Kommentteja Safarin käyttöliittymästä

safariApplen Safari-selaimen käyttöliittymässä on muutama oivaltava yksityiskohta, jotka haluan nyt muistaessani mainita. Ensimmäinen pisti silmään heti aikoinaan Jobsin demotessa Safaria keynotessaan: osoitepalkin tekstin valinta näytti kasvavan omituisesti sivun alkaessa latautua.

Ohjelmaa viimein omalla koneellani koettaessani ymmärsin, että tuo outous oli johtunut siitä, että tekstin valintaväri oli ollut vastaava vaaleansininen kuin Mac OS X:n lievästi liukuvärjätty edistymispalkki. Selain siis näyttää sivun lataamisen edistymisen osoitepalkissa siinä, missä muut piilottavat tiedon selainikkunan alalaitaan. Tämä on järkevää, sillä osoitteen kirjoittamisen jälkeen käyttäjän huomio [tai Locus, niin kuin Raskin sanoisi] on osoitepalkissa, ja hänen on helppo huomata heti osoitteen syöttämisen jälkeen, että jotain tapahtuu.

latauspalkki

Safarissa ei ole oletusarvoisesti lainkaan Koti-painiketta. Kun aikoinaan 90-luvun puolivälissä ala-asteikäiseni käytin ensimmäisiä kertoja webiä, äiti kertoi, että se on tarpeellinen nappi, sillä sillä pääsee takaisin alkuun, jos sattuu eksymään. Takaraivossa kummittelivat kauhukuvat: jos vaikka jäisi jumiin jonnekin eikä pääsisi pois – ja puhelinlasku jatkaisi juoksemistaan. Sittemmin en ole koskaan keksinyt tarvetta mokomalle painikkeelle, sillä uuden ikkunan avaaminen on kuitenkin kovin helppoa.

Käyttöliittymien suunnittelumallien [design patterns] uranuurtaja Jennifer Tidwell sisällytti aikoinaan Commom Ground -kokoelmaansa Go Back to a Safe Place -patternin, jonka yhtenä esimerkkinä oli selainten kotipainike. Päivitetyssä patternikokoelmassaan hänkään ei tätä enää mainitse.

Safarissa on säästetty yläpalkin tilaa myös luopumalla erillisestä pysäytä-napista. Asiaa pohtimalla huomaa, että pysäytä- ja virkistä-painikkeet ovat samalla tapaa toistensa vastakohtia kuin stop ja play [stoppia ja playtä käsitellyt merkintä on edelleen hukassa]. Molempia ei tarvita yhtä aikaa, ja siksi on loogista tehdä nappula, joka toimii pysäytysnappina, kun lataaminen on kesken ja muulloin virkistysnappina.

virkista

Tietenkin tässä on ongelmana, että näin syntyvä nappi on modaalinen [eli napin painalluksen vaikutus riippuu tilanteesta], mutta tässä tapauksessa tuosta tuskin seuraa suuria ongelmia.

Muistaakseni Mac OS X 10.4:n Safari 2.0:ssa kirjanmerkkipalkin kansioiden toimintaa muutettiin vähäsen. Jos kansion nykyään avaa kesken sivun latauksen, lataus pysähtyy. Tämä pieni yksityiskohta saa käyttäjän tuntemaan, että kontrolli on hänellä. Avatessaan kirjanmerkkikansion, hän ei luultavasti ole kiinnostunut näkemään latauksen alla olevaa sivua [useimmiten aloitussivua], joten koneen ei ole sitä syytä latailla ja aiheuttaa turhaa häiriötä haluamaansa kirjanmerkkiä etsivälle käyttäjälle.

Harvinaisessa tapauksessa on toki mahdollista, että käyttäjä haluaakin avata kirjanmerkkivalikon linkkinsä uuteen välilehteen klikkaamalla sitä komentonappi pohjassa. Tällöin olisi tietenkin suotavaa, että aktiivista sivua ladattaisiin taustalla. Käytännössä ongelma on tuskin merkittävä.

Safari on kunnon Cocoa-ohjelmana myös pätevä käsittelemään tekstiä. Monikielinen oikoluku onnistuu järjestelmän sisäänrakennetun palvelun kautta. Onkin sääli, ettei Safari osaa renderoida kunnolla sen paremmin WordPressin kuin Bloggerinkaan muokkausikkunaa. Blogaukseni hoidan Caminolla, joka ei oikolukua toistaiseksi osaa [minä olen tällainen erikoisuudentavoittelija, jonka mielestä Firefox on vähän junttiselain]. Miellyttävää on myös kyetä käyttämään järjestelmän sanakirjaa koska tahansa englanninkielistä sanaa kontekstiklikkaamalla.

