Mese siellä lukee

Minua ärsyttää suunnattomasti joutua käyttämään yhtä aikaa viittä eri pikaviestintäohjelmaa: skypeä, ircciä, ichattiä, icq:ta, meseä. Jos saisin toivoa, kaikki käyttäisivät Skypeä, sillä se toimii nähdäkseni parhaiten yhteen Maccini kanssa. Skype kunnioittaa Safarissa asetettua ladattavien tiedostojen tallennuspaikkaa – toisin kuin Applen oma iChat. Se toimii yhteen Growlin kanssa, jolloin ohjelmasta poissa oltaessa tulevat viestit näkyvät kätevästi ruudun laidassa feidaantuvassa laatikossa. Se ei häiritse, mutta mahdollistaa viestien lukemisen muun puuhan ohessa. iChat ei sitä vastoin osaa kuin pomputtaa dock-ikonia ja vilkuttaa näyttöä.

Skype käyttää välilehtiä eikä täytä näyttöä ikkunoilla. Kaiken kaikkiaan siinä on mukavan pelkistetty tuntuma. Enkä minä tiedä, mistä iChatin kaverilistalleni on tullut mystinen kohde nimeltään ShoppingBuddy, jota ei voi edes poistaa. Tulee aivan Microsoft mieleen moisesta.

Minä en täysin ymmärrä, kuinka Messenger voi olla niin suosittu. Asensin sen syksyllä pitkin hampain, kun keskustelukumppanini kieltäytyivät tarttumasta Skypeen [tiedättehän, ”koska mesessä on hienommat hymiöt” – Skypeen animoidut hymiöt tulivat vasta myöhemmin]. Muutaman viikon käytön jälkeen se ei enää antanut minun kirjautua sisään, vaan vaati hakemaan uuden .1-päivityksen. Dialogissa oli napit kyllä ja ei.

Painoin, että kyllä, haetaan toki. Ohjelma sammui. Soisin kyllä, että jos pakotetaan päivittämään, se sitten tehtäisiin automaattisesti. Messenger jäi sivuun kuukausiksi. Tänään viimein kävin manuaalisesti noutamassa päivityksen. Klikkasin ohjelman auki [siinä ei sentään seuraa mukana asentajaa] ja koetin kirjautua. Ja eikä mitä, se oli unohtanut käyttäjänimeni. Tämäpä inhimillinen sovellus, tuumin, sillä niin olin minäkin. Salasanasta puhumattakaan.

Pengoin läpi erinäisiä sähköpostitunnuksia löytääkseni sen, jolla olin palvelun rekisteröinyt. Ja seikkailin läpi Passport-sivuston salasanan vaihtaakseni. Ja odottelin turhauttavan kauan ennen kuin tieto oli päivittynyt niin, että Messengerinikin sen ymmärsi [virheilmoitus ei suinkaan ollut, että salasana oli väärä, vaan että palvelu on poissa käytöstä].

Eikä kontaktini ollut loppujen lopuksi edes paikalla, mutta sainpa purnattavaa. Tietenkin minun kuuluisi käyttää Adiumia tai jotain muuta fiksua, mutta en ole jaksanut perehtyä. Se osaa näemmä Growlinkin. Taidanpa hakea ja lopettaa jupinan tältä erää.

[Hain, tämä on hieno, suosittelen. Jopa ohjelman dock-kuvakkeen värin saa valita. Skypessä käytän varta vasten vanhaa vihreää nykyisen sinisen sijaan, sillä Mac OS X:ssä on niin paljon sinisiä kuvakkeita, että vihreä on huomattavasti nopeammin löydettävissä. Adium-kuvakkeen laitoin samasta syystä punaiseksi. Ja siksi, että a on punainen…]

12 kommenttia artikkeliin ”Mese siellä lukee

 1. Olisinkin vain todennut, että Adium, Adium, Adium. Messengerinpökälettä tais tarvita sen passport-helvetin kokemiseen, mutta ei muuhun. PC-puolella sitä tulee pakosta katseltua, eikä voi kuin ihmetellä suurta suosiota.

 2. Visa, kiitos vinkistä.

  Varsinaisesti olin tuon Chaxin jo aikoinaan asentanutkin, mutta jostain syystä Growl ei ollut mennyt päälle [kurkkasin eilen Adiumin asennettuani Growlin asetuksia ja yllätyksekseni löysin Chaxin sieltä]. Välilehdetkään eivät toimineet aivan kuin Skypessä, jossa kukin keskustelukumppani saa uuden välilehtensä. Chaxin/iChatin mallissa keskusteluhistoria aukeaa nähdäkseni vähän hölmösti uuteen välilehteen, eikä ennen ohjelman sulkemista käytyyn keskusteluun ole muuutenkaan yhtä helppopa palata kuin Skypessä. Adium antaa näemmä etsiä keskustelulokeista ihan pätevän oloisesti.

  Rehellisyyden nimissä täytyy haukkua Googleakin. Uusi versio, jossa on sininen ikoni ja liikkuvat hymiöt, lakkasi yllättäen näkemästä kontaktejani: kaikki olivat harmaina. Vanha vihreäikoninen versio sen sijaan toimii mainiosti. Onneksi en ollut ehtinyt poistaa sitä.

 3. Itseänikin ärsyttävät monet erilaiset IM-ohjelmat. Loppujen lopuksi vika taitaa johtua näiden pikaviestintäohjelmistojen lyhyestä eliniästä, sillä pikaviesteille ja niiden välittämiseen ei ole vielä mitään yhtenäistä standardia saatu. Oikeastaan standardiehdotuksia on olemassa, mutta halukkuutta yhteisen standardin käyttöön ei ohjelmistojen valmistajilta löydy. Yhtenäisen standardin myötä käyttäjä olisi vapautettu tietystä ohjelmasta, mikä olisi tietenkin näiden ohjelmistojen valmistajille taloudellinen riski.

 4. Skypessä on se ei niin ihastuttava piirre, että konettasi käytetään reitittämään muiden myös puheluita. Omalla, jo hiukan ikääntyneellä 1ghz Powerbookilla Skype vie noin viidesosan prosessoritehoista ollessaan käyttämättömänä taustalla.

  Netistä löytyy sitten kauhutarinoita, joissa työmatkan ajaksi koneelle auki jäänyt Skype on muuttunut ”super-nodeksi” ja vallannut 100 megan toimistoyhteyden kokonaan…

 5. Niko, kappas, minä en ole huomannut mitään. Kuinkahan usein tuota reititystä mahtaa tapahtua. Taustalla maleksiessaan Skype näkyy vievän alle prosentin prosessoritehoista.

 6. Jos koneeseesi ei pääse sisäänpäin liikkuvaa kolmikirjaimisin lyhentein (jotka oon unohtanut) varustettua liikennettä, silloin et käsittääkseni joudu reititysnodeksi. Lucky you. 🙂

  Skypen saitilla asiasta kerrotaan kauttarantain mm. näin:

  …all nodes in a network join together dynamically to participate in traffic routing-, processing- and bandwidth intensive tasks that would otherwise be handled by central servers.

 7. Asensin hiljattain iChatin jabber-tuen ja se riittää ainakin minulle aivan mainiosti Yahoo IM ja MSN messenger-kontakteihin. Hyvä puoli Jabberissa on se että omaa client-ohjelmaa ei tarvitse päivittää jos muissa IM-palveluissa tapahtuu protokolla-muutoksia. Yhteydet muihin IM-palveluihin hoituvat serverillä pyörivän gatewayn kautta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s