Käyttäjän oikeus omaan työpöytäänsä

Paul Thurrott kirjoitti hiljattain monaalla huomioidun kriittisen artikkelin tulevasta Windows Vistasta. Tämä on tietenkin sikäli huomattavaa, että vielä muutama vuosi sitten keskiverrot mäkkinörtit pitivät häntä mistään mitään ymmärtämättömänä Microsoft-fanboyna [minusta hän on yleensä oikeassa, mitä nyt Applen markkinaosuusjankutus tuntuu joskus epäoleelliselta].

Erityistä kritiikkiä sai UAP-ominaisuus (User Account Protection), jonka tarkoitus on parantaa Windowsin turvallisuutta Mac OS X:n ja Linuxien tasolle kysymällä erikseen ylläpitäjän salasanaa tilanteissa, joissa vaikutetaan itse järjestelmään. Macillä tämä toimiikin varsin hyvin, joskin riskinä on, että käyttäjät oppivat ajattelemaan, että ohjelmien asentaminen vaatii automaattisesti salasanan kirjoittamista, ja saattavat näin epähuomiossa antaa ylläpito-oikeudet troijalaiselle tunkeutujalle.

Vistassa asiat eivät ole näin hyvin. Thurrott kertoo, kuinka salasanaa joutuu kirjoittamaan minä merkillisimmissä tilanteissa ja toteaa jopa, että tämä on raivostuttavin ominaisuus, jonka Microsoft on koskaan onnistunut kehittämään – jopa Officen klemmaria pahempi. Yhtenä esimerkkinä Thurrott mainitsee, ettei hänellä ollut lupaa poistaa ohjelman pikakuvaketta työpöydältä ilman ylläpitäjäksi tunnistautumista.

Tietenkin kyseessä on vasta [tai paremminkin yhä] esiversio, mutta paljoa toivoa ei anna Thurrottin saama vastaus, jossa todetaan, että juuri näin sen pitääkin mennä:

What Thurrott failed to realize or disclose is that deleting a shared shortcut like the one Firefox installed on the Desktop means that you are deleting a shared shortcut from the ”All Users” desktop which requires administrative privileges.

***

Windowsin työpöytä on kaikkiaan kovin mielenkiintoinen. Mac OS X:n tiedostoselaimessa ikkunoita luodaan kuin missä tahansa selaimessa Uusi ikkuna -komennolla. Windowsissa uuden ikkunan saa kaksoisklikkaamalla Oma tietokone -symbolia. Toista ikkunaa ei saa auki samalla tavalla [järjestelmä käyttäytyy tämän suhteen vanhojen Mac OS:n tapaan spatiaalisesti]. Jos Oma tietokone -ikkunassa sen sijaan siirtyy muualle, toisen ikkunan saa jälleen avattua kaksoisklikkaamalla Oma tietokone -symbolia.

Nähdäkseni täysin ennalta arvaamattomasti työpöydän kuvakkeet vaihtelevat myös sen mukaan, minkä näköiseksi säätää Käynnistä-valikkonsa.

Henri Sivonen dokumentoi hiljattain Windowsin työpöydän lystikkään ominaisuuden, josta olen muistaakseni itsekin Pää auki -blogissa aikoinaan kirjoittanut. Windows tapaa ennalta varoittamatta kehottaa käyttäjää siivoamaan työpöytänsä ja piilottaa hyödyttömiksi katsomansa kuvakkeet uuteen tarpeettomat kuvakkeet -kansioon. Työpöydän oletuskohteilla tämä johtaa työpöytään, jossa on yksi kohde alkutilannetta enemmän.

Applehan nälvi asiasta taannoisessa switch-kampanjassaan ja mainitsi yhdeksi syyksi vaihtaa Macciin sen, ettei se sano käyttäjälle, milloin tämän tulee pöytänsä siivota. Apple muisti myös mainita, että Mac OS ei pullauta esiin dialogia huomattuaan kytketyn usb-laitteen hiireksi. Se alkaa sitä vastoin liikuttaa kursoria.

***

Sittenkään automaattinen työpöydänputsaustoiminto ei ole turha. Ajoittain käy niin, että koneiden mukana tulee tuki bluetoothille. Asiasta muistuttamassa työpöydällä möllöttää bluetooth-kuvake, jonka kautta voi säätää ajurin asetuksia. Kuvaketta ei voi poistaa roskakoriin raahaamalla eikä delete-napilla. Kontekstivalikkokin antaa tälle pikakuvakkeelle vain yhden ironisen vaihtoehdon: Luo pikakuvake.

Vaan eipä hätää: käynnistämällä työpöydänsiivoimen manuaalisesti työpöydän asetuksista bluetooth-kuvake saadaan huijattua poistettavien kansioon, ja tämän jälkeen sen tuhoaminen käy ongelmitta.

4 kommenttia artikkeliin ”Käyttäjän oikeus omaan työpöytäänsä

  1. [Lisäsin kommenttiisi yhden n:n ja linkin]

    Taitaa mennä vähintään torstaille, mutta katsotaan. Oikeastaan minun piti kirjoittaa ruokakauppojen käyttöliittymistä kirjoitettuani muutamaan otteeseen vaatekaupoista. Nyt huomasin, että niistäkin jälkimmäinen teksti on joutunut datahävikin uhriksi. [Näemmä alkukuukausiltakin puuttuu tekstejä täysin satunnaisesti, mikä on kovin ahdistavaa. Tuosta on onneksi varmuuskopio, pitää vain ehtiä palauttaa.]

    Kun lisäilin aikoinaan linkkejä Mainonta on syvältä- ja Kuluttavasta elämästä -blogeihin ja mietin, pitäisikö minun jotenkin perustella tätä, huomasin, että käyttäjä, kuluttaja ja asiakas ovat usein liki synonyymeja, näkökulma vain vaihtelee.

  2. Paluuviite: Köyttöliittymäblogi » Blog Archive » Uusi Office kerää kehuja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s