Käytäntöihin sopimattomat järjestelmät (case pv)

Armeija on sikäli kiinnostava paikka tutkia käytäntöjä ja järjestelmien sopimista näihin, että muusta maailmasta poiketen käytännöt voidaan määrätä ja järjestelmät luoda tämän pohjalta. Samaan tapaan kuin Apple tekee sekä ohjelmistot että laitteistot. Näin luulisi päästävän saumattomasti toimivaan kokonaisuuteen.

Ohessa muutama harmiton vastaesimerkki.

***

Alla oleva kuva on Merisotakoulusta. Joku keksi nokkelasti, että jousi ei pääse vetämään tuvan ovea kiinni, kun oven alle tunkee muodoltaan kiilamaisen rikkalapion.

ovenpidike

Armeijassahan tupien ovet pidetään auki, jos joku on sisällä huoneessa. Ihmetytti, miksi oviin asennettiin vuoden 2008 remontissa jouset, jotka eivät ole yhteensopivat paikan käytäntöjen kanssa. Kuka kumma ne sinne speksasi?

***

Upinniemen varuskunnan elokuvasalissa on vastaava esimerkki. Salissa oli puiset kirjoitusalustat, jotka kolisivat esiin käännettäessä ärsyttävästi. Näin olisi ollut viisasta kääntää ne esille valmiiksi ennen kuin luennoitsija saapuu saliin.

Valitettavasti armeijan käytäntöihin kuuluu, että paikoilleen saavuttuaan miehet jäävät jäpittämään. Istuvat selkä suorana, kädet nyrkissä polvilla ja nousevat seisomaan siinä vaiheessa, kun joukko ilmoitetaan luennon pitäjälle. Eikä ahtaissa penkeissä mahtunut seisomaan pöytä alhaalla. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi kolistella pöytää ja rapistella muistiinpanovälineitä tarrakiinnitteisestä taskuista vasta, kun puhuja oli jo aloittanut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s