Kuinka kauppaa ei kuulu sulkea

Siinä minä olin ostamassa lippua VR:n sivuilta huomiselle junamatkalle. Ajattelin, että se olisi hyvä hoitaa alta pois näin illalla, kun vireystila ei riitä mihinkään tuottavaan. VR:n palvelu on periaatteessa kovin kätevä: antaa valita toivotun paikkatyypin, hyväksyy niin luottokortit kuin verkkopankit ja antaa tulostaa lipun itse. Lippujen rajoittunutta palautusoikeutta lukuun ottamatta hyvää eurooppalaista tasoa.

Valitsin reittini ja opiskelija-alennuksen ja esitin toiveeksi tietokonepaikan pistokkeella. Kirjoitin opiskelijakortissani lukevan nimen ja määritin toimitustavan valinnan (tulostus) yhteydessä salasanan, jonka merkitystä en ole koskaan ymmärtänyt. Olin valmis maksamaan, joten painoin kassalle vievää linkkiä.

Järjestelmä ilmoitti, että haluamaani paikkaa ei ollut saatavilla, alla lukivat matkani tiedot. Oletin, että vika oli tietokonepaikassa ja odotin pääseväni painamaan nappia Ei se mitään. Mietin, että järjestelmää on muutettu viime syksystä. Silloin se ei vielä kertonut, jos toivottua paikkaa ei ollut saatavilla, vaan tämä selvisi minulle vasta junassa.

Järjestelmä ei sittenkään tarjonnut kaipaamaani nappulaa. Se palasi taaksepäin vaiheeseen, jossa kohde ja aika oli jo syötetty, mutta alennustyyppi, matkustajan nimi ja lipun toimitustapa – sisältäen mystisen salasanan – jouduttaisiin syöttämään uudestaan.

Valittuani opiskelijan ponnahdusvalikosta ja laskettuani uuden hinnan huomasin, etten osannut edetä. Ruudulla ei näkynyt missään nappia, josta jatkaa. Yksi teksti päivitti hintaa. Toinen aloitti alusta. Ei muita vaihtoehtoja. Palasin VR:n kotisivulle ja tein uuden haun. Sama juttu, ei nappia. Tutkin ohjeita, sieltä löysin tekstin, jota olin viimeksi painanut. Vertasin ohjetta ja omaa ruutuani.

Kas kummaa, siinä missä hetki sitten oli lukenut eteenpäin vievänä linkkinä toiminut Vie matka ostoskoriin, luki nyt:

Lipunmyynti on avoinna

Vilkaisin yläpalkkiin. Kello oli tosiaan 25 vaille puolenyön. Kauppa oli kiinni.

Huhuu, jos verkkokauppa ihan oikeasti täytyy jostain syystä sulkea, tämä ei ole ihan oikea tapa toteuttaa asiaa. Pari pointtia:

 • Älkää keskeyttäkö prosessia, johon käyttäjä on jo syöttänyt tietojaan. Käyttäjän syöttämä data on pyhää.
 • Älkää keskeyttäkö sitä antamatta selitystä.
 • Älkää keskeyttäkö sitä antamalla virheellistä selitystä.
 • Älkää antako käyttäjän aloittaa uudestaan, jos perille pääsy ei ole mahdollista.
 • Älkää hävittäkö näkymättömiin objekteja ruudulta.
 • Älkää olettako, että käyttäjä osaa ulkoa, paljonko kello on.
 • Älkää sanoko, että kauppa on auki 6.00–23.30 GMT +2 ja jätä käyttäjän kontolle miettiä, toteutuuko tuo ehto (jos nyt edes mieleen tulee, että verkkokauppa voisi olla kiinni ja että tuo teksti näin liittyy tähän tilanteeseen), vaan kertokaa, että kauppa on kiinni, jos näin on.

Toivon, että kun huomenna syötän salakoodini, en joudu kirjoittamaan nimeäni uudestaan, eikä tämä ole turhista toivoistani viimeinen.

10 kommenttia artikkeliin ”Kuinka kauppaa ei kuulu sulkea

 1. Äkkiä nukkumaan siitä, että jaksat herätä aamulla riittävän ajoissa kauppaan. Pahimmassa tapauksesa käy niin, että siihen tulee taas jotain häikkää ja istut vielä kotona tappelemasa palvelun kanssa, kun jo pitäisi istua junassa!

 2. Minä en ole uskaltanut ostaa lippua vr:n verkkokaupasta mitään sen jälkeen kun se kerran otti kyllä rahat tililtäni mutta ei antanut minulle lippua. Puhelinpalvelussa sanottiin vain että niin käy joskus Sammon nettipankkitunnusten kanssa. Minä sain odottaa kolme pankkipäivää sen kolmenkympin palautusta, onneksi tilillä sattui olemaan muutakin rahaa. Tuosta on pari vuotta ja ehkä se toimii paremmin mutta minulla ei ole varaa ottaa sellaisia riskejä.

 3. Paluuviite: Kulutusjuhla » Blog Archive » VR:n nettikauppa

 4. Paluuviite: VR:n verkkokauppa ohjaa ostamaan kalliimman lipun | Köyttöliittymä

 5. Paluuviite: Testissä VR:n uudistunut lippu­automaatti | Köyttöliittymä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s