Ennakoiva haku: ehdottaako hakuja vai osumia?

Hyvin toimivasta hausta on kuin varkain tullut etsimisen lisäksi tehokas käyttöliittymä myös tiedossa oleviin kohteisiin kulkemiseen. Macillä Quicksilver ja sittemmin Applen oma Spotlight toimivat kätevinä tapoina käynnistää ohjelmia. Kirjoitetaan muutama ensimmäinen kirjain ohjelmasta ja painetaan entteriä. Ohjelma aukeaa.

quicksilver

Hakupohjainen systeemi on tehokas, sillä se yhdistää hyvät puolet komentorivikäyttölittymästä (komentoja on nopea antaa) ja graafisesta käyttöliittymästä (tunnistaminen muistamisen sijaan).

Hyviä hakutoteutuksia tapaa nykyään verkossakin. En ikinä liiku Facebookissa tietyn kavereiden sivulle kaverilistauksen kautta, vaan kirjoitan pari ensimmäistä kirjainta nimestä hakukenttään, valitsen nuolinäppäimillä haluamani ja painan entteriä.

Facebook

Ensimmäinen web-palvelu, jossa näin tämänkaltaisen haun oli vuonna 2007 uudistunut Apple.com. Hakuluukkuun kirjoitettujen kirjainten perusteella tehdään haku, ja valikossa tarjotaan suoraa linkkiä kohteen sivulle. Hakutulossivu jää kokonaan välistä.

Apple ennakointi

Hauskana yksityiskohtana: haulla ’power’ kuten vanhoissa (kunnon) PowerBookeissa, Apple osaa suositella niiden seuraajaa, MacBook Pro -mallistoa.

Nelosen taannoin modernisoidun verkkopalvelun haku toimii samalla periaatteella. Valitettavasti näppämistöä ei tueta, mikä hankaloittaa haun käyttämistä navigaatioapuvälineenä. Indeksi ei myöskään ole ajan tasalla. Yritin tietysti mennä H-kirjaimella löytyneelle Häähullut-sivulle, mutta sellaista ei ollut olemassa.

Nelosen ennakointi

[Nelosen ongelma on sekin, että hakulaatikko näyttää liukuvärjäyksensä puolesta pudotusvalikolta. Liukuväri on tehty väärin päin, jolloin se näyttää kuperalta kuten valikko eikä koveralta niin kuin hakukenttä.]

Lisäys: Antti Tuppurainen ruotii Nelosen hakua tarkemmin.

Myös Wikipedian ennakoiva haku toimii samaan tapaan.

***

Googlen ennakoiva haku toimii toisella periaatteella. Siinä rivit eivät toimi suorana linkkinä itse tuloksiin, vaan Google ehdottaa mahdollisia hakufraaseja ja kertoo, paljonko osumia niillä löytyisi.

Googlen ennakointi

Rajaveto vaikuttaa suoraviivaiselta. Jos haetaan rajallisesta valikoimasta, jossa osumat ovat yksikäsitteisiä, on syytä linkittää suoraan osumaan ja jättää hakutulossivu väliin. Googlen tapauksessa moinen on tuskin mielekästä, ja ratkaisu on siksi toinen.

En tiedä, onko silkkaa semantiikkaa pohdiskella, aiheutuuko tällainen arvaamattomuus ongelmia käyttäjille. Huomaako kukaan, että ennakointi toimii eri tilanteissa eri tavoin – saati arvaako ahdistua siitä? Olisiko edes mitään keinoa indikoida selvemmin, mistä on kyse?

12 kommenttia artikkeliin ”Ennakoiva haku: ehdottaako hakuja vai osumia?

 1. Ehdottava haku on esim myös cdon.comissa. Siellä lukee Googlen lailla hausta seuraavien tuloksien määrä (”Osumia: x”).

  Gigantissa on taas osumien listaus. Verrattuna Appleen ja Neloseen, siellä ei näy kovin paljon dataa osumasta, mutta korostettuna on kuitenkin syy miksi tulos näkyy. Toisaalta, Gigantti heittää käyttäjän tulossivulle, mikä on vähän arvaamaton juttu.

