Kääntyväkuvaiset näytöt hyötykäytössä

Digikamerat ovat jo useamman vuoden ajan osanneet tunnistaa asentonsa ja kääntää automaattisesti pystyasennossa otetut kuvat pystykuviksi. Viime aikoina myös joihinkin musiikkisoittimiin on tullut ominaisuus, jossa näytön kuva kääntyy sen mukaan, pidetäänkö laitetta vaaka- vai pystyasennossa.

En ole aivan selvillä, kuinka ominaisuutta hyödynnetään musiikkisoittimissa, mutta me keksimme joitakin ideoita viime syksynä yhtä kouluprojektia puuhatessamme. Tehtävänä oli suunnitella mobiililaite, johon tuli sisällyttää kaikki mahdollinen kuviteltavissa oleva akselilla kännykkä–PDA-pelikone–kamera–musiikkisoitin.

Mietimme, että tehtävästä riippuen näytön olisi syytä olla joko vaaka- tai pystytyyppinen. Pitkiä listoja selaa mieluummin korkealla näytöllä, videoihin soveltuu paremmin laajakuva. Arvelimme, että horisontaalinen näyttö soveltuisi paremmin myös styluksen avulla kirjoittamiseen, vaikka useimmiten PDA-laitteiden näytöt ovatkin vertikaalisia. Niinpä päädyimme haluamaan laitteeseemme tarpeen mukaan kääntyvän näytön.

turntablet

Vasenkätisenä en malttanut olla vaatimatta, että laitteen tulee olla riippumaton kätisyydestä. Ongelma ratkesi lopulta helposti kääntyvän näytön avulla. Huomasimme, että jos rakenne on symmetrinen, ohjauspyörää voi käyttää yhtä hyvin kummalla kädellä vain. Laite tunnistaa, missä asennossa sitä pidetään ja kääntää kuvan sopivaksi, eikä käyttäjä huomaa mitään.

Tarkoitus oli myös, että perustoiminnot onnistuisivat ohjauspyörän avulla yhdellä kädellä (sekä mahdollisesti kosketusnäppäimillä, jotka olisivat niin suuria, että niitä voi käyttää sormella). Edistyneempiin PDA-toimintoihin voisi sitten käyttää halutessaan stylusta, jolloin laitetta siirryttäisiin käyttämään kahdella kädellä.

Ilman kääntyväkuvaista näyttöä tästä olisi aiheutunut ongelma, sillä oikeakätinen käyttäjä haluaa luultavasti käyttää laitetta oikealla kädellään yhtä kättä käyttäessään. Stylusta käytettässä laitetta kuitenkin pidettäisiin vasemmassa kädessä ja oikealla kädellä kirjoitettaisiin, mikä tarkoittaa laitteen kääntämistä ympäri. Tämä ei tietenkään onnistuisi, ellei näytön kuva kääntyisi samalla.

Näytön kuvan kääntymisestä tuli lopulta niin oleellinen osa projektiamme, että nimesimme laitteen TurnTabletiksi, vaikka yksi ryhmäläinen protestoikin, ettei laite ole varsinaisesti tablet. Minusta vain olisi ollut synti jättää sanaleikin mahdollisuus käyttämättä.

***

Nähtyäni Internetissä kiertäviä luonnoskuvia uudesta video-iPodista mieleeni tuli, että jos virtuaalinen ohjauspyörä luotaisiin aina siihen kohtaan, johon käyttäjä sattuu sormensa laskemaan (kuten jossain luonnoksessa esitettiin), kätisyysongelma voitaisiin ratkaista kätevästi näinkin.

Yksi kommentti artikkeliin ”Kääntyväkuvaiset näytöt hyötykäytössä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s