iPad – innostuksen ja pettymyksen aiheet

Lohdullista nähdä, että Apple ei tyydy ilmeiseen. Vielä viime keväänä kaikkitietävät markkina-analyytikot neuvoivat Applea, että heidän kuuluu tehdä miniläppäri, koska kaikilla muillakin on. Kirjoitin tuolloin varmuuden vuoksi muistiin, etten usko, että Apple tekee mitään nykyistä kannettavaa pienempää suunnittelematta siihen kokonaan uutta käyttöliittymää.

Apple - iPad - Features - The best device for web, email & photos.

Upeaa nähdä, että he tekivät sen – sillä jonkun se täytyi tehdä. Olemme taas vähän lähempänä sitä tulevaisuutta, jota olemme koko ajan salaa odottaneet saapuvaksi.

On kuvaavaa, että Nokia julkaisi syksyllä laitteen, joka suunnilleen näyttää siltä miltä Applen miniläppäri olisi näyttänyt.

Kaikki on sanottu jo moneen kertaan. Twitter olisi kaivannut hetki sitten tagia aiheille, jotka eivät liity Appleen