  Ehkä tuo ”tuloksia: x” / ”osumia: x” on riittävä vinkki että ehdotetaan hakuja? Vastaavasti lisädata (vrt. linkin lyhyt kuvaus hakukoneissa) osumista kenties kertoo tarpeeksi hyvin, mistä on kyse?

 2. Kiitos vinkistä. Gigantti on tosiaan kovin harhaanjohtava, kun vaikuttaa vievän tuotteen sivulle, mutta viekin halutulossivulle, jolla on vain yksi osuma.

 3. Jäin miettimään, että millainenkohan olisi OS X:n Spotlight, joka ehdottaisi hakuja? Kone tajuaisi tiedostojen välisiä suhteita ja tuloksena olisi yksittäisten kohteiden sijaan informaationippuja tai jotain. (En tiedä mitä täsmällisesti haen takaa)

  Niin ja tuo ”halutulos” on hauska typo, jäin pohtimaan senkin käyttötapoja niin, että kahvi kylmeni.

 4. Muistaakseni GNOME:n työpöytäympäristöön on ollut jo pidempään integroitu hakukone jonka voi laittaa tekemään hakuja myös nettihakukoneista. Kyseinen toiminto tosin pitää laittaa päälle hakuasetuksista. Ihan vain sivumainintana. 🙂

  Kolmisen viikkoa on nyt jo tullut kotona käytettyä OS X:ää, aikaisemmin käytössä oli vuosikausia Linux-koneita. Vaikka kone muuten toimiikin paljon paremmin verrattuna aikaisempiiin, harmittaa sinänsä koska OS X:n hakutoiminnot toimivat selkeästi hitaammin eikä Spotlightin indeksikään pysy ollenkaan ajantasalla…

 5. Hyvä katsaus kenttään. Itse olen myös Applen ratkaisun fani vaikka se onkin aika omaperäinen.

  Myös http://www.thomann.de on tsekkaamisen arvoinen esimerkki kuinka verkkokauppahaku voi ehdottaa asioita. Tuon mukaan on Suomessakin parin extranet-tyyppisen verkkokaupan ennustava haku suunniteltu.

  eBayta on kans tullut demottua todella usein tämän asian tiimoilta. eBay:ssa kannattaa kokeilla vaikka ”xbox” hakusanalla. Aluksi ennustava haku antaa vain sopivia hakulauseita, mutta kun sana alkaa olla riittävän lähellä sopivia tuotteita, niin se antaa myös ”Popular products” tyyppisiä ehdotuksia Applen saitin kaltaisesti. Yhdistettynä siis tuo hakulausekkeiden ja kohteiden ennustaminen. eBay:n iso esimerkkiarvo on kuitenkin siinä, että eBaylla ei ole juurikaan eroa hakutulossivujen ja varsinaisten kategoria-, tai tuotesivujen välillä. Täten on käyttäjän kannalta aika yhdentekevää, että selaako hän ”sivustoa” vai ”hakutuloksia”. Nämä ovat samoja asioita käytännössä. Ja siihen suuntaan ollaan menossa isolla pyörällä.

  Laajemmin tuo suorien kohteiden ennustaminen on kasvamassa myös omaksi alueekseen. Esimerkiksi Windows 7:n oma ennustava haku on sellainen jota ilman en itse tulisi enää päivääkään toimeen (tai ainakin olisin ahdistuneempi ilman sitä). Samalla hakulaatikolla saa käyntiin sovellukset ja saa nopean pääsyn omiin dokumentteihin – ja firman sisäverkossa ollessa saa myös firman intranetin ja verkkolevyjen sisältämät dokumentit myös esiin. On hyvin kohdallaan oleva käyttökokemus yksittäisen käyttäjän kannalta. Itselläni on vähentänyt dramaattisesti resurssienhallinnassa navigointia ja kansioiden kahlailua.

