Pikakatsaus YouTuben soitinkäyttöliittymän evoluutioon

Puskuri kirjoitettavista jutuista on pitkä, mutta jälleen hyppäsi yksi juttu jostain syystä jonon ohi. Huomasin, että Youtubessa voi kokeilla beta-versiota uudesta soitinkäyttöliittymästä. Vai kuuluuko sanoa soittimen asemesta geneerisemmin toistin.

Joskus aikoinaanhan kirjoittelin näistä [ensin ja sitten], mutta sittemmin on tapahtunut muutoksia, joita en ole kommentoinut.

Tämä on rekonstruktio alkuperäisestä. En ole aivan varma, oliko se tuollainen, mutta oleellista oli, että palkeista on vaikea tajuta, mitä ne tarkoittavat – saati että toistokohtaa on mahdollista raahata.

kaikkein vanhin

Seuraavassa versiossa tuo korjattiin, mutta uusi toteutus näytti vähän epäselvemmin tarkan toistokohdan.

toinen

Google Videon soitin esimerkiksi näytti sen selkeämmin, ja tarjosi silti ison kohteen raahamista varten.

google video

Kontrastia siinä on kieltämättä vähänlaisesti.

YouTuben seuraavassa versiossa toistokohta näkyi tarkemmin, kun osoitin muuttui läpinäkyväksi.

kolmas

Nappuloita oli silti vähän missä sattuu ja yleivaikutelma sekava. Seuraava versio siisti tätä.

vanha soitin

Samalla se epäselvensi jälleen toistokohdan. Ilmeisesti tämä ei ole niin tärkeää. Stop-napin symboli muuttui tarkoittamaan selkeämmin sitä mitä nappi-tekee: toiston aloittamista alusta (merkinnän lopussa lisää tästä).

Uusimmassa versiossa ilmettä on yksinkertaistettu entisestään. 90-lukuisen raskaista kohokuvioinniesta on luovuttu. Pienen ja normaalin kuvakoon välillä vaihteleva harvoin jos koskaan käytetty painike on saanut mennä, samoin alkuunpalauspainike. Ladattua toistettua ja ladattua toistamatonta kohtaa merkitseviä värejä on selkeytetty aikajanalla. Uusin soitin alkaa olla aika kiva, mutta yllättävän hitaasti tähän on tultu.

uusi soitin

Sinänsä mielenkiintoisesti Google Videosin nykyinen soitin muistuttaa kovasti YouTuben soitinta, mutta ei ole sittenkään aivan samanlainen. (Lisäys: eipä tuo olekaan Google Video -spesifi soitin, vaan kaikki upotetut vanhan malliset YouTube-soittimet näyttävät tuolta.)

Google Video Search

Nykyään näkee varsin usein myös soittimia, joissa soittokohdan osoitin tulee näkyviin vasta, kun hiiren vie kyllin lähelle. Tällöin se saattaa jäädä löytymättä, jos käyttäjä alistuu kuvittelemaan, että palvelu on todella niin huono, että tällaista mahdollisuutta ei tarjota – kuten Ilta-Sanomien video-osio pitkään oli. Melko helposti indikaattorin olemassaolon kyllä tapaa löytää vahingossakin.

[Kirjoitin kerran merkinnän stop-nappien turhuudesta, mutta se katosi sittemmin. Kiinnostavaa asiassa on, että CD-soittimissa stop-napin toiminta muuttui erilaiseksi kuin C-kasettisoittimissa, koska tekniikka sattui toimimaan eri tavalla. CD-soittimethan unohtavat toistokohdan, kun levy stop-napista pysäytetään, kun taas kasetissa toisto jatkuu siitä mihin jäätiin. iTunesissa stop-napista on luovuttu turhana. Vähän turhalta moinen digitaalisessa soittimessa tuntuu, kun se toimii vain rewind- ja pause-nappien yhdistelmänä. Muutamassa poikkeustapauksessa sitä kuitenkin käytetään iTunesissakin, mikä tekee asiasta ikävän sekavan.

Merkinnässäni hihkuin, kuinka Nokian silloisessa multimediapuhelimessa kappaleen toistamisen aloitusyritys play-nappia painamalla sai aikaan dialogin, jossa luki ”Please un-pause track to resume playing”. Soitto alkoikin pause-napista.]

Yksi kommentti artikkeliin ”Pikakatsaus YouTuben soitinkäyttöliittymän evoluutioon

  1. Paluuviite: Wow-kokemuksia vuosien varrelta | Köyttöliittymä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s