Uusi Office kerää kehuja

Officen 2007-version uusittu käyttöliittymä valikkopalkin ja pikapainikkeet yhdistävine ribbon-palkkeineen kerää kehuja [via]. Muutamat seikat tuossa toki epäilyttävät: ulkonäkö mm. näyttää itsetarkoituksellisen kromiselta, ja on ikävää, ettei ribbonia käytetä muissa ohjelmissa, joten Office käyttäytyy täysin omalla tavallaan [eivätkä kaikki Office-ohjelmatkaan käytä ribbon-vetoista käyttöliittymää]. Vaikka Vistan epäonnistuneiden turvallisuuskäytäntöjen arvioitiin hiljattain aiheuttavan valtavia ongelmia ja turhautumista käyttäjille, näköjään Microsoftilla osataan tehdä jotain hyvinkin.

Officen kaltaisen tuotteen käyttöliittymän muuttaminen on tietenkin radikaali muutos – etenkin tilanteessa, jossa ohjelmistolla ei ole käytännössä kilpailijoita. Hienoa, että tällaista tapahtuu ja mainittavaa, että käyttöliittymä soveltuu myyntiargumenteiksi ketään kiinnostamattomien uutusominaisuuksien listaamisen sijaan. Minulla ei ole Windowsia käytettävissäni, joten en pääse itse testaamaan, miltä beta-versio tuntuu.

Nykyisellään on kovin hankalaa, kun joku kysyy, mikä toimisto-ohjelma kannattaisi hankkia. Applen iWork-paketissa on monta hyvää puolta: käyttöliittymä on varsin toimiva riittävän suurella näytöllä ja erityisesti tuki läpinäkyvyyksille ja muille nykymaailman itsestäänselvyyksille erinomainen. Valitettavasti Pages-tekstinkäsittely ei salli sekä loppu- että ala-viitteitä samassa dokumentissa, ei osaa numeroida kuvia, ei tarjoa kaavaeditoria, eikä kenties tärkeimpänä osaa tavuttaa suomea.

Ilmaiset Open- ja Neo Officet ovat kankeita MS Office -klooneja, jotka eivät kunnolla istu Mac-ympäristöön. Jostain kertoo sekin, että ne pyrkivät jäljittelemään käyttöliittymää, josta Microsoft itse katsoi tarpeelliseksi hankkiutua eroon.

MS Office taas on monipuolinen ja sisältää monia tarpeellisia toimintoja. Mutta niin monesti sen kanssa menevät hermot, että niistä saisi oman juttusarjansa.

Ja myönnän auliisti, etten ole niin hc, että tuntisin oloni mukavaksi LaTeXin kanssa.

Toivotaan kovasti, että Microsoft todella onnistuu kehittämään jotain, joka olisi hieman nykyistä vähemmän huono. Nähtäväksi jää sekin, kuinka onnistuvat yhdistämään ribbonin Mac OS:n näytön ylälaitaan ankkuroituun valikkopalkkiin.

2 kommenttia artikkeliin ”Uusi Office kerää kehuja

  1. Tuota en ole koskaan ymmärtänyt, että miksi OpenSource-puolella innokkaasti kopioidaan ne kilpailevan kaupallisen tuotteen viat ja puutteetkin. Eikö siellä todellakaan osata kehittää mitään omaa.

    MS Officen suurin miinus on sen hinta. Opiskelijaversion saa halvalla, mutta täysversiosta pitääkin sitten pulittaa OS X-puolella yli 400 euroa.

  2. On totta, että OpenOffice.org (OO.o) kopioi surutta niin hyvät kuin huonotkin puolet MS Officen käyttöliittymästä. En kuitenkaan laittaisi tuota piirrettä kaikkien Open Source -projektien ominaisuudeksi. Vertaa esim. Firefox vs. MSIE. Täytyy kuitenkin muistaa, että suuri laiva kääntyy hitaasti, ja tässäkin tapauksessa tavoitteena on kerätä ne *suuret* massat käyttämään kyseistä sovellusta. Eikös Microsoft juuri viime vuonna väittänyt, että siirtyminen Officesta OO.o:hon on vaikeaa, kun käyttöliittymä ei ole täysin samanlainen? Ja nyt siirtyminen MS Officen *täysin uuteen* käyttöliittymään ei olekaan mikään ongelma vaan ainoastaan hyvä juttu?

    Täysin uudelle käyttäjälle uusi Officen käyttöliittymä voi olla hyväkin ratkaisu, mutta nykyistä Officea käyttäville yrityksille saattaa seuraavan päivityksen myötä tulla vaikea kysymys vastaan: onko uuden Officen käyttöliittymä niin hyvä, että työntekijät kannattaa kouluttaa käyttämään sitä, vai olisiko parempi vaihtaa OpenOfficeen, johon todennäköisesti ympätään kaikki uudenkin Officen ominaisuudet, mutta käyttöliittymä on todennäköisesti lähempänä nykyistä. OO.o:n lisäetuna olisi irtautuminen yhä uusista lisenssimaksuista.

    Ei pidä ikinä aliarvoida sitä, kuinka paljon sillä on merkitystä, että ohjelma toimii ”niin kuin ennenkin”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s