Kuvat eivät näy Windows-PowerPointissa

Tiivistetysti, kun haluat luoda Macillä esityksen, joka näkyy Windows-PowerPointilla:

  • Tee se Keynotella ja tallenna PowerPoint-muotoon
  • jollei tämä ole mahdollista, tee se PowerPointilla, mutta älä tuo dokumenttiin kuvia leikepöydän kautta tai raahaamalla, vaikka nämä näyttävät toimivan.

***

Väsäsin käyttöliittymäluonnoksia perin mainion OmniGrafflen avulla ja huomasin riemukseni, että kuvan pystyi viemään leikepöydän kautta PowerPointiin (Office 2004), jonne kokosin lopullista, vaiheittain etenevää hahmotelmaa. En siis joutunut tallentamaan joka ikistä välivaihetta omaksi tiedostokseen, vaan valitsin OmniGrafflen vektorimuotoisesta dokumentista halutut objektit ja kopioin ne leikepöydälle. PowerPointiin sijoittaessain kuva oli litistynyt yhdeksi bittikarttakuvaksi. Läpinäkyvyydet tuhoutuivat matkan varrella, mutta niistä en osannut haaveillakaan, kun PowerPoint ei alfa-kanavista tunnu mitään ymmärtävän.

Sain dokumentin valmiiksi ja avasin sen Windows-pohjaisella työkoneellani (Office 2003). Kuvat eivät näkyneet. QuickTime and a TIFF (LZW) decompressor are needed to see this picture, se sanoi. Tallennuksen yhteydessä tarjottava yhteensopivuusopastaja ei ollut huomannut tiedostossa mitään ongelmallista, vaan arveli kaiken toimivan oikein.

Googlaamalla kävi ilmi, että ongelma on yleinen. Kun kuvan tuo PowerPointiin raahaamalla tai leikepöydän kautta, se muuttuu matkalla Quicktime-pakatuksi TIFF:ksi, jolle ei ole olemassa avausmahdollisuutta Windows-puolella. Apple ei ole moista jostain syystä Windows-Quicktimeen tuonut eikä Microsoftia näy kiinnostavan tehdä ongelmalle mitään.

Ongelma näkyy olleen olemassa jo puolen ikuisuutta, sillä Microsoftin asiaa käsittelevä ohje mainitsee Photoshop 3.0:n [eikä yhteensopivuusvelho silti osaa varoittaa ongelmasta.]. Windows-PowerPointiin kun ei vieläkään pysty tuomaan kuvia raahaamalla ja copy&paste tuntuu sekin toimivan vähän miten sattuu (kuvat saattavat muuttaa kokoaan, kun niitä kopioi Paintistä), Microsoftilla ilmeisesti oletetaan, että on täysin normaalia tallentaa joka ainoa kuva tiedostoksi ja tuoda ne ohjelmaan Insert-valikon läpi seikkailemalla.

Sain lopulta ongelman ratkeamaan tällä kertaa tallentamalla kunkin esityksen kuvan tiedostoksi Macin Powerpointissa ja tuomalla ne uudestaan Insert-valikon kautta. Kuvien laatu heikkeni prosessissa jonkin verran ja dokumentin kokonaistiedostokoko kaksinkertaistui.

Jatkossa teen PowerPointini suoraan Keynotella, sillä huomasin riemukseni, että se tukee OmniGrafflesta kopioituja kuvia vielä Mac-PowerPointia paremmin: läpinäkyvyydet säilyvät ja, mikä upeinta, tekstit pysyvät vektorimuodossa. Kun Keynotella tehdyn esityksen eksportoi PowerPoint-muotoon, kuvat näkyvät myös Windows-versiolla. Kaikkein häkellyttävintä on, että läpinäkyvyydet vaikuttavat toimivan, vaikka tähän asti on näyttänyt, että PowerPoint ei niitä tukisi!

[On lohdullista löytää ongelmiinsa ratkaisuja, sillä se indikoi, ettei purnatessaan vaadi mitään toteuttamiskelvotonta.]

[Tämä merkintä on palautettu varmuuskopiolta tietokantahaaksirikon jälkeen, joten kommentit ovat kadonneet.]

2 kommenttia artikkeliin ”Kuvat eivät näy Windows-PowerPointissa

  1. Ymmärrän kyllä miksi Microsoftia ei kiinnosta korjata asiaa. Itseäni perin ärsyttää ajatus siitä, että jokin softa muuttaa kuvatiedoston formaattia ”salaa”.

    Lieneekö sitten kyseessä jokin ”formaattisodan” seuraus, tai vain tietotekninen vaikeus Win Mac maailmojen välillä, niin Macissa joko a) pitäisi ilmoittaa että emme tue ”raahattua” formaattia ja/tai b) sanoa, että formaatti muovaillaan uuteen uskoon, ja että ei se kelpaa Winikassa.

    ”Kun kuvan tuo PowerPointiin raahaamalla tai leikepöydän kautta, se muuttuu matkalla Quicktime-pakatuksi TIFF:ksi, jolle ei ole olemassa avausmahdollisuutta Windows-puolella. Apple ei ole moista jostain syystä Windows-Quicktimeen tuonut eikä Microsoftia näy kiinnostavan tehdä ongelmalle mitään.”

  2. Komppaan Corea, kyllä jokin varoitus pitäisi olla, kun ohjelma muuttaa omin päin kuvatiedoston muotoa. Sama ongelma on myös Wordissä eikä poistu edes pdf:ksi tulostamalla.

    t. Yx, joka kerran teki opiskelijoille ohjeet kuvaruutukaappauksin ja sai sapekkaan palautteen, kun kaikien kuvien kohdalla luki vain tiff.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s