Minne tämä johtaa?

Käytettävässä systeemissä käyttäjä tietää jatkuvasti, missä hän on ja mitä hänen toimistaan seuraa.

Nykyisellään webin hyperlinkit eivät järin hyvin vastaa jäljempään kysymykseen. Ne saattavat viedä saman sivuston toiselle sivulle tai kokonaan toiselle sivustolle, ne voivat viedä suoraan alasivulle tai yhtä hyvin vain sivuston pääsivulle. Tai ne saattavat avata sähköpostiohjelman ja luoda uuden viestin. Joskus ne avaavat pdf-lukijan, joskus mediasoittimen. Joskus ne aukeavat samaan ikkunaan, joskus uuteen. Joskus ne jäävät popup-torjujan hampaisiin eivätkä näytä aukeavan ollenkaan. Joskus ne voi halutessaan avata uuteen välilehteen, mutta aina tämä ei ole mahdollista.

Lienee selvää, että tässä– ja täällä-linkit ovat typerin mahdollinen vaihtoehto, mutta vaikka linkkisanat yrittäisi valita järkevästi, kaikkiin kysymyksiin on vaikeaa vastata luontevasti.

Nielsen ehdotti ongelmaan ratkaisua vuoden 1999 kirjassaa Designing Web Usability. Hänen ehdotuksensa oli muistaakseni [minulla ei ole kirjaa hollilla] jonkinlainen laatikko, joka kertoisi linkin kohteesta ja jonka väri muuttuisi sen mukaan, olisiko kyseessä sisäinen vai ulos vievä linkki.

Selaimet eivät ole kuitenkaan noista ajoista tältä osin kehittyneet – päinvastoin. Applen Safari ei enää oletusarvoisesti näytä edes status-palkkia, joten käyttäjä ei tiedä edes, mihin osoitteeseen linkki on häntä heittämässä – saati mitä osoitteesta löytyy.

Eri nettisivustoilla on erilaisia ratkaisuja ongelmaan. Wikipediassa ulospäin johtavat linkit on merkitty erityisellä nuolisymbolilla, sisäiset linkit on tyydytty alleviivaamaan. Slashdotissa on tapana kirjoittaa kohdesivuston osoite linkin perään [hakasulkeissa], mutta tämä hankaloittaa kopioidun tekstin käyttämistä muissa yhteyksissä ja huonontaa myös luettavuutta. Macnn-sivusto otti hiljattain käyttöön tekstimainokset: linkit vievät jonkin löyhästi käsiteltävään aiheeseen liittyvän yhtiön sivuille. Mainoslinkit on onneksi erotettu muista alleviivaamalla ne kahdesti normaalin yhden sijaan.

Tässä blogissa olen pyrkinyt hyödyntämään linkkitagin title-ominaisuutta, jolloin kohdesivuston osoite ilmestyy näkyviin, kun hiirtä pitää hetken aikaa linkin päällä. Edellisessä merkinnässä kokeilin hieman pidempiä ja kuvaavampia titlejä, mutta ne eivät näy kaikilla selaimilla.

Hienoin näkemäni ratkaisu tuli vastaan hiljattain FF00AA-blogissa. Siellä hiiren heiluttelu linkin päällä aktivoi ikkunan alalaitaan läpikuultavan harmaan palkin, jonka päällä linkin kohde kerrotaan suurella ja varmasti näkyvällä tekstillä. Mukana on myös maininta kohdesivun kielestä.

linkkikohde

Näkisin mieluusti jotain vastaavaa selaimen itsensä ominaisuutena, sillä niin pitkään kuin asiasta huolehtiminen on sivujen laatijoiden harteilla, touhu jää väistämättä harvojen puuhasteluksi.

3 kommenttia artikkeliin ”Minne tämä johtaa?

  1. Ai että Safari ei oletusarvoisesti ja enää näytä status-palkkia? Noh, hyvä tietää, kiitos infosta. Kuulostaa vaan aika omituiselta, tai siis minä en ainakaan äkkiseltään tajua, ketä se palvelee. Mielummin saisi olla toisin päin että oletusarvoisesti näyttää mutta pois saa halutessaan jos haluaa yllätysmomenttia surffailuun.

    FF00AA -blogissa nuo titlet on näköjään tehty nicetitlella, hauska idea niiden sijoittaminen alalaitaan. Mutta kokonaisuudessaan tuossa sivustossa taitaa olla kyseessä enemmän tyylikeino kuin se että olisi oikeasti ajateltu käytettävyyttä. Saitti kun hajoaa sekä Mozillalla ja uudella Netscapella, valkoisesta taustasta puuttuu niillä katsottaessa puolet ja IE:llä leveätää sivupalkki alalaitaan. Firefoxilla ja Operalla saitti toimii sekä olettaisin että myös Safarilla.

  2. Safari ei myöskään oletusarvoisesti anna käyttää välilehtiä, vaan ne pitää asettaa erikseen päälle. Näin esimerkiksi Mikrobitti taannoisessa Mäkkijutussa väitti pokkana, että Safari ei tue välilehtiä. Status-palkkin on tietenkn nimeltään tilapalkki, ja sen saa näkyviin valitsemalla Sisältö: Näytä tilapalkki.

    En tosiaan perehtynut tarkemmin, kuinka FF00AA:ssa oli nuo titlet taiottu näkyviin, mutta mainitsinpa nyt, kun en ole vastaavaa ennen nähnyt. Safarilla ja Caminolla ne näkyvät ok.

  3. Paluuviite: rahina . info | b l o g

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s