Kansitaide kunniaan

Datahävikki näkyy syöneen tekstin, jossa mainitsin pikaisesti, kuinka levysoittimet ovat jääneet henkiin, koska tarjoavat oivan käyttöliittymän musiikin soittamiselle samalla tavalla kuin yhtä lailla antiikkiset ratsastus ja purjehdus liikennöinnille.

i-deck

I-Deck on perinteiseltä gramofonilta näyttävä iPod-teline, joka antaa paitsi ohjata soitinta levyä pyörittämällä, nostaa myös kansitaiteen arvoonsa piirtämällä sen soittimen kosketusnäytölle kuin oikealle LP-levylle. Coolhunterin jutusta ei käy ilmi, kuinka hyvin skrätsääminen mahtaa tällä laitteella sujua.

***

Kaikkiaan kansitaiteella tuntuu olevan suuri merkitys, kun musiikista ja elokuvista pyritään tekemään muutakin kuin kovalevyllä makaavia tiedostoja. Tuskin lienee sattumaa, että Apple sisällyttää levynkannet iTMS:ssä myymiinsä kappaleisiin, mutta ei ole lisännyt iTunesiin automaattista toimintoa, joka hakisi kannet itse ripattuihin kappaleisiin.

Tunnustan ostaneeni kaupasta levyjä, jotka olen aiemmin imuroinut verkosta, ja kummasti ne tuntuvat toiselta, kun pitelee fyysistä objektia käsissään. Jollain lailla Apple on nähdäkseni onnistunut sisällyttämään samaa tuntemusta omaan kauppaansa [en ole kokeillut muita verkkokauppoja, kun selaimellani ei ole päässyt niihin sisään]. En osaa sanoa, onko asia niin yksinkertainen, että kaikesta, mistä on maksanut haluaakin pitää.

Kuinka vain, ainakin Macille on saatavissa monia ohjelmia, jotka pyrkivät tuomaan fyysisen levyhyllyn fiilistä virtuaalikokoelmiin.

jewelcase

JewelCase (ilmainen) on iTunes-visualisoija, joka teksturoi levykotelomallin kulloinkin soivan kappaleen kansikuvalla, ja osaa piirtää levyn takapuolelle vielä kappalelistauksenkin. Levyä saa pyöritellä hiirellä joka suuntaan, ja se jatkaa pyörimistään, jos sen päästää irti.

coverflow

CoverFlow (ilmainen) on irrallinen ohjelma, joka listaa iTunes-kirjaston levyt yhdessä näkymässä, jota saa selata pehmeän animaation kera edestakaisin.

clutter

Clutterin (ilmainen) avulla työpöytänsä voi täyttää albumien miniatyyrikuvilla, joita klikkaamalla voi aloittaa levyn soittamisen iTunesissa.

deliciouslib

Moneen kertaa palkittu Delicious Library (25$) toimii paitsi musiikki- myös elokuva- ja kirjakatalogina. Kätevänä ominaisuutena se osaa skannata teosten ISBN-koodit iSight-kameran avulla ja hakea niiden nimet ja kansikuvat netistä. Jos minulla olisi laaja kirjasto ystäviäni kiinnostavaa aineistoa, saattaisin hyvinkin hankkia tämän ohjelman, sillä se yhdistyy fiksusti iCaliin ja Osoitekirjaan ja antaa pitää kirjaa, kenelle mitäkin on lainattu ja milloin.

Onneksi en satu omistamaan mitään, mikä kiinnostaisi ketään, niin ei ole ongelmia lainojen palauttamisen kanssa.

4 kommenttia artikkeliin ”Kansitaide kunniaan

  1. iPodista tulikin sopivasti yks kysymys – parempi puolisko eilen näki ensimmäisensä ja ihastui, mutta kun näkönsä on huonompi, niin ihmeteltiin ettei sieltä asetuksista tosiaankaan löytynyt menufontin suurennusta?

    Applehan on käytettävyyttä paljon viilannut, mutta huononäköisille ei tuo oikein kätevä ole. Työkaveri tsekkasi video-iPodin ja sielläkään ei ollut; syksyllä kuulemma olisi tulossa uusi malli, mutta onkohan toiveita asian korjaantumisesta siinäkään?

  2. Ei sitä kirjasinkokoa tosiaan pysty suurentamaan. Toiveiden toteutumisen todennäköisyyttä lisää, että asiasta valittaa suoraan Applelle.

    Eivät mokomat suostu kuuntelemaan minua….

  3. Paluuviite: Köyttöliittymäblogi » Blog Archive » Kromatumpi iTunes

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s