Hajahuomioita Excelistä ja Powerpointista

Olen käytellyt viime aikoina jonkin verran Excelin ja Powerpointin Mac-versioita ja tulin nyt nillittämään satunnaisista epäkohdista.

Tämä räikeä typeryys liittyy koko Office-pakettiin. Jostain systä dokumentti-ikkunan ja oikotiepaletin välissä sijaitsee ärsyttävä PDF-palkki, joka sisältää kaksi hyödytöntä PDF:iin liittyvää painiketta (en tiedä tarkemmin, sillä olen aina luonut PDF:t Tulosta-valikon kautta niin kuin kaikissa muissakin ohjelmissa tehdään).

pdf-painikkeet

Nuo kaksi painiketta todella haluavat välttämättä sijaita omalla rivillään, vaikka varsinaisen palkin oikeassa laidassa riittäisi tilaa. Näin ne päätyvät viemään efektiivisesti hyödyllistää työskentelyalaa korkeutensa ja dokumentti-ikkunan leveyden tulon verran. Palkin viereen kun ei ole mahdollista kiinnittää mitään hyödyllistä.

Typerintä on, että PDF-palkkia ei voi poistaa, vaan sen palaa takaisin aina ohjelman käynnistyessä. En tiedä, paljonko Adobe on tästä maksanut – enkä myöskään, olisiko kannattanut.

Palkin onnistuu poistamaan lopullisesti poistamalla sen käyttämät tiedostot seuraavasti:

Go to the Microsoft Office 2004 folder in Applications and delete PDFMakerLib, that should do it

Hieman surullista, että Macillä joutuu moiseen. Tulee läheisesti mieleen Messengerin poistaminen Windowsilla.

***

Excelissä raivostutti tällä kertaa tekstin muokkaus. Solun tekstiä muokatessa tavanomaiset näppäinkomennot eivät jostain syystä toimi. Komento + a ei valitse solun tekstiä. Ei myöskään triplaklikkaus. Ainoa keino on valita teksti hiirellä raahaamalla.

Myöskään tekstikohdistimien liikuttelu näppäimistöltä ei toimi niin kuin pitäisi. Komento + vasemmalle-nuoli ei siirrä kohdistinta alkuun. Eikä komento + oikealle loppuun. Alaspäin-nuolen painaminen siirtää kyllä kursorin loppuun, mutta ylöspäin-nuoli ei tee mitään.

Excelin tapa käyttää leikepöytää on minulle niin ikään ikuinen mysteeri. Tuntuu, että kohteet joskus häviäisivät leikepöydältä sen jälkeen, kun ne on kerran sijoittanut jonnekin. Myös Paste Special -komennon dialogi vaihtelee kovin levottomasti sen mukaan, mitä leikepöydällä sattuu olemaan. Eikä toiminnolle ole jostain syystä edes näppäinkomentoa, vaikka sitä tarvitsee jatkuvasti, sillä ikinä ei voi muuten tietää, missä muodossa ohjelma päättää datan sijoittaa.

Omituinen on myös leikepöydälle kopioimista seuraava ns. marching ants -valintarenkula. Photoshopissa ja muissa kuvankäsittelyohjelmissa on totuttu, että moisella tehosteella kuvataan valintaa ennen toimenpiteen suorittamista (tai sen aikana), mutta Excel tuo sen näkyviin toiminnon jälkeen ja käyttää itse valintaan toisenlaista tehostetta.

Minua häiritsee, kun en ymmärrä tehosteen merkitystä, ja aina jotain kopioituani tunnen oloni inauksen epävarmaksi, kun en ole varma, miten valinnan saa pois, ja onko sillä ylipäänsä mitään merkitystä. Ilmeisesti ei ole, mutta miksi se sitten ylipäänsä korostetaan?

Kuvaajiin liittyy monta outoutta, mutta tällä kertaa ahdisti, kuinka en onnistunut muuttamaan selitelaatikon kohteiden järjestystä. Olisin halunnut saada ne vastaamaan kuvaajien keskinäistä järjestystä paremman mappauksen saavuttamiseksi.