Safari tukee myös esimerkillisesti raahaamista. Tekstimuotoisen web-osoitteen voi raahata osoite- tai välilehtipalkkiin sen sijaan, että joutuisi kopioimaan sen leikepöydälle, valitsemaan osoitepalkin, sijoittamaan ja vahvistamaan. Jokohan mahdoin mainostaa tätä fiMUG:n raahausoikotieartikkelia.

***

Toki Safarissa on omat raivostuttavuutensa. Sen lisäksi, ettei se osaa blogialustojen pikapainikkeita, se tykkää ahnehtia muistia, eikä vapauta sitä, vaikka kaikki selainikkunat sulkisi. Se on myös huono ehdottelemaan viimeksi vierailemiani osoitteita. Kirjanmerkkikansioihin tallennetut kohteet ovat etusijalla, vaikkei niitä olisi käytetty vuosiin. Niin, nuo kohteet ovat yhä kirjanmerkkikansioissani, sillä poistaminen on kovin hankalaa ja vaatii erilliseen muokkaustilaan siirtymistä.

Lisäksi se ehdottelee viimeksi vierailluista sivuista koko polkuja [blogin tapauksessa vaikka tietyn viestin kommentteihin] domaintason sijaan. Hännät joutuu sitten katkomaan pois käsineen. Sokerina pohjalla on mystinen lista valmiiksi asennettuja osoitteita. Matkalla-blogiin tähdätessäni Safari ehdottaa minulle matkailu.fi-sivustoa, vaikken ole tuolla koskaan käynyt. K kirjain tuo esiin Koululainen-lehden sivuston…

Täysin älytöntä on myös, että Safari piilottaa oletusarvoisesti ikkunan alalaidan tilapalkin näkyvistä. Eikä välttämättä olisi huono idea laittaa salatusta yhteydestä ilmoittavaa lukkosymbolia kaikkien muiden selainten tapaan vasempaan alanurkkaan oikean yläkulman sijaan. Saattaa lietsoa pelkoa mummoväestössä, jos lukkosymboli ei olekaan siellä, missä pankki sanoo sen kuuluvan olla. Välilehdet eivät nekään ole oletusarvoisesti päällä. Kyllähän ne ovat hyvin esillä, jos vaivautuu vilkaisemaan ohjelman asetuksiin, mutta tämäkin saattaa olla toisinaan liian haastavaa, kuten vaikka viime syksynä Macciin tutustuneelle Mikrobitin toimittajalle…

Pari vinkkiä:

 • Tekstin valintaväri kannattaa vaihtaa oletusarvoisen haapeita sävyjä kirkkaammaksi, niin etsi-komennon korostaman tekstin löytäminen helpottuu.
 • Safarin ja muut harjattu metalli -ulkoasua käyttävät ohjelmat saa käyttämään nähdäkseni siistimpää Mac OS X 10.4:n Aqua-ulkoasua Uno-apuohjelmalla.
 • Safariin saa välilehtien esikatselun [luvassa myös Vistan IE:hen…] ja muuta mukavaa ilmaisella Safari Stand -lisäohjelmalla

***

Ihan mielenkiinnosta haluaisin pyytää kommentoimaan, mitä näppäinkomentoja käytätte selaimissanne. Miettikää, osaatteko suoralta kädeltä sanoa, millä komennolla mikin toiminto tehdään [varsinaisista komennoista en ole kiinnostunut – ihan vain kyllä tai ei].

 • Uusi ikkuna
 • Uusi välilehti
 • Välilehden vaihtaminen
 • Seuraava/edellinen sivu
 • Tekstin suurentaminen/pienentäminen
 • Osoitekentän valitseminen
 • Google-kentän valitseminen
 • Kirjanmerkin lisääminen
 • Lähdekoodin näyttäminen
 • Tiedostojen haku -ikkunan näyttäminen
 • Ponnahdusikkunoiden estäminen/salliminen

17 kommenttia artikkeliin ”Kommentteja Safarin käyttöliittymästä

 1. Noista luonnistuvat muut paitsi neljä viimeistä. Kirjanmerkkejä en oikein enää käytä, mutta veikkaisin omppu-B:tä. View sourcea en muista, vaikka ehkä pitäisi. Tiedostojen haku -ikkunaakaan en muista, koska en sitä koskaan katso. Enkä edes tiennyt, että pop up -esto voisi olla yhden näppäimen takana.

