Tässäkö Nokian pelastus (katso kuvat)

Computerworldissa kirjoitetaan [via Digitoday] Nokiasta ja sen insinöörihenkisten laitteiden vaikeuksista menestyä Yhdysvalloissa. Hienoa, että hankaluudet tunnustetaan, mutta sääli, että toimenpidelista kuulostaa vähintään surkuhupaisalta:

One is to ship phones with default settings that show users the phone’s capability without requiring them to search for specific key features and then turn them on. Moreover, he said, a smartphone could ship with wallpaper that shows a scene from nature, instead of a simple blue background. Engineers are also working to add an hourglass icon that would appear while a function is loading, as users are accustomed to seeing in other applications.

Ensimmäinen idea on varmasti hyvä. Jostain syystä N97:ssäkin näytön kääntyminen automaattisesti kiihtyvyysanturin perusteella on oletusarvoisesti pois päältä eikä ominaisuutta keksi ottaa käyttöön, ellei sitä osaa erikseen kaivata.

Nokian taustakuvat ovat usein riemunkirjavia ja ottavat silmiin, mutta niin tekisivät luultavasti luontoaiheisetkin. Ei ole vahinko, että iPhonessa tausta on tylsän musta.

Hauskin parannus on sittenkin tuo tiimalasi. Tiimalasin kaltaisia, tehtävän tarkkaa tilaa kertomattomia prosessi-indikaattoreita neuvotaan käyttämään, jos edessä on noin sekunnin mittainen odotus. Tämän jälkeen olisi syytä näyttää jonkinlainen tehtävän tilaa tarkemmin esittävä indikaattori, vaikkapa latauspalkki.

Sen sijaan siis, että sanottaisiin, että ohjelmamme ovat hitaita ja meidän on saatava niistä turha raksuttaminen pois, sanotaankin, että insinöörimme pyrkivät tuomaan niihin tiimalasin kuvan kertomaan, että odotapa vain kaikessa rauhassa. Rohkaisevaa.

***

Tietty tiimalasi viestinä on jo aika hassu. Se tuo mieleen 90-luvun Windowsin. Windowsiin se keksittiin luultavasti, sillä ei kehdattu ottaa suoraan käyttöön Maceissa ollutta kellosymbolia.

tiimalasi
kello

Nykyään ovat muodissa pyörivät indikaattorit, joita tavataan kutsua spinnereiksi. Ei edusta erityisen hyvää tyylitajua ottaa enää käyttöön tiimalasia.

spinner

Jos joku osaa kertoa jotain spinnereiden taustasta ja perusteista, kuulisin mielelläni. Nykymuotoisiin spinnereihin törmäsin muistaakseni Mac OS X 10.3:n myötä. Sittemmin ne levisivät käyttöön erilaisiin web 2.0 -palveluihin.

Edes Windows Vistassa ei käytetä enää tiimalasia. Siinä sen paikan on perinyt turkoosi renkula, jossa liukuväri kieppuu ympäri spinner-henkisesti.

vista

3 kommenttia artikkeliin ”Tässäkö Nokian pelastus (katso kuvat)

  1. Ovatko pinnerit ja renkulat käytettävyyden kannalta kuitenkaan kovin edistyksellisiä? Reaalimaailmaan perustuva vihje korvataan kokonaan abstraktilla kuviolla (spinneri tosin muistuttaa aika paljon kellotaulua jos sitä alkaa tarkemmin pohtia).

  2. Muistanko väärin?

    Silloin kun nokia alkoi valmistella kännyköitä, niin se oli muihin verrattuna vikkelä ja nokkela ja puhelimet olivat muotoiltuja ja kaikki oli hyvää ja kaunista verrattuna perinteisiin ericssonin ja motorolan tuotteisiin?

    Ja nyt sitten suunnitelllaan tiimalaseja. Voi voi.

  3. Slux, kuten sanoin, olisin kiinnostunut kuulemaan syistä spinnereihin siirtymisen takana. En pikaisella haulla löytänyt mitään. Eivät ne tunnu olevan kuin muotioikku. Yhtä kaikki, on Nokian kannalta noloa tehdä tiimalasi, jos muut ovat päättäneet, että se on vanhanaikaista.

    Pidän silti enemmän spinneristä kuin tiimalasista, sillä se on pelkistettynä tyylikäämpi minun silmääni.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s