***

Myös Powerpointissa on omat riemastuttavuutensa. Seikkailin tänään diasta toiseen vasemman laidan listan avulla. Mutta miksi kummassa listaan on varattu epälukuinen määrä tyhjää? Luulisi, että tarttumalla kiinni vierityspalkkiin ja siirtymällä alas asti saisi näkyviinsä viimeisen dian eikä silkkaa valkoista.

powerpointin kalvolista

Havaitkaa myös horisontaalisen vierityspalkin oikean reunan piirtovirhe.

Oikean dian löytettyäni halusin zoomata sen hieman suuremmaksi. Toiminnolle ei tietääkseni ole näppäinkomentoa, joten hamusin hiirellä ruudun oikean ylälaidan ponnahdusvalikkoa. Yllätyksekseni 100% oli suurin sallittu zoomiaste, eikä sekään tuntunut tekevän mitään.

Kohta ymmärsin, että zoomi ei vaikuttanutkaan itse diaan, vaan yllä nähdyn dialistauksen symbolien kokoon. Eivätkä nämä symbolit edes (vaikkapa Keynotesta poiketen) näytä edes diojen esikatselua vaan ainoastaan geneerisen tuherruksen, joten zoomaamisen hyöty on kovin kyseenalainen.

Klikattuani dian puolella modaalinen zoomi-valikko salli minun zoomata itse näkymää kätevissä sadan prosentin askelmissa.

Suuri zoomihyppäys heitti minut väärään kohtaan diaa, joten halusin siirtää itseni oikeaan paikkaan. Painoin testimielessä välilyönnin pohjaan elätellen toivetta, että Powerpoint osaisi vierittää dokumenttia Photoshopin ja monien muiden ohjelmien tapaan.

Toden totta, kursori näytti kämmeneltä ja antoi minun tarttua kiinni ja siirtyä hiiren nappi pohjassa ympäriinsä.

Takaisin ulos zoomattuani ymmärsin, että välilyönti ei ollut tehnyt mitään. Tässä ohjelmassa kursori ei näyttänyt kämmeneltä näkymää siirrettäessä vaan itse objektia liikuteltaessa. Näin olin päätynyt raahaaman dian taustakuvan pois paikoiltaan.

***

Ei sillä, mietin ihan vakavissani ajoittain, olenko jotenkin erityisen huono vai ovatko ongelmat todellisia. Ja katselen Ketosen ja Myllyrinteen agenttia mahdottoman tehtävän parissa.

11 kommenttia artikkeliin ”Hajahuomioita Excelistä ja Powerpointista

 1. Käsittääkseni, en tosin ole 100% varma, nuo PDF-napit ilmestyvät Office-paketin kaikkiin ohjelmiin, kun asentaa Acrobat Readerin (tai kenties Acrobatin) oletusasetuksilla. Ne eivät siis ole siellä oletusarvoisesti.

  Sinälläänhän Acrobat Reader on aivan turha kapistus niin Linuxilla kuin Mac OS X:lläkin. Linuxissa evince tai pdf-reader tekee sen toimet, OS X:ssä Preview on paljon nopeampi.

 2. Jazz, saatat olla oikeassa. En jaksa muistaa.

  Acrobat Readeria – vai oliko se nykyään Adobe Reader – tarvitsee joskus valitettavasti PDF-lomakkeiden täyttämiseen. Esimerkiksi Tieken ajokorttikokeiden lomakkeet eivät toimi Esikatselussa.

 3. Käsittääkseni nuo napit tulee kun asentaa Acrobatin kaupallisen version, koska vain sillä voi tehdä Office -dokumenteista pdf:iä — jota nuo napit siellä duunaavat. Eli noiden poistaminen kuvatulla tavalla estänee myös pdf:ien luomisen. Mutta jos sillä ei väliä niin pois vaan.

