Origamin jäljillä

Kevyisiin ja pieniin Origami-työnimellä tunnettuihin uusiin tablet-koneisiin tutustuminen oli yksi CeBIT-vierailuni päätavoitteista. Olin kuvitellut, että niitä tyrkytettäisiin kaikkialla ja näin hieman yllättynyt, kuinka hankalaa niiden löytäminen ylipäätään oli.

origami[kommentit eivät liity kuvan laitteeseen]

Lopulta löysin ensimmäiset laitteet hallista 20 ja myöhemmin lisää ykköshalliin selvittyäni. Origami on minusta kiinnostava ja tarttuva nimi ja sikäli suorastaan yllättävä Microsoftin [ja kumppaneiden] aikaansaannokseksi. Onko teillä niitä Origameja? kysäisin jonkin lituskalaiteyrityksen edustajalta, ja tämä kaivoi vaivihkaa tiskin alta esittelylaitteen, mutta korosti, ettei se enää julkaisun jälkeen ole Origami vaan ultra mobile jotakin. En muista enää.

Laitetta voidaan ohjata kynällä tai suoraan sormineen näytölle tökkimällä ja muutamia fyysisiä painikkeita käyttämällä. Konsulentti mainitsi, että Windowsin uusi versio on suunniteltu juuri sormia silmällä pitäen, mutta minulle ei täysin ilmennyt, kuinka – ellei sitten silmillä pitäen. Yhtä pieniä ja hankalasti peukalolla tähdättäviä olivat nähdäkseni käyttöliittymäelementit kuin tähänkin asti [peukalolla, sillä muut sormet pitelevät laitetta]. Jossain videossa näin, kuinka laitteen näytölle pystyi piirtämään sormellaan kirjaimia ja käyttämään näitä eleinä paikasta toiseen siirtymiseen, mutta en tiedä, mistä tämän olisi saanut päälle.

Sikäli huvittavaa, että kun hiirellä näytön nurkat ovat teoriassa äärettömän kokonsa ansiosta olleet nopeimmin osuttavia maaleja, sormilla käytettäessä nurkassa olevaa nappia ei välttämättä kykene painamaan ollenkaan.

Ainoa löytämäni uusi – ja kieltämättä vallan mainio – idea oli näytölle luotava virtuaalinäppäimistö, joka ei ollut muodoltaan tavanomainen suorakaide, vaan koostui kahdesta näytön alakulmiin ankkuroidusta puolikaaresta, jotka olivat kooltaan soveliaasti peukaloiden ulottuvissa. Tietenkin taskbar käynnistä-nappeineen jäi ikävästi valikon alle, mutta kai sen voisi siirtää pois tieltä.

Kosketusnäytöllä kirjoittaminen on ikävää, mutta äänipalaute teki siitä hieman sujuvampaa. Merkin tuottaakseen näyttöä joutui painamaan yllättävän lujaa. Kuvittelin ensin, että minulla on näppäinlukko päällä, kun mitään ei tahtonut näkyä. Olisi toki suotavaa saada käyttöliittymä-äänet kuulokkeiden kautta iPodin tapaan, jottei niillä tarvitsisi kiusata lähistöllä oleskelevia.

Yritin käydä lukemassa sähköpostini koneen avulla ja salasanan erikoismerkkejä syöttäessäni minulle kävi kiusallisen selväksi, kuinka hankalasti vaihtonäppäin on toteutettu. Sitä ei voi pitää pohjassa toista nappia painaessaan, sillä näyttö tukee vain yhtä sormea kerrallaan. Vaihto pitää näin painaa ensin ja haluttu merkki sen jälkeen. En panisi pahaksi, jos tähän tarkoitukseen saisi määriteltyä yhden laitteen kyljen fyysisistä napeista. Peräkkäisiä numeroita syötettäessä häiritsi sekin, että näppäimistö siirtyi itsestään numerotilasta kirjaintilaan yhden numeron syöttämisen jälkeen.

Esittelijä piti kynää piilossa, jottei sitä varastettaisi. Pikaisesti yrittämällä en onnistunut tuottamaan sillä mitään, sillä en keksinyt, mistä pitäisi painaa, jotta tunnistusalueelle kirjoittamani teksti käsiteltäisiin. Hiiren kursoria pystyi ohjailemaan myös laitteen [vain] oikean kyljen tattiohjaimella, mutta en onnistunut löytämään klikkauksen tuottavaa nappulaa.

Yksi näppäin oli pyhitetty näytön resoluution muuttamiselle. Minusta se tuntui yhtä tarkoituksenmukaiselta kuin kappaleen pyhittäminen asian mainitsemiselle tässä tekstissä.

Kaikkiaan laite ei tuntunut erityisen mullistavalta, viimeistellystä puhumattakaan. Ajatuksena kannettavan tietokoneen näppäimistön ja näytön irrottaminen toisistaan on kyllä minusta vallan mainio. Annanpa ääneni Joy of Techin äänestyksen vaihtoehdolle: I hate them, but if Apple made one I’d love it and have to buy one!

Yksi kommentti artikkeliin ”Origamin jäljillä

  1. Paluuviite: Köyttöliittymäblogi » Blog Archive » Pogue onnistui klikkaamaan UMPC:llä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s