sitä alusta asti. Samalla kertaa c-nappi näkyy korvatun backspace-symbolilla, kuvassa oikealla alhaalla.

***

Takaisin aiheeseen… Sikäli kuin mistään mitään tiedän, Nokian lopullisen version on tarkoitus näyttää hyvin erilaiselta, mutta en usko, että näin karkeaa prototyyppiä olisi kannattanut esitellä julkisesti. Syksyinen video näytti vielä jokseenkin makealta, eikä siinä näkynyt kaksoiskosketuksiakaan.

Vielä yleiseksi huviksi muutama hupaisa kommentti Diggin asiaa käsittelevästä nostosta.

Yep. Epic fucking Fail.

Who puts a scrollbar at the edge of the screen, so thin and tiny, when your fingers are twice as thick?

Why the hell did I see a realplayer icon, that just adds to the failure

Imagine how hard that poor woman’s job is.. showing off a ’new’ UI when you know its inferior and dated.
Kinda like showing off a skodas new windscreen wipers at an international motor show.

So we can now tell that when Nokia acted like they hadn’t been influenced by the iPhone, they _really_ hadn’t been influenced by the iPhone! That’s total garbage and the woman sounds embarrassed at every point in the demo.

why is Nokia even still trying, they should stick with what they know. Making phones big enough to kill someone with.

It is not about copying design, it is about copying the principle of the design

4 kommenttia artikkeliin ”Nokian kosketusnäyttöproto herättää hilpeyttä

 1. Heh, auts. Tuosta kahdesti klikkaamisesta syntyy ”melko” helposti vaikutelma, että ensimmäinen klikkaus epäonnistui eikä tehnyt mitään. Ellei siitä sitten tule selkeä palaute että valittiin asia x, mutta silti melko hämmentävää. Milloinhan tuon piti olla valmis?

 2. Jotenkin tuntuu että tätä protoa ei ole tarkoitettukaan julkisuuteen. Ehkä kyseessä on Noksun työntekijä joka on vahingossa asiaa lipsauttanut… Sen verrran iso on ero syksyn demojen välillä ja tämän kökköilyn…

 3. Oiva, jossain taisi lukea, että vuoden toisen puoliskon aikana olisi tulossa.

  Tuli mieleen tuota kovasti suomalaisittain värittynyttä englantia kuunnellessani, että laite on pielessä juuri samalla tavalla. Kyllähän puhuja viestinsä toimitti, paljolti kieliopillisesti oikeinkin – mutta ei tuota ilokseen kuuntele.

  [Eikä sillä, olen viime ajat kuunnellut omaa ääntäni nauhalta ja vihaan itseäni.]

  Huvitti myös argumentti, että paljoa ei voi poiketa vanhasta, jotta vaihtaminen olisi helppoa. Uskaltaisin jopa väittää, että useimmat ei-kännykkänörtit eivät osaa käyttää nykyisiä älypuhelimiaan lainkaan siinä laajuudessa kuin osaavat käyttää iPhonea jo lyhyen totuttelun jälkeen [vrt. vaikka ystäväni ja etusivun muokkaus tai äitini, joka ei tiedä, miksi puhelin kysyy jatkuvasti, haluatko katkaista pakettidatayhteyden]. Nyt olisi Nokiankin hyvä tilanne korjata se, mikä on rikki.

 4. Ei se kysy: haluatko katkaista pakettidatayhteyden. Se piippaa ja sanoo: Pakettidatayhteys käytössä. Vaikka minä en ole ikinä painanut mitään nappia, jossa sanottaisiin, että nyt rouva otti pakettidatayhteyden käyttöön.

  (Siis kyllähän minä tiedän, että tulen ottaneeksi sen käyttöön, kun menen puhelimella nettiin. Minun pointtini on: miksi se katkaistaan eri nimellä kuin otetaan käyttöön. Ja myös se, etten kuukausiin tiennyt, miten sen saa katkaistua sammuttamatta puhelinta, kun mistään valikosta ei löytynyt ko. käskyä. Sitten joku sanoi, että punaisesta luurista. Just! Punaisesta luurista minä katkaisen puhelun. Enkä sitten muuta. Jollei joku erikseen valista.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s