Tuhoisa Apple-historiani

Sain kuin sainkin uuden iPhonen itsestään rikkoutuneen tilalle. Näyttöjä lukuunottamatta harkitsen Applea aina ensimmäisenä tekniikka ostaessani. Tarkempi pohdiskelu osoittaa, ettei tämä johdu ainakaan hyvistä kokemuksistani laitteiden kestävyydestä.

Valtaosa ostamistani Applen laitteista on käynyt joko takuuhuollossa tai vaihdettu uuteen. Ainoatakaan korjausta en ole sentään itse maksanut. En usko, että olen Applelle kovin tuottoisa asiakas.

iBook (500 MHz G3), 2001

skitched-20100116-180008.png

Ensimmäinen kannettavani. Noin kolmen vuoden iässä koneessa ilmeni tyyppiviaksi todettu ongelma: näytön kuva lakkasi näkymästä. Kone korjattiin Applen piikkiin, UPS hukkasi sen paluumatkalla kuukaudeksi jonkin hubinsa nurkkaan. Myin korjatun koneen eteenpäin. Ostaja palautti sen, sillä näyttö ei toiminut. Apple korjasi sen uudestaan, ja löysin sille uuden ostajan.

iPod (toinen sukupolvi), 2002

skitched-20100116-180239.png

Tuohon aikaan iPodien mukana tuli kuulokejohtoon kiinnitetty kaukosäädin. Omani liitin oli niin löysä, ettei se pysynyt kunnolla kiinni soittimessa. Melkoisen vaivan jälkeen sain vaihdettua itselleni uuden kaukosäätimen. Seuraavassa iPod-mallissa Apple oli vaihtanut liittimen tukevammaksi.

Vuonna 2005 soittimen kuulokeliitäntä oli kulunut niin, että ääni kuului vain monona. Tuona syksynä laite osoittautui sittenkin kallisarvoiseksi, sillä PowerBookkini kovalevyn lauettua, käynnistin tietokoneeni iPodin 10-gigaiselta kovalevyltä. Vanhan kunnon FireWire. Soitinta ei ole nähty sitten uudenvuoden 2005–2006. Älkää kysykö.

PowerBook (G4 12″, 1,33 GHz), 2004

skitched-20100116-180409.png

Tällä kertaa ostin koneeseeni AppleCaren. Se kannatti, sillä laitteesta päädyttiin vaihtamaan kovalevy kaksi kertaa ja emolevy kerran – kaikki takuuajan jo päätyttyä. Myös korroosiosta kärsinyt ranteenalusmetalli vaihdettiin pyynnöstäni jonkin korjauksen yhteydessä.

Ensimmäisen levyn hajotessa olin opiskelemassa Saksassa ja sain jostain systä odotella varaosaa yli kuukauden. Tuolloin minut pelasti, että sain tehtyä välttämättömimmät hommani iPodiani kovalevynä käyttäen.

Kone päätyi pikkuveljilleni ja toimii yhä. Välillä vihkiytymättömämpi väki tulee kysymään: Mitä, onko Apple tehnyt miniläppärin?

iPod nano (1. sukupolvi), 2005

skitched-20100116-180554.png

Nano ilmestyi saataville juuri sopivasti ensimmäisen iPodini kuulokeliitännän petettyä. Ensimmäinen laitteeni kesti puolisen vuotta, kunnes se pimeni täysin. Uusi vaihtui kivuttomasti takuuseen. Siinä saksalaisessa Mac-liikkeessä alettiin pikkuhiljaa tuntea minut.

MacBook Pro (2,2 GHz), 2007

skitched-20100116-180658.png

Nykyisin käytössäni oleva kone kävi pikaisessa näytönvaihdossa takuuaikansa loppumetreillä. Näytön keskivaiheille piirtyi pystysuuntaisia värikkäitä viivoja, kun näyttöä avasi tai sulki. Tyyppiviaksi todettiin tuokin. [Sittemmin laite sammui kesken työpäivän eikä enää ikinä käynnistynyt. Se odottaa yhä vaatekaapissani, että tulisin irrottaneeksi sen kiintolevyn. 19.11.2013]

iPod touch (1G), 2007

skitched-20100116-182016.png

Ostin iPod touchin, kun siitä sai jonkin alennuksen koneen ostamisen yhteydessä. Ja ihan ammatillisesta mielenkiinnosta, tietty.

Kuinkas tämä nyt hajosikaan. En tahdo muistaa. Takuuaikana joka tapauksessa, ja sain vaihdossa uuden. Lahjoitin sen eteenpäin, kun siirryin iPhoneen.

iPhone (3G), 2008

skitched-20100116-180805.png

iPhonen toinen kuuloke hajosi heti ensimmäisen viikon kuluessa. Liimaus petti, ja kuulokkeen ritilä ja kaiutinosa työntyivät ulos muovista. Sonera totesi, että oma vika.

Puhelimen näyttö lakkasi toimimasta vuoden ja 4 kuukauden jälkeen. Kuluttajansuojalakiin vetoaminen ja huoltoyhtiön lausunto, että laite olisi korjattu takuun piikkiin, jos takuu olisi ollut voimassa, saivat Soneran vaihtamaan laitteen uuteen.

Airport Express, ??.

skitched-20100116-180854.png

Käytettynä ostamani Airport Express -tukiasema pimeni itsekseen tässä jokunen viikko sitten. Tarkasta ostoajankohdasta ei ole tietoa.

iPod nanoni toimii edelleen mainiosti, vaikka akku alkaa olla heikossa kunnossa. Nike + iPod toimisi varmaan muuten, mutta kenkäanturin paristo on loppu eikä sitä voi vaihtaa. Mighty Mouse toimii, mutta vierityspallo on jatkuvasti jumissa. Sen syrjäyttänyt Magic Mouse on paras hiiri ikinä, mutta tykkää syödä paristoja.

