Muista minut, jooko

muista

En usko, että olen ainoa, joka ei koskaan muista painaa muista minut -rastia ruutuun ajoissa, ja kohta on jo liian myöhäistä. Jälkeenpäin ruutua ei voi enää täyttää, vaan ainoa vaihtoehto on kirjautua ulos, täyttää tunnus ja salasana uudestaan ja klikata ruksi paikalleen. Harvoin tätä kuitenkaan viitsii tehdä, ja seuraavalla kerralla rasti unohtaa todennäköisesti jälleen. Kuinka se voi olla niin vaikeaa?

Se on vaikeaa kahdesta syystä. Ensinnäkin valtaosa meistä on niin tottunut painamaan enteriä [varsinaisesti toki returnia] salasanan syötettyään, ettei varsinaisesti miellä, että kyseessä olisi kaksi erillistä tehtävää – salasanan syöttäminen ja syötteen vahvistaminen – vaan enterin painamisesta tulee osa salasanan syöttöoperaatiota.

Ja nekin kunnon ihmiset, jotka eivät painele enteriä satunnaisesti ajattelematta, tapaavat liikkua johdonmukaisesti ylhäältä alaspäin. Ensin kirjoitetaan käyttäjätunnus. Sitten kirjoitetaan salasana. Sitten painetaan nappulaa. Ja hups, sitten siirryttiinkin jo eteenpäin ennen kuin muista minut -laatikkoa ehdittiin edes valita.

Yksi ongelma on myös, että checkboxeja ei välttämättä kykene valitsemaan näppämistöllä kaikilla käyttöjärjestelmä/selain/asetukset-yhdistelmillä. Jos siis hyppii sarkaimella laatikosta toiseen, muista minut -ruksin valitseminen saattaa vaatia vaivalloista käden hiirelle siirtämistä.

Syy muista minut -laatikoiden joustamattomuuteen on arvatenkin tekninen. Tiedot lähetetään palvelimelle ok-napin myötä, eikä junasta myöhästyneitä kyetä odottamaan. Ideaalimaailmassa suunnittelu aloitettaisin käyttöliittymästä, mutta vaikkei tähän kyettäisi tällä kertaa, saattaisi kannattaa harkita, voisiko muista minut -laatikon sijoittaa edes tunnuksen ja salasanan väliin, jolloin enter-automaation kehittäneet käyttäjätkään eivät tulisi unohdetuiksi.

***

Vastaavan tapainen ilmiö oli aikoinaan Mac OS X:n 10.3-versiossa. Käyttöjärjetelmä sai tuolloin nopeana käyttäjänvaihtona tunnetun ominaisuuden [yksi harvoja, jotka olivat Windows XP:ssä ennen Mac OS X:ää]. Jos koneen halusi käynnistää uudelleen muiden käyttäjien ollessa kirjautuneena koneelle, esiin pelmahti varoitusdialogi, joka pyysi syöttämään ylläpitäjäkäyttäjän tunnuksen ja salasanan.

Jos jollakulla käyttäjällä sattui olemaan tallentamattomia töitä auki, toimenpide saattoi johtaa tietojen häviämiseen. Tällaisissa tilanteissa tulee Mac OS X:n HIG:n mukaan tarjota oletusarvoisesti turvallista vaihtoehtoa, tässä tapauksessa siis Peruuta-nappia.

Sinä kesänä Mac-ylläpitäjää leikkiessäni kirosin monta kertaa, kun ymmärsin lihasmuistini uppoutuneen salasana + return -yhdistelmän saavan aikaan vain sulkeutuvan dialogin.

Mac OS X:n 10.4-versiossa dialogin oletusnapiksi vaihdettiin Käynnistä uudelleen. Periaatteet ovat tärkeitä, mutta tärkeää on myös kyky tehdä poikkeuksia silloin, kun se on järkevää.

3 kommenttia artikkeliin ”Muista minut, jooko

 1. ”Muista minut” -toiminnon tarjoaminen jo kirjautuneelle henkilölle on mahdollista ja olisi useimmissa tapauksissa teknisesti aika yksinkertainen juttu. Miten näkisit että toiminto toteutettaisiin käyttöliittymän kannalta?

  Itseäni häiritsee enemmän se että salasanan tallentamisesta selaimeen joutuu päättämään ennen kuin näkee olivatko tunnus ja salasana oikein. Ehkä tähänkin voisi käyttää samanlaista informaatiopalkkia kuin esimerkiksi turvallisuusvaroitusten ja puuttuvien laajennosten kanssa jo käytetään.

  Useimmiten ”äh”-tilanne sen sijaan tulee Safarin automaattitäydennyksen kanssa, jonka viive on täsmälleen väärä minulle. Jos kirjoitan vaikkapa Wikipedian hakulaatikkoon jotain ja olen hakenut jotain samalla sanalla alkaa aiemmin, iskee automaattitäydennys kehiin juuri ennen kuin painan enteriä. Jos viive olisi pienempi, ei olisi ongelmaa koska huomaisin peruuttaa automaattitäydennyksen, jos viive olisi suurempi, ei myöskään olisi ongelmaa koska en olisi tarvinnut täydennystä. En tiedä olenko omituinen tältä osin vai onko tämä yleisempi ongelma.

 2. En ole koskaan noita koodannut, niin kuvittelin, että taustalla on oltava jokin tekninen hankaluus…

  Jos kirjautumisen jälkeen saisi käyttää muista minut -checkboxia, siinä olisi typeryytenä, että se vaatii vielä napin painamista jälkeenpäin, mikä johtaa turhaan klikkaukseen, joten melkein tarjoaisin muista minut -nappulaa tuossa tilanteessa. Mutta olisiko sitten hölmöä, jos kirjauduttaessa olisi checkboxi ja jälkeenpän nappi. Mitä jos kirjauduttaessa olisikin napit Kirjaudu ja muista minut ja Kirjaudu. Vaikeaksi menee.

  Olisi kiva tietää sekin, kumpi on yleisempää [jos unohtamista ei oteta lukuun] muista minut -ruksin käyttäminen vai käyttämättä jättäminen. Minä kun käytän yleensä omaa läppäriäni kaikkialla, haluan aina tulla muistetuksi. Jos muista minut -toimintoa ei oikeasti käytetä kovin usein, tekstissä ehdottamani kiertotie laittaa se tunnuksen ja salasanan väliin vain suotta kiusaa suurta osaa käyttäjistä.

  Minuakin on turhauttanut, että joudun päättämään salasanan tallentamisesta ennen kuin tiedän, onko se oikein. Samoin se, ettei aina voi tietää, tallentaako kukin selain tiedon Avainnippuun vai jonnekin omaan jemmaansa.

  Safarissa on monta raivostuttavuutta ja mainitsemasi autotäydennys on yksi niistä.

 3. No minä esimerkiksi käytän oman koneeni lisäksi kymmeniä yhteiskäyttöisiä koneita, joten jätän useimmiten muista minut ruksaamatta.

  Jollain työkoneella joskus olin vahingossa painanut muistamisnappia ja tietysti juuri sillä kerralla, kun olin typottanut käyttäjätunnuksen. Ja sit se aina tarjos sitä väärää tunnusta ja tuli tropuleita.

  Näin vanhemmiten, kun muisti jo alkaa pettää, jätän kaikki automaattimuistamiset jo sitä vartenkin täyttämättä, että pysyvätpä tunnukset edes jotenkin mielessä, kun niitä joutuu jatkuvasti hakkaamaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s