Kansioita kännykkään ja kameraan

Ihmiset tapaavat tallennella puhelimiinsa eri kategorioihin kuuluvia kontakteja. Juovuspäissään soitellaan eri numeroihin kuin päiväsaikaan. Paitsi vahingossa.

Koska kännykät tyypillisesti tyytyvät listaamaan kaikki kontaktit aakkostetussa listassa, monilla käyttäjillä on tapana luoda omia keinotekoisia ryhmittelyitä numeroihinsa lisäämällä erilaisia kirjaimia tai pidempiä koodeja samaan ryhmään kuuluvien ihmisten nimien eteen.

Minusta on kovin mystistä, etteivät puhelimet annan lajitella yhteystietoja aihepiireittein kansioihin. En tosin tiedä, onko tämä mahdollista moderneissa S60-puhelimissa. Kenties S60 User Experience -blogin porukka voisi kertoa, onko ja jos ei, niin miksi. En usko, että tätä voidaan perustella asioiden yksinkertaisena pitämisellä, kun käyttäjät ovat itse keksineet puutteelle kiertoteitään.

Vielä hienompaa olisi tietysti mahdollisuus tägäillä kontakteja ja luoda dynaamisesti päivittyviä älykkäitä kansioita tämän pohjalta, mutta saattaisi mennä turhan monimutkaiseksi…

***

Toinen paikka, jonne kaipaan kansioita, on kamerani. Käytän sitä usein dokumenttikamerana. On kovin vaivalloista kiinnittää iPod koneeseen, jos haluaa jonkin pienen tiedonmurusen mukaansa. Langaton tapa hoitaa homma on ottaa valokuva näytöstä. [Jotkut ihmiset käyttävät kuulemma kynää ja paperia, mutta minulla ei tahdo koskaan olla paperia missään.]

Lopputuloksena kamerani on usein täynnä karttoja, reittejä, aikatauluja ja sen sellaisia. Näitä on ikävää etsiä selaamalla kaikki otetut kuvat läpi kronologisessa järjestyksessä. Olisi kovin mainiota voida siirtää tämän luontoiset, toistuvasti kameran kautta katsottavat kuvat omaan kansioonsa muiden kuvien keskeltä. Jonkinlaisen suosikkitoiminnon kamerani kyllä tarjoaa, mutten ole kokeilemalla keksinyt, mitä tämä tarkoittaa käytännössä.

8 kommenttia artikkeliin ”Kansioita kännykkään ja kameraan

 1. Eikös tässä nyt vähän ole sitä ”MINUN lempitoimintoni pitäisi saada laitteisiin koska kaikkihan sitä käyttävät, tai ainakin minä” -asennetta? 😉

  Mutta ihan asiastakin: S60 ei tarjoa kontaktilistaan kansioita (onneksi, jos MINULTA kysytään). Sen sijaan S60 myös rikkoo tuon vanhan ja melko toimivan systeemin, jossa nimen eteen laitetaan jotain henkilökohtaisia koodeja. Ensinnäkin S60 etsii hakukenttään kirjoitettuja kirjaimia sekä etu- että sukunimikentistä, mutta myös yrityskentästä. Joskin viimeinen ei tunnu toimivan ihan 100% luotettavasti. Toiseksi, S60 haku ei tunnista välilyöntiä… joten kun puhelimessani oli aiemmin ”P ete”, kirjoittamalla ”P” saan kaikki kontaktit joiden joku nimi alkaa P:llä (niitä on MONTA). ”P” ja välilyönti antaa saman tuloksen, eikä rajaa hakua haluamaani kontaktiin.

  Eli p**kan möivät. 😉

 2. Heh, ei tässä varsinaisesti ole tuosta kyse: minä en ole lisännyt kirjaimia puhelinmuistioni eteen, sillä synkkaan sen tietokoneeni kanssa enkä halua sotkea Osoitekirjaa typerillä koodeilla, sillä samoja nimiä käytetään sähköpostissa yms. Äänikomennot ovat käteviä…

 3. S60 kanssa luovuin kyllä samasta syystä ylimääräisten kirjainten lisäilystä. Sen sijaan on suorastaan tyrmistyttävää, että S60 osoitekirja tukee lempinimiä, mutta niitä ei voi käyttää mihinkään. Lempinimihän voisi olla oiva kenttä korvaamaan tuota ”pikahaku” kikkailua.

  Tasapuolisuuden nimissä pitää kyllä mainita, ettei lempinimiä tue OS X Mailikaan.. en tiedä lieneekö Firefoxissa tai Outlookissa parempi meininki.

 4. Tuo kaivattu lajittelumahdollisuus on tavallaan jo saatavilla S60 -puhelimissa. Homma täytyy tosin hoitaa groups -toiminnon avulla. Tällöin voit luoda itsellesi eri aihepiireihih liittyviä ryhmiä ja määritellä niille erilaisia ominaisuuksia, soittoäänistä ja puhelujen estoista lähtien. Toteutus uusimmissa S60:ssä on itse asiassa aika toimiva.

 5. Kiitokset kommenteista Maija ja Jesse. 6110-puhelimessani aikoinaan oli ryhmätoiminto, jolla pystyi säätämään erilaisia soittoääniä ja näytöllä vilkkuvia symboleja käyttäjän mukaan. Hyvä, jos tuota pystyy nykyään käyttämään laajemminkin.

 6. ICE-koodi (In Case of Emergency) taitaa aiheuttaa saman ongelman kuin nuo käyttäjän itsensä nimien eteen lisäämät koodikirjametkin: jos samaa kontaktidataa haluaisi käyttää muuallakin, ICE-lisäys jää kummittelemaan joka paikkaan.

  Sekään harvoin onnistuu, että ICE:n tallentaisi omaksi kontaktikseen, sillä puhelimet eivät yleensä pidä tilanteesta, jossa sama numero löytyy useamman nimen takaa.

 7. Käyttäjäryhmät ovat tietysti ihan hyvä toiminto. Periaatteessa. Oma käytännön kokemukseni ryhmistä on hyvin, hyvin rasittava.

  Ensinnäkin, ryhmien luominen on työlästä. Toiseksi, ryhmistä melko suurella todennäköisyydellä tippuu jäseniä pois kun puhelimen synkronoi tietokoneen (mäkin) kanssa. Mikäli ryhmän kontakteilla on monta numeroa, eikä oletusnumeroa ole valittu (myös oletusnumerot hukkuvat usein synkronoitaessa), pitää ryhmää käyttäessä valita jokaisen henkilön kohdalla haluttu numero… eikä tätä valintaa voi samalla tallettaa.

  Sitten on tietysti aivan asia erikseen, minkälaisesta suunnittelusta kertoo, että kätevä tapa tehdä lyhytvalintoja osoitekirjaan on luoda yhden hengen ryhmiä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s