[Päivitys: Pari viikkoa myöhemmin MacBook Pro ei enää käynnisty. Pahaa pelkään, että emolevy on rikki, sillä kone juuttuu heti alkufanfaariin. Vasta uusittu iPhone ei myöskään enää löydä wlan-verkkoja. Netissä puhuttiin, että wlan-piirit tapaavat mennä rikki kuumentuessaan käytössä. Kohta voisi loppua huumorintaju minultakin.]

 

iPhone 4 (2013

Muuten hyvin palvellut iPhone 4 lakkasi ottamasta vastaan sähköä. Ensin epäilin virtalähdettä ja kaapelia, mutta useita kokeiltuani oli pakko hyväksyä, että vika on laitteessa. Oli omalla tavallaan surullista katsella, kuinka akun elinvoima heikkeni tunti tunnilta ja lopulta laite vaipui ikiuneen.

 

 

8 kommenttia artikkeliin ”Tuhoisa Apple-historiani

 1. Ei ole omenan ongelma yksinomaan tuo rikkoutuminen. Pelainen PC:llä ja pidän koneeni melko hyvin tuoreena komponentteja vaihtamalla (harrastushan se tämäkin). Etenkin nopeat näytönohjaimet hajoilevat melkein säännöllisesti takuun loppumisen tienoilla.

  Joku kovapalkkainen tyyppi on jossain piirrellyt käyriä ja päätellyt että juuri tämä panostus laatuun on se kaikkein tuottavin. Parempaa ei kannata tehdä ja halvemmalla kaikki olisi jo valmiiksi rikki. Tuottavintahan on se että tuote hajoaa niin ettei ihan kauheasti harmita vaan kiltisti ostetaan lisää.

 2. Omasta iBook G4:stä hajosi ensin kovalevy parin vuoden jälkeen, ja siitä taas pari vuotta eteenpäin niin emo oli rikki.

  Mac Ministä levisi niinikään kovo parin vuoden jälkeen.

  iPod Shuffle (se edellinen malli, pieni klipsi) toimii edelleen, hurraa. Paitsi että sen kuulokkeet hajosivat vuoden jälkeen.

  Mutta osaavat ne muutkin. Hankin Miniin ulkoisen kovon (Buffalo), mutta sehän meni rikki parin vuoden jälkeen. Ennen tuota hankin minin aikakoneelle oman levyn (Iomega), joka hajosi vuoden jälkeen (tämä taisi olla ainut tapaus joka kaikista näistä upposi takuun piiriin).

  Vanha kunnon Dell-pöytäkone sen sijaan puksuttaa menemään, nykyään kerran, pari viikossa, liekö jo kuudetta vuotta. Siitä ei tarvinnut vaihtaa kuin DVD-asema (takuun piikkiin). O tempora, o mores…

 3. Niin, ja tuo AirPort Express. Olisiko n kolmen vuoden jälkeen toinen AirPorttini pimeni, puff.

  Joskin tässäkin on vähän kontekstia: samaan aikaan olin ehtinyt hajottaa parikin Zyxelin ADSL-modeemiboksia. (Juu, vähän eri laitteita, mutta samaa tietoliikennehässäkkää varten niitä ostellaan.)

 4. Jaksan aina yhtä hämmästyneenä lukea tilastoja Applen takuukorjatuista tuotteista. Tuntuu välillä, että puolet Applen Suomessa hajonneista vermeistä on omalla lähipiirilläni. Ainoat Appleni, jotka huoltamatta hyrräävät/hyrräisivät (jos olisivat muualla kuin kellarin kätköissä) ovat ensimmäinen Performani, vuoden 1999 Blueberry iMac ja elokuussa hankittu MacBook sekä lokakuinen iPhone.

  Takuutyönä/Applecarena on korjattu ekan iBookin emo kolme tai neljä kertaa sekä ekan MacBookin dvd-asema ja joku juttu joka ylikuumensi helahoidon. Samaisesta koneesta korjattiin Ifin piikkiin yhtä ja toista, muta siitä ei voi syyttää Applea, itse ne kahvit läikytin. 50-vuotislahjaksi saamani iPod tilttasi kanssa vähän yli vuodessa ja samaan syssyyn rikoin Spögen Nanon.

  Silti ei tulisi mieleenkään muita merkkejä miettiä! Vähänks on hienoa olla tosiuskovainen! (Vakaumukseni vahvistui entisestään, kun viime viikolla virittelin vanhaa HP:n läppäriä isäni käyttöön ja tappelin kaksi tuntia Wlanin kanssa. Ja silloin, kun yritin selvittää Gorban kierrätys-E90-kännykästä, miten sen nettiselain toimii)

  • Kiitos vinkistä. Ehdin jo laittaakin tilauksen sisään, mutta menin mistiin vanhaa noutaneiden kuriirien kanssa. Sitten kuulin, että vaihto oli niin suosittu, että jotkut ovat saaneet uuden sukupolven malleja tilalle, mutta en haluaisi sellaista, joten en ehkä uskallakaan vaihtaa. Uuden nanon postimerkin kokoinen kosketusnäyttö on nähdäkseni älytön. Paras nano taisi olla toiseksi uusin sukupolvi, jossa yhdistettiin suuri näyttö ja click wheel.

 5. Paluuviite: Android 4 kk käyttökokeessa: paluupainiketta tulee ikävä | Köyttöliittymä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s