  Se toki on totta, ja itsekin siitä ”kärsin”, että tuo työkalupaletti saisi pysyä siellä minne sen laittaa, eikä viedä sitä koko riviä.

 4. Ainakin Windowsilla ko. PDF-napit luovat paremman PDF:n kuin mitä tulostus-API:sta voi saada ulos. Veikkaanpa, että näin on myös Macillä.

  Tuon PDF-napin kautta voi ainakin Windowsilla generoida tägitetyn PDF:n. Vastaavasti OpenOffice.orgin Export tekee äksessiibelimmän PDF:n kuin tulostus.

  Eli nappien takaa löytyvä koodi ei ole turhaa vaikka työkalupalkkileiska onkin älytön.

 5. No windowsissa ne napit ainakin pystyy siirtämään näppärästi muiden työkalupalkkien jatkeeksi. Ihmettelen kyllä että onko niiden pakko aluksikaan olla siinä ylhäässä yksinäisyydessään.

  Ihmettelen kyllä kovasti että väität nappeja turhiksi. Kyllähän nyt dokumentin tallennus PDF:nä on merkittävästi eri toiminto kuin tulostus. PDF-tallennuksen tunkeminen tulostuksen sekaan haisee minusta joka kerta teknislähtöiseltä kikkailulta. (Joo, on siinä vähän käyttölogiikkaakin, mutta vain kovin, kovin vähän.)

  Excelin outo valinta-alue ärsyttää minuakin. Itselläni on pakonomainen tarve aina mennä leikkaaliimaan jälkeen solun editointiin ja takaisin, se kun poistaa mokoman häiriötekijän näytöltä.

 6. Ilari, väitän nappeja turhiksi, sillä en ole koskaan käyttänyt niitä. Tarkemmin siis minulle turhat. [Tai niinhän minä luulin… lue eteenpäin]

  On oma keskustelunsa, onko järkevää, että Apple on tehnyt Tulosta-dialogista standardipaikan PDF:n luomiselle. Eihän se ihan fiksua ole, vaikka teknisesti tiedostosta taidetaan aina luoda PDF ennen tulostamista ja tuo juontuu siitä.

  Applen muutamissa omissa ohjelmissa (vrt. Pages ja Keynote) PDF:n luonti on Vie-valikossa (Export), mikä on toki luontevampi paikka.

  Henri, en tiedä, antavatko nuo napit tehdä parempia PDF:iä, kun artikkelin kirjoittamisen aikaan viimein monen vuoden jahkailun jälkeen poistin laajennuksen. Jos joku jaksaa kertoa, niin hienoa.

  Ja näköjään napit eivät sittenkään ole ihan turhia… Pari päivää sitten oli tarpeen tulostaa Macillä luotu Powerpoint-tiedosto Windows-koneella. Ajattelin, että olisi turvallisinta tehdä siitä ensin PDF. Vaan auta armias, PP ei antanut avata Tulostus-ikkunaa, kun koneeseen ei ollut kytketty tulostinta. Eikä ollut, kun istuin bussissa.

  Päädyin tulostamaan Powerpoint-tiedoston ja arvaahan sen, kuinka siinä kävi. Suokakaiteet, joissa ei Macillä ollut ääriviivaa, saivat Windowsilla moisen kuin varmuuden vuoksi. Yksi sivu jäi tyystin tyhjäksi, sillä se sisälsi tiff-kuvan eikä Windows-koneessa sattunut olemaan Quicktimeä, joka olisi tarvittu sen näyttämiseen. Huoh.

 7. Hyvä kun muistutit! Tein just PowePointin Macillä ja tarkoitus on, että halulliset sielut voivat kurkkia sitä myös windowsilla. Siispä pdf:ksi! Huom! Mulla noi nappulat eivät toiineet, huhusivat jonkin puuttuvan prontcenterin perään. Tein perinteisesti Tulosta-kautta (muuten, kun itse ekaa kertaan tein pdfiä windowsista, niin jut tulostamisen kautta sielläkin mentiin!).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s