  Antaa hyvää suuntaa siihen kuinka tärkeäksi haku on nousemassa erityisesti tunnettujen kohteiden (ns. known-item-search) löytämisessä.

  Tutkivassa haussa taas ollaan menossa jopa toiseen suuntaan kun sosiaaliset mediat ym. sisältöihin liittyvä metatieto mahdollistaa monipuolisemman hakutuloksien navigoinnin ja ”hakutuloksien selaamisen”. Ehkä hienoin esimerkki tällaisesta tulevaisuuden hakukäyttöliittymästä tutkimukseen on Financial Timesin Newssift. Lisätietoa: http://searchengineland.com/newssift-business-news-search-engine-launches-16982

  • Perttu, kiitos, hyviä nostoja.

   Poikkeaako Windowsin haku jotenkin Spotlightista, muuten? Ja kuinka nopea se Gnome on, kun ei Spotlightia niin hitaana ole kai tavattu pitää.

 6. En tunne Spotlighttia niin en osaa vastata.

  Tuossa on video josta näkee tuon Windows 7:n hakutoiminnon perusasiat:
  http://windows.microsoft.com/en-US/windows7/products/features/windows-search

  Alussa näkee kuinka tuo pikahaku toimii. Myöhemmin videossa näkee toisen aika killeriominaisuuden eli automaattisen esikatselun kaikille yleisille dokumenttityypeille. Kyseinen esikatselu toimii myös ihan perus-resurssienhallintanäkymässä ja helpottaa kansioiden sisältöjen selailua valtavasti.

 7. Kas, MS julkaisee videot verkossa vanhaan hyvään malliin wmv-tiedostoina. Onneksi VLC sai tuo auki.

  Näköjään haku toimii kovasti Mac OS X 10.4:n Spotlightin tapaan. Sinänsä kiinnostavaa, että Windowsissa tarjotaan vihjeitä suodatuksien tekemiseen. Macillä tuo on jätetty harrastelijoiden huviksi. Spotlight osaa myös kivoja pikkujuttuja, kuten laskutoimituksia ja sanakirjahakuja.

  Mainiota, että Windowsiinkin on tullut tiedostojen esikatselu, mutta tuon perusteella se vaikuttaa vähän puolivillaiselta. Mac OS X 10.5:ssä tullut Quicklook avaa tiedoston katsottavaksi välilyöntiä painamalla näytön keskelle aukeavaan boksiin, josta sen see klikattua halutessaan koko ruudun kokoiseksi. Tukee hyvin myös kuvia ja monisivuisia dokumentteja.

  (Hmm.. taisi mennä vähän fanipoikasävyiseksi, mutta Quicklook nyt on parasta mitä on tapahtunut vuosiin.)

 8. Olen Quicklookin päivittäiskäyttäjä ja se on ehdottomasti eniten kaipaamani juttu, kun joudun joskus työpcllä töitä tekemään. Pitääpä tsekata tuo Pertun linkkaama video, jos vaikka jotain edes etäisesti Quicklookin kaltaista olisi tarjolla windowsmaailmassakin.

 9. Kiitos videoista. Hienohan tuo Quicklook on. Ei Windows 7 preview ole samalla tasolla ainakaan multimediatiedostojen osalta. Word-dokkareiden ja powerpointtien kohdalla toiminto on kyllä erittäin kätevä – etenkin kun käyttää resurssienhallintaa koko näytön kokoisena.

  Preview-toiminto on tietysti myös mukana hakutuloksien selailussa jolloin esimerkiksi löytyneet sähköpostit ja kontaktitiedot avautuvat myös resurssienhallinnan preview-paneeliin. Tällaisessa käytössä on ihan sama onko preview nyt visuaalisesti yhtä hieno kuin Quicklook. Tärkeintä on, että se oikea maili/tiedosto löytyy.

  Microsoftin suhde videoihin on tosiaan vieläkin aika omituinen usein. Ei sentään ollut tuo esimerkkivideo Silverlighttina 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s