 2. Itse muistin listasta kuusi ensimmäistä, muut ovat kuitenkin vähemmän tarvittuja, joten niitä ei ole tullut opeteltua (ainakaan vielä).

  Tuosta home-napista tuli heti tarve kommentoida, että ainakin itselläni se kärkipäässä käytettyjä nappeja ja erittäin hyödyllinen. Tosin itselläni on kotisivuna jatkuvasti viilattava omatekemä linkkisivu omalla kovalevyllä, jonka kautta usein menen, ja se on myös sellainen oletussivu, jonka palautan ainakin yhdeksi välilehdeksi kun surffi on selvä. (Niin ja siihen muuten myös tiedän näppäinoikotien vaikkei sitä kysyttykään…)

 3. Minä olen niitä mummoja, jotka eivät säädä mitään eivätkä tunne mitään näppäinyhdistelmiä. Sitä tässä kummeksun, että välilehdet eivät ole vakiona, kun tietoisesti en ole niiden käyttöönottamiseksi mitään tehnyt ja tuossa ne kuitenkin möllöttävät ja ovat aktiivisesti käytössä.

  Ai, Safari oikolukisi blogitekstitkin! Hitsi, minulle se olisi ylen hyödyllinen ominaisuus, kun olosuhteiden pakosta olen siirtynyt sokkokirjoittajaksi. Nykyisin kirjoitan Firefoxilla niiden muokkauspainikkeiden vuoksi (Caminonkin latasin, kun halusin leikkiä kuulia, mutta en oikien ole siihen sisälle päässyt).

  (Nyt kun tietokilpailu on käyty, niin voisitko seuraavaan postaukseen panna ne näppäinoikotiet näkösälle?)

 4. Kolmea viimeistä en muista Safarissa, kolmanneksi ja toiseksi viimeisen osaan kyllä Firefoxissa tehdä. Home-nappia en ole koskaan käyttänyt, ja vihaan sitä samperin kotisivua, joka latautuu aina kun selain käynnistyy hidastaen täten käynnistymistä. Hyvin harvoin haluan mennä jokainen kerta selaimen käynnistyksen jälkeen sille tietylle sivulle, joten ensin pitää pysäyttää sivun latautuminen ennen kuin pääsee kirjoittamaan uutta osoitetta. Siksi käytän about:blankia.

 5. Vanhoissa Safareissa oli kotinappi oletuksena, niin oli buginappikin. En kaipaa kumpaakaan.

  Pikanäppäimistä käytän melkein kaikkia jotka tuossa listasit (käytän varmaan myös ”Tiedostojen haku -ikkunaa” jos vielä ymmärtäisin mitä se tarkoittaa. Minä kun en oikein aina osaa näitä termejä på finska. Jos esimerkiksi saisin eteen suomea puhuvan photoshopin hajoisi polla siihen paikkaan äänekkäästi poksahtaen) mutta osoite- ja Google-kentän valitsemisen pikanäppäimiä en tiedä. Olen aina tabuloinut itseni niihin. Paitsi että rupes kiinnostamaan niin että kävin googlaamassa tietoa… Ahaa! Olen oppinut uutta. Kiitos.

  Vielä yksi pieni ärsyttävä puute Safarissa. Siinä missä omppu + 0 (nolla) palauttaa Firefoxissa normaalin tekstikoon, ei se sitä tee Safarissa. Argh!

 6. Mielestäni tuo Safarin ominaisuus kasvattaa osoitepalkin valintaa sivun latauksen yhteydessä on mainio idea. Mietin vain, että häiritseekö latauksen edistymisestä kertovan palkin kasvaminen kirjoitetun osoitteen alle varsinaista latauksen edistymisen seuraamista? Operassakin on käytössä oma palkkinsa latauksen edistymiselle osoiterivillä ja palkille varataan latauksen yhteydessä oma tilansa osoiterivin oikeasta reunasta. Lisäksi pienenä lisätietona tämä palkki näyttää mm. kuinka monta objektia ladataan ja montako näistä objekteista on jo ladattu.

  Operassa käytetään latauksen jälkeen osoitepalkin oikeata reunaa ilmaisemaan voiko sivuston tilata RSS-virtana ja myös sivuston salauksesta kertova lukkosymboli sijoitetaan osoitepalkkin oikeaan reunaan. Näin ei ole tarvetta edes erilliselle tilapalkille ja säästetään tilaa sivun katsomiseen. Operassa myös monet näppäinoikotiet voidaan oikaista ns. hiirieleillä, jotka ovat huomattavasti kätevämpiä ja nopeampi käyttää kuin parin näppäimen painaminen.

  Meni ehkä hieman ohi itse Safarista, mutta nämä pienet erot käytettävyydessä vaikuttavat huomattavasti surffauskokemukseen. Toisaalta kun pieniin käteviin ominaisuuksiin tottuu, niitä alkaa kaipaamaan muissakin ohjelmissa. Erityisesti tämän huomaa käytettäessä muita selaimia, joissa näitä ominaisuuksia ei ole.

 7. Millä lailla on tilapalkin piilottaminen muka älytöntä? En ole huomannut sille muuta virkaa kuin linkin osoitteen näyttämisen ja se olisi mielestäni parempi yhdistää tooltipiin tai kontekstivalikkoon. Joskus jotkut sivustot laittavat sinne selitystekstejä mutta eipä niitä etsimättä löydä. Kääntäisin tilapalkin pois töissä Firefoxistakin, jos se ei Windowsissa tekisi ikkunan alareunan erottamisesta hankalaa koska varjo puuttuu. Tilapalkki on kätevä jos sinne on laittaa jotain koko ohjelman tai ikkunan tilaa koskevaa tietoa ja ohjaimia (esim. zoomaussuhde), mutta jotain tiettyä kohdetta koskeva tieto on mielestäni parempi näyttää kohteen yhteydessä.

  Lukkokuvakkeen osalta Safarin olisi parasta siirtyä seuraamaan uutta standardia (Firefox, IE7, Opera) jossa kuvake tulee osoitepalkkiin.

  Näppäinoikoteistä muistan ainoastaan uuden välilehden ja ikkunan avaamisen, en muita.

 8. Tämäpä kirvoitti paljon kommenttaja. Ensiksi vastauksia noihin oikoteihin. Kutsun omppunappia komennoksi, kuten virallisesti tapana on.

  Uusi ikkuna [komento ]+ [N]
  Uusi välilehti [komento] + [T]
  Välilehden vaihtaminen [komento] + [{] ei oikein onnistu suomi-näppiksellä, vaihtoehtoisesti voi painaa [komento] + [vaihto] + [->], mutta tämä ei toimi, jos välilehti sisältää esim. qt-videon. Kannattaa käyttää Safari Standia sen sijaan, olen itse säätänyt oikotien piste- ja pilkku-nappeihin, ja vaihtaminen käy myös rullalla.
  Seuraava/edellinen sivu [komento] + [->] / [<-] Tekstin suurentaminen/pienentäminen [komento] + +/- Osoitekentän valitseminen [komento] + [L] Google-kentän valitseminen en tiedä, onko tähän suoraa oikotietä... valitsen ensin osoitekentän ja painan sarkainta Kirjanmerkin lisääminen [komento] + [D] Lähdekoodin näyttäminen [komento] + [optio] + [U] Tiedostojen haku -ikkunan näyttäminen [komento] + [optio] + [L] Ponnahdusikkunoiden estäminen/salliminen [komento] + [K] Safari ei osaa sallia poikkeuksia ponnahdusikkunoihin, joten tuolla komennolle tulee tarvetta ajoittain huonosti tehtyjen sivujen kanssa. Tiedostojen haku -ikkunan avaan usein, sillä sitä kautta tiedostot on helppoa avata suoraan käymättä Finderin kautta. Safari kertoo myös osoitepalkin oikeassa laidassa, onko sivulla RSS-syöte. Lisäksi siinä sijaitsee snapback-kuvake. Tuon toiminnon avulla on mahdollista palata nopeasti sivuston alkusivulle, Googlen tuloslistaukseen tms., mutta välilehdet ovat minulle vieneet tarpeen tuolta. Tilapalkki on tarpeen tosiaan lähinnä linkin kohteen ilmoittamiseen. Titlejä kun ihmiset eivät tyypillisesti jaksa niihin väsätä. Minäkin luovuin siitä täällä. Jos joku osaa neuvoa WP-pluginin, joka helpottaa tuossa, niin hienoa. Operan Mac-versioon en ole jostaan syystä koskaan kotiutunut, vaikka sen olisi saanut aikoinaan koulun kautta ilmaiseksin. Avonaisten ikkunoiden tilan tallentaminen olisi kyllä mukavaa, ja ymmärtääkseni tuo tukee muutenkin fiksusti offline-selausta. Mac OS X:ään saa hiirieleen kaikille Cocoa-ohjelmille Cocoa Gesturesin avulla. En ole koskaan itse näihin tottunut, kun hiiressäni ei oikein riitä nappuloita näiden laukaisemiseen, ja pidän muutenkin aina oikeaa kättä näppäimistöllä [paitsin kun olen väsynyt ja tuen sillä leukaani…]

 9. Ahaa: tiedostojen haku = downloads. Olisin minä sen tiennyt.

  Google-kentän valitseminen [komento] + [optio] + [F]

  Minä ainakin katson tilapalkkia usein. Jos ei muuten niin esimerkiksi siksi että jotkut linkittelevät sen kummemmin ilmoittelematta pdf-tiedostoihin. Tilapalkki Safarissa kertoo muutakin kuin vain linkin. Se ilmoittaa jos linkki aukeaa uuteen ikkunaan tai vaikka uuteen välilehteen (joko niin että a-tagissa on target-määrite tai jos pitää vaikkapa komentanappia painettuna – Safari opettaa).

 10. pni, kiitos oikotiestä. En ole tullut valikoissa vastaan [eivätkä herrasmiehet koske helppeihin].

  Tosiaan, tilapalkki kertoo muutakin tietoa kuin pelkän osoitteen.

 11. ”Tiedostojen haku -ikkunan näyttäminen [komento] + [optio] + [L]”

  Tästä semmoinen tyhmä kysymys: miksi nappulaa kutsutaa optioksi? Mulla sekä vanhassa että uudessa koneessa lukee alt. Ja vaikka olenkin tuohon monta kertaa törmännyt, se aiheuttaa aina hämmennystä, kun olen vielä vaan sillä asteella, että katson näppäintä, jota näpäytän, eikä optio-nimistä näppäintä ole.

  Onneksi monikaan ei käytä komento-sanaa neuvoissaan, vaikka sen kyllä osaan translitteroida ompuksi.

 12. Nyt muutama viimeisin asentamani FF-extension käyttää myös tuota alareunan tilapalkkia ja sieltä oikeaa reunaa (esim IEtab ja VideoDownloader). Tuo toisaalta suht kätevää, koska yläreunasta alkaa nappien tila loppua ja sen linkin osoitteen tarkistamiseen ennen klikkaamista tilapalkki on kuitenkin hyvä olla olemassa.

  FFssä (ainakin nyk käyttämässäni Noia 2.0 teemassa) tuo latauksen etenemispalkki näkyy kunkin välilehden otsikossa. Se on oikeastaan parempi kuin osoitekenttä, koska silloin voi näyttää tilanteen yhtä aikaa useammallekin lataukselle. Ja tuo on myös tuolla ruudun yläreunassa osoitekentän lähellä, josta sen näkee ilman suurempaa hakemista osoitekentän katsomisen jälkeen.

 13. Mä olin kyllä jo kirjoittanut [alt] mutta koska jostain syystä se on suomeksi [optio] muutin sen. Näinhän PAkin oli sen kirjannut. Seurasin johtajaa konsekvenssi mielessä (oikeasti sanon kyllä aina [omppu] ja [alt]).

 14. Timo, totta, on varsin fiksua kyetä näkemään kunkin välilehden tilanne erikseen. Limewire p2p-ohjelmassa on hieman vastaava juttu.

  Kervå ja pni, sanoin optio, kun se on sen nimi. Sinänsä se ei minusta ole nimenä yhtään huonompi kuin alt. Alt viittaa alternativeen ja option optioon, molemmilla aktivoidaan jokin muu kuin pääasiallinen komento.

  Hölmöä ja käsittämätöntä on, että Apple kuitenkin painaa näppäinhattuihin tuon alt-tekstin. Euroopassa optio kuitataan sillä symbolilla, jossa on piirrettynä varsinainen ja vaihtoehtoinen reitti. Yhdysvalloissa, jossa eivät tykkää samalla tapa symboleista, napeissa lukee sekä alt että option.

  Sikäli olen epäjohdonmukainen, että hiiriverbeistä puheen ollen en kykene käyttämään Applen termejä, vaikka mikä olisi. Heillähän kohdistaminen tarkoittaa osoittamista ja osoittaminen klikkaamista.

 15. PA on puristi. Se puhuu hamaan hautaan asti optiosta ja komennosta eikä nöyrry edes viestin perillemenon parantamiseksi sanomaan omppu ja alt. Lyön vetoa, että kielitoimiston mahdollisista poikkeavista luvista huolimatta PA ei koskaan liioin sano alkaa tekemään. Eläköön sinnikkyys!

  [Korjasin typon ja poistin sitä kommentoineen kommentin – PA]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s