Haave nauhuriohjelmasta toimittajille

Ruotuväen toimituksessa on käytettävissä perinteisiä haastattelunauhureita, mutta olen mieluummin käyttänyt omaa iPhoneani. Pääasiassa siksi, että haluan käyttää kuulokkeita haastattelua purkaessani enkä ole halukas perehtymään ylimääräisiin laitteisiin. Ei niinkään siksi, että olisin erityisen tyytyväinen käyttämääni ohjelmaan.

Vaihtoehdoista satuin valitsemaan QuickVoice-nimisen ohjelman. Hyvänä puolena mekaaniseen nauhuriin verrattuna on, että tallenteen selaaminen on nopeampaa kuin nauhan kelaaminen. Oivalluksena joihinkin muihin iPhone-nauhureihin verrattu on, että näyttö osaa kääntyä ympäri puhelinta käännettäessä ja mikrofonin voi näin suunnata äänilähdettä kohti.

quickvoice

Nauhuriohjelmat ovat sittenkin ikävästi vain toisintoja perinteisistä mekaanisista laitteista sen sijaan, että niissä olisi otettu hyöty irti iPhonen näytöstä ja mietitty tarkemmin, millaisia vaiheita nauhoittamiseen liittyy. iPhone 3.0 -päivityksen myötä Applenkin on määrä tuoda saataville oma nauhoittimensa. Hienoa mikrofonia ja kromisia nappuloitaan lukuunottamatta sekään ei tarjoa mitään uutta.
apple voice memos

***

Unelmieni nauhuriohjelma olisi tällainen:

Kysymykset/keskustelunaiheet olisi mahdollista kirjoittaa tietokoneella valmiiksi jo ennen haastattelua ja synkronoida sitten langattomasti puhelimeen. Näin laitteen näyttöä voisi hyödyntää kesken haastattelun. Pöydän ääressä istuessa ei ehkä ole luontevaa pitää puhelinta kädessä, mutta seisoen tehtävään pikaiseen hastatteluun tämä voisi sopia.

Kysymysten varsinainen ilo on, että vastaus voitaisiin näin tallentaa tietyn kysymyksen alle. Näin äänityksen purkaminen myöhemmin helpottuisi merkittävästi.

Aina nauhoitusta ei ole mahdollista valmistella etukäteen. Joskus päätyy istumaan lehdistötilaisuuteen tietämättä, mitä varsinaisesti on luvassa. Tällöin lopputuloksena on pitkä nauhoitus, jossa henkilöt saattavat vaihdella ja asiaa tulee milloin sattuu.

Olen tavannut käyttää apua muistivihkoa, johon merkitsen ajankohtia ja kiinnostavia tapahtumia. Nauhoituksen voi myös lopettaa ja aloittaa uudestaan puhujan vaihtuessa. Viisas nauhuriohjelma ottaisi huomioon tämänkin. Kesken nauhoituksen voisi nauhoitusta katkaisematta lisätä kirjanmerkkejä painamalla kirjamerkkinappulaa ja nimeämällä sitten kyseisen kirjanmerkin. Kenties samalla tapaa olisi kätevää voida aloittaa kokonaan uusi nauhoitussessio, varsinaista nauhoitusta kuitenkaan katkaisematta.

Hyödyksi saattaisi olla myös mahdollisuus ottaa valokuva haastateltavasta, niin olisi myöhemmin helpompi koordinoida, kuka missäkin kuvassa onkaan.

Kaiken tämän lisäksi tallennettujen äänien pitäisi tietty siirtyä iTunesiin tuosta vain ilman sen kummempaa säätämistä, saati ylimääräisten ohjelmien hankkimista.

***

Tuskinpa tällaisella rahoiksi löisi, eivätkä yritykset tietenkään lähde ostamaan työntekijöilleen kympin iPhone-ohjelmaa, kun yhtä hyvin voi ostaa 50 eurolla hankalan nauhurin. Harmi, että lähipiiristä löytyy ainoastaan iPhone-peliohjelmoijia

2 kommenttia artikkeliin ”Haave nauhuriohjelmasta toimittajille

  1. Hyviä ajatuksia. Ehkä matskuja voisi bookmarkkailla (myös in-out-tyyppinen klippien merkkaaminen olisi pop) nauhoituksen jälkeen, eli matkalla takaisin toimitukseen.

    Todellinen ongelma on kuitenkin siinä, että mistä löytää mediatalon, jossa työpuhelimina on iPhonet.

  2. Käyttämässäni QuickVoicessa äänitteet voi nimetä tuolla tapaa jälkeenpäin. Käytänkin ominaisuutta, mutta olisi parempi, jos sen voisi tehdä myös etukäteen ja kesken kaiken.

    Työsuhdepuhelimet ovat kyllä ikävä ongelma.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s