Finderin kohteiden valinta näppäimistöllä

Edellisen jutun vihjaus, jonka mukaan Mac OS X:ssä olisi jotain vikaa, aiheutti luonnollisesti laajan tunnekuohun lukevassa yleisössä. Jottei tämä jäisi pelkäksi hutkimiseksi, aloitetaan sarja Mac OS X:n tiedostoselain Finderin ongelmista.

Useimmissa Mac OS:n kaltaista käyttöliittymää käyttävissä järjestelmissä tekstin valitseminen onnistuu kätevästi näppäimistöltä vaihto- ja nuolinäppäinten avulla. Kokeile vaikka: siirry tekstinkäsittellyohjelmaan, jossa on tekstiä. Paina vaihto [’shift’] pohjaan ja valitse tekstiä merkki kerrallan nuolinäppäimillä [merkinnän lopussa muutama Mac-spesifi aiheeseen liittyvä oikotie].

Finder antaa valita kohteita samaan tapaan, muttei ihan. Tämä jos mikä on raivostuttavaa, silä se antaa ensin käyttäjän olettaa, että asiat toimisivat analogisesti, mutta lopulta eivät sittenkään aivan toimi. Hieman kuin Windows 95:n roskakori, joka toimi melkein kuin roskakorin voisi kuvitella toimivan, mutta tuhosi kansiot ja heitti kaikki tiedostot yhteen kasaan.

[QUICKTIME http://paa.auki.fidisk.fi/koyttis/media/finderin_valinta.mov 350 575]

Video demonstroi tilannetta. Vaihtonäppäin + nuoli alaspäin laajentaa valitaa alaspäin, kuten voisi kuvitella. Kun valitaan vahingossa yksi kohde liikaa, olisi oletettavaa, että virheen voisi korjata painamalla vastaavasti nuolta ylöspäin. Eikä mitä: tämä laajentaa valintaa sen yläosasta. Virhettä ei ole mahdollista korjata, sillä alaspäin-nuolen painaminen laajentaa valintaa jälleen alhaalta. Pakko aloittaa koko prosessi alusta.

Ongelma on ollut Mac OS X:ssä jo alusta lähtien, eikä ole kovin rohkaisevaa, ettei sitä ole vieläkään korjattu.

***

Pari Mac-vinkkiä:

Tekstissä voi liikkua sana kerrallaan painamalla pohjaan option [’alt’] samalla, kun liikkuu nuolinäppäimillä. Vastaavasti sana kerrallaan valitseminen onnistuu loogisesti painamalla lisäksi pohjaan vaihtonäppäimen.

Rivin alkuun tai loppuu voi siirtyä painamalla komento + nuoli vasemmalle tai oikealle. Painamalla samalla vaihtonäppäimen pohjaan koko rivi tulee valituksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s