Adobe Creative Suiten uudet kuvakkeet puhuttavat

Adoben Creative Suite 3 lähestyy valmistumistaan, ja viimeaikoina on kohuttu sen uusista kuvakkeista. Adoben ohjelmapalettiin kuuluvat tätä nykyä myös entiset Macromedia-ohjelmat, ja uuden kuvakkeiston on suunnitellut Macromedialta peräisin oleva suunnittelijaryhmä. He arvatenkin lähtivät liikkeelle Macromedian ohjelmissa varsin hyvin toimineesta kirjaimiin ja väreihin pohjautuvasta ajatuksesta.

macromedia-kuvakkeita

Lopputuloksena Adoben alkuaineet [äh, elements siis] sijoitettiin väriympyrälle.

uudet kuvakkeet

Ei liene yllättävää, että tekstillä ja haapeilla värieroilla toisistaan erottuvat kuvakkeet, jotka eivät kerro kohteestaan yhtään mitään, rikkovat kaikkia kuvakkeensuunnitteluohjeita. Sitäkin enemmän, kun huomataan, että Adobe Readerissä ja muutamassa muussa ohjelmassa käytetäänkin tekstin sijaan symbolia. Eikä sillä, että Applen sana taaskaan pyhä olisi, mutta heidän HIGinsä sanoo aiheesta seuraavaa:

Mac OS X user application icons should be vibrant and inviting, and should immediately convey the application’s purpose. The TextEdit icon, for example, indicates clearly that this application is for creating text documents.

[…]

From packaging to user interface polish, make sure your software looks professionally designed. Use high-quality graphics and icons. If needed, contract with a professional graphic design firm to create these for you.

Joulun kunniaksi sivuutetaan kummemmat perustelut ja todetaan, että kuva on jälleen usean sanan väärti – lyhenteistä puhumattakaan. CS 3:n beta-versio käyttää vielä CS 2:sta tuttua ulkoasua työkalupalkille, mutta ennen julkaisua tämäkin on huhujen mukaan määrä uudistaa [vitsivaroitus]:

tyokalut

Asiasta käydään vilkasta keskustelua Adoben John Nackin blogissa. Sitä kautta päädyin myös kahden pätevän kuvakkeita käsittelevän artikkelin äärelle: Tango Icon Theme Guidelines ja Icon Analysis – Evaluating Low Spatial Frequency Composition.

[Kirjoittajan mielestä Adoben kuvakkeet ovat menneet huonompaan suuntaan Photoshopin versiosta 7 lähtien.]

8 kommenttia artikkeliin ”Adobe Creative Suiten uudet kuvakkeet puhuttavat

 1. Hyvänen aika, eihän tuossa ole asteenkaan verran järkeä! Vuosia itsekin photaria käyttäneenä tullee olemaan hankalaa tuon CS3:n työkalupalkin työkalujen tunnistaminen, ainakin alkuun ja epäilen että pitkään sen jälkeenkin.

  Toivottavasti tuo ylläoleva työkalupalkki ei ole se mikä julkaistavassa ohjelmistossa on.

 2. No tuo työkalupalkkihan on vain naljailua.

  Nämä uudet kaksikirjaimiset ohjelmaikonit ovat tyylikkäitä ja toimivia, mielestäni. Niitä ei tarvitse selittää niin paljon kuin edellisiä (vertaa: ”Bridgen ikoni on se valkoinen pyöristeityin kulmin oleva jossa on joku vähän simpukan näköinen häkkyrä” vastaan ”Bridgen ikoni en se jossa lukee Br”).

  Pidän siitä että Photshopin ikoni on Ps, eikä höyhen (hiukan väärä esine järkäleelle, vaikuttaa markkinointiyksikön keksinnöltä) tai silmä (mielikuvituksetonta?). Sitäpaitsi Ps on vinkki siitä että ohjelman nimeä ei kirjoiteta isolla ässällä.

  Ikonit tulevat erottumaan edukseen. Hyvä veto Adobelta. Yllättävä tosin, ja siksipä on odotettavissa muutosvastarintaa.

 3. Kuraattori, sori, olin vähän harhaanjohtava. Työkalupalkki oli tosiaan vain parodia.

  Mietin itsekin, millä syyllä väitin vanhoja Macromedian kuvakkeita toimiviksi ja näitä moitin. Taitaa johtua siitä, että ohjelmia on niin paljon, etteivät värit riitä. Lisäksi Macromedian kuvakkeissa käytetyt kirjaimet ovat symbolimaisempia kuin nämä uusien kirjaimet.

  Tottahan on, etteivät Macromediankaan kuvakkeet täytä Applen vaatimusta, jonka mukaan kuvake vihjaa, mitä ohjelmalla voidaan tehdä.

  Kaikkiaan minua ärsyttää Adoben markkinointivetoinen pelleily, jossa ohjelmien kuvakkeita vaihdetaan joka välissä ja nimiä sotketaan, kuten Adobe Readerin tapauksessa. Jossain vaiheessahan Adobella päätettin myös, että Lightroomin uusi nimi onkin Photoshop Lightroom, mihin John Gruber naljaili sanomalla, että kas kun InDesignia ei muuteta Photoshop InDesigniksi.

  Huomattavaa sekin, että uusissa kuvakkeissa Adobe Illustratorin lyhenteessä on mukana Adobe, mutta esim. Photarissa ei ole.

  Minä käynnistän ohjelman Quicksilverilä joka tapauksessa, joten minulle on sikäli ihan sama, miltä Docki näyttää [enkä muutenkaan ole ostamassa CS3:a], mutta ohjelmia komento + sarkain -yhdistelmällä vaihtaessani joudun tekemisiin kuvakkeiden kanssa, ja silloin ärsyttää etupäässä, että ne nykyään ovat Macillä kaikki sinisiä [tällä hetkellä auki olevista ohjelmista 6/7].

  ”Taas kertyi Dockiin tota sinilevää”, tuumasi kaverini taannoin otettuaan uuden ohjelman käyttöön.

 4. Paluuviite: Tulkinta.net » Blog Archive » Kotimaisia “2.0″ -blogeja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s