Newtonin kaiho

Cnet vertasi hiljattain Applen kymmenen vuotta vanhaa Newtonia Samsungin tuoreimpaan UMPC-laitteeseen, eikä jutulla olisi tietenkään ollut uutisarvoa, ellei Newtonista olisi tehty voittajaa.

newton

Tässä blogissa on irvitty UMPC-laitteille aiemminkin. Ne ovat sittenkin vain pienempään kokoon puristettuja PC-kannettavia löyhästi kustomoidulla Windowsilla sen sijaan, että käyttöliittymä olisi suunniteltu alusta alkaen tilanteeseen sopivaksi. Eikä miljoonia värejä näyttävästä näytöstäkään ole paljoa iloa, jos laitteen akku ei riitä kuin pariksi tunniksi. Newtonissa puhtia riitti sentään pariksikymmeneksi tunniksi.

Nyky-Applen kertakäyttöpolitiikasta poiketen sitä pystyi käyttämään jopa tavallisilla sormiparistoilla.

En ole koskaan päässyt näkemään Newtonia luonnossa, mutta siitä näkemäni mainospätkät ja lukemani jutut ovat vakuuttavia ja yhtä aikaa kovin turhauttavia. Jos kaikki kerran on keksitty jo kauan sitten, mikseivät nyky PDA-valmistajat yksinkertaisesti kopioi toimivia ideoita. Newtonissa tekstiä pystyi kumittamaan intuitiivisella päällesuttauseleellä. Kellon sai laittaa aikaan viisareita pyörittämällä. Tekstin valinta monelta riviltä kävi kätevästi tekstialueen kulmasta kulmaan raahaamalla [tämän olen kyllä nähnyt uudemmissakin laitteissa].

Täytyy varmaan lohdutukseksi ja yleissivistyksen vuoksi tutustua Newtonia Macillä emuloivaan Einstein Projetiin ja toivoa, että Applella on muitakin syitä olla tekemättä tablettia kuin Jobsin ego. [Newton oli Jobsia seuranneen Sculleyn lempilapsi.]

***

Olen vieraalla koneella, ja koska WordPressin editori ei toimi kunnolla Safarilla, käytän Firefoxia. Huomasinpa juuri, että kun Firefoxilla valitsee toiminnon kohdevalikosta, valinta ei vilkahda niin kuin pitäisi ja kokemus on vähintää epämääräinen: kopioiko se nyt linkin vai eikö. Juuri näiden pikkuseikkojen vuoksi en suosittele Firefoxia mäkisteille. [Mutta kertokaa ihmeessä kommenteissa hyödyllisimmät plugit, joita ei muille selaimille saa.]

9 kommenttia artikkeliin ”Newtonin kaiho

 1. Newtonia olen minäkin moneen kertaan kuolannut, vaikken ole koskaan moista livenä nähnyt saatika käyttänyt. Maksaisin aika paljon Newtonin kaltaisesta, mutta tälle vuosituhannelle tuodusta PDA-laitteesta, joka _toimisi_.

  Tähän mennessä kaikissa käyttämissäni PDA-vermeissä on ollut hyvin vähän hyötyä. Nykyinen laitteeni, Nokia N80, on tyypillinen kompromissi: se on huono puhelin, huono kalenteri ja huono kamera. Sama toiminnallisuus ilman kameraa ja web-selainta oli jo vuonna -99 käyttämässäni Palmissa. Suurin ero käytössä on se, että luuri täytyy ladata päivittäin, Palmia ei tarvinnut kuin kerran tai pari kuussa.

  Tyl-sää.

 2. > Juuri näiden pikkuseikkojen vuoksi en suosittele Firefoxia mäkisteille. [

  Toinen näkökulma asiaan olisi, että joku muu blogialusta saattaisi olla WordPressiä Mac-ystävällisempi. 🙂 En tosin tiedä sellaista (paitsi Lasso-kielellä tehtynä).

  Tai ehkä pitää vaan hyväksyä, että WordPressin sinänsä käyttökelpoiset muotoilutoiminnot aivan ymmärrettävästi eivät toimi kaikilla alustoilla.

 3. Ongelma on siis se, että Safarilla lihavointi- linkki- yms. tagien tekoa helpottavat pikanapit eivät tule näkyviin. Kyseessä on jonkinlainen Safarin bugi, joka vaivaa myös esim. Blogger-palvelua käytettäessä. En vain valitettavasti muista tarkemmin, mistä tuo johtui enkä mistä luin asiasta…

  Minä käytän joka tapauksessa Caminoa Safarin rinnalla, joten tämä ei ole suuri ongelma.

 4. Foksia voisin puolustaa toteamalla sen toimivan monella alustalla, oli sitten alla wintoosa, linux tai juurikin mäkki.

  Yhteen selaimeen kun tottuu, sitä mielellään käyttää aina. Ikävä kyllä mäkissä on foksin nappulat ’sotkettu’ (omppu+w sulkee tabin, ctrl+w sulkee ikkunan – tjsp). En juuri tarkemmin osaa kertoa, kun ekaa kerta käytin foksia kaverin mäkillä sekoilin noissa, myöhemmin niitä on oppinut varomaan.

  Plugineista en osaa sanoa, koska olen jämähtänyt tähän, enkä muiden selaimien tarjonnasta osaa sanoa.

 5. Yhteensopivuus alustan muiden ohjelmien kanssa vs. yhteensopivuus ohjelman muiden versioiden kanssa on tiukka valinta, mutta mäkisteillä tapaa olla sen verran luottamusta ohjelmien konsenkventtiin käyttäytymiseen, että jos joku lähtee tyrkyttämään vaikka ctrl-vetoisia näppäinoikoteitä Mac-ohjelmaan, niin tuskin kovin myönteistä vastaanottoa saa.

  Ctrl:han on niin kaukanakin, ettei sitä voi painaa oikealla peukalolla [jolla ei ole oikein muutakaan virkaa]…

 6. Paluuviite: Köyttöliittymäblogi » Blog Archive » Newton vs. Nokia N800

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s