Kone pihtaa tietoa (USB-tikun irrotus)

USB-muistitikut ovat käteviä, mutta ne on vaivalloista irrottaa ohjelmallisesti ennen kuin tikun saa nypätä irti koneesta. Erityisen turhauttavaa on, kun kone kertoo hetken raksutettuaan, ettei tikkua saa irrottaa. Tilanne on ärsyttävä jo sellaisenaan, joten asiaa ei paranna dialogin huonous. Tältä se näyttää Mac OS X:ssä.

kaytossa

Moisia modaalisia OK-dialogeja kuuluisi tietty välttää jo lähtökohtaisesti. Hyvä viesti kertoo tilanteen, kertoo syyn ja tarjoaa toimintavaihtoehtoja.

Tämä viesti kertoo, että nyt ei onnistunut, jostain syystä. Otapa itse selvää.

Vaikka kone tietää tasan tarkkaan, mikä dokumentti on jäänyt hiertämään tai mikä ohjelma päälle, se ei kerro sitä. Lopeta ohjelmia, arvaa jotain ja yritä uudelleen, se sanoo. Vaikka useimmiten kyse on aukinaisesta dokumentista, jolloin oikeampi ohje kuuluisi sulje dokumentteja, turha ohjelmia on mennä lopettamaan ja töitään sotkemaan.

Tilanteessa voisi ottaa mallia Mac OS X:n dialogista, joka näytetään, kun ollaan lopettamassa ohjelmaa, jossa on useampia tallentamattomia dokumentteja.

tallenna suljettaessa

Dialogiin tarvitsisi muuttaa vain informaatioteksti. Vaihtoehdot voisi säilyttää ennallaan. Hylkää muutokset -valinnan jälkeen tikun saisi irrottaa. Peruuta vastaisi edellisen dialogin OK:ta ja Tarkista muutokset -nappia painamalla pääsisi käymään aukinaiset dokumentit läpi yksi kerrallaan ja tallentamaan tarvittaessa.

Ai, kuinka tämä on tehty Windowsilla? Vielä inauksen pöhkömmin. Vastaava OK-dialogi ilmestyy ja kertoo, että muistitikun irrottaminen ei onnistu juuri nyt. Yritä myöhemmin uudelleen. Aivan kuin kyse olisi ajasta. Ei se tikku irtoa ennen kuin aukinainen dokumentti on suljettu eikä dokumentti sulkeudu itsekseen, vaikka kuinka odottaisi. Ellei sitten Word kaadu omia aikojaan.

Kaikkiaan Windows tuntuu olevan herkempi avonaisista tiedostoista. Macillä ne eivät haittaa, kunhan ne on tallennettu. Välillä vaikuttaa, etteivät tallentamattomatkaan haittaa. Toisaalta Windowsilla [ainakaan xp:llä] ei voi edes siirtää tai uudelleennimetä tiedostoa, jos se on auki jossain ohjelmassa.

Aikoinaan mietin, että jos liittimessä olisi fyysinen painike, jota painamalla kone saisi eject-signaalin, sellaisen painaminen olisi mukavampaa kuin ejectin tekeminen tietokoneelta käsin. Minulle ei ole koskaan kyllä käynyt mitään, vaikka olisi napannut muistitikun irti ilman virallista ejectiä. Nykyään huomaan eläväni aika usein vaarallisesti ja nyhtäväni sen irti tuosta vain. Kuinkas te?

9 kommenttia artikkeliin ”Kone pihtaa tietoa (USB-tikun irrotus)

 1. Nyt pian vuoden ikäisenä mäcistinä klikkaan ejectiä finderista ennen tempaisua, koska se jälkikäteisvaroitus on niin rasittava. XPssä tulee yleensä tempaistua, joskus jotain tärkeämpää tikulle kopsattuani, otan sielläkin systemtraystä sen eject-komennon.

  Yleisesti ottaen mäcissä käyttis on kyllä selvästi enemmän mietitty – esim viimeksi käytettyjen tiedostojen listan tyhjäys on siellä listan ohessa, XPssä se taas pitää etsiä muutaman klikkauksen takaa asetusruudulta.

 2. Vaikuttaisi, että Snow Leopardissa ongelmaan vihdoin puututaan:

  ”Snow Leopard makes ejecting external drives more reliable. Core system services such as Spotlight indexing and file system events will intelligently stop their work so you can remove your drive. And improved dialogs tell you which applications are using the drive so you know what to close in order to safely disconnect your drive.”

  http://www.apple.com/macosx/refinements/enhancements-refinements.html#finder

 3. Timo, toisaalta dialogia voidaan pitää onnistuneena, jos se on niin ärsyttävä, että sen näkemistä haluaa välttää toimimalla oikein.

  mt, hieno juttu. Mukavaa nähdä, etten ihan turhasta purnaa.

 4. Toisaalta kätevöittäisi eloa kun lepotilassa USB:n irrottamisesta ei tulisi tuota ilmoitusta, kun silloinhan ei (luult) pitäisi olla mitään keskenkään. Nyt pitää aina konetta mukaan ottaessa ylimääräisenä hommana ensin avata läppäri ja ejecti klikata TimeMachine -USBlevyyn. No, mutta kyllä tuon nykyään jo aina muistaa.

 5. Minulle käy Prosonerin lailla usein niin, että jostain syystä ulkoisen levyn viereen ei Finderiin tule koko eject-kuvaketta ja irrottamisen joutuu tekemään Levytyökalulla.

  Vain yhden sortin tiedostot ovat minulta vuosien saatossa korruptoituneet avaamattomaan kuntoon, kun olen nyhtänyt USB:n pois ilman asianmukaista ejectointia. Se herkkänahkainen tiedostotyyppi on Access.

 6. Äiti, jos eject-symbolia ei näy (noin käy tosiaan joskus), levyn voi irrottaa klikkaamalla sitä oikealla painikkeella ja valitsemalla valikosta Anna levy. Tai menemällä tasoa ylemmäksi, valitsemalla levyn ja painamalla komento + e tai raahaamalla roskikseen.

 7. Finderin pahin käytettävyysbugi liittyy ehkä sittenkin seuraavaan: jos levyn yrittää raahata roskikseen Finderin ikkunan sivupalkista, se haihtuu savuna ilmaan, kun hiirestä päästää irti. Joku voisi luulla, että levy on näin poistettu, mutta oikeasti tämä poistaa vain sivupalkin oikotien tuohon levyyn. Sen saa takaisin Finderin asetuksista.

 8. USB-tikkujen irroitteleminen on yhtä tuskaa jokaisella käyttöliittymällä jonka olen nähnyt. Tuo odottelun jälkeen epäonnistuminen on todella ärsyttävää, kun fyysisestikin usein laittaa kätensä valmiiksi repimään sen tikun irti kunhan varmistus tulee. Vanhemmilla windowseilla kävi vieläpä joskus niin, että joku tiesmikä systeemiprosessi varasi tikun itselleen, ja kone piti käynnistää uudelleen tikun takia. Ubuntulla taas klikatessa sitä ejectiä ei tule mitään varmistusta että sitä edes on klikattu – ja asiaa pahentaa että sen ejectin vieressä oleva alue avaa tikun tiedostolistauksen, joka taas kysymättä mitään ottaa tikun uudestaan käyttöön!

  Mutta ei se Windowsin virheilmoitus ihan tuulesta temmattukaan ole. Joskus kyse on tosiaan ajasta, jos tikulla on jäänyt kirjoitusprosessi kesken – hetkisen kuluttua irrottaminen onnistuu. On se kyllä ihme ettei kone osaa kertoa _koska_ se onnistuu, tai edes kertoa mitään prosessin etenemisestä, puhumattakaan siitä että irrottaisi sen itse. Ja viesti on tietysti todella harhaanjohtavaa jos kyseessä sattuukin olemaan avoin dokumentti.

  Ei voi kuin ihmetellä miksei näitä asioita osata tehdä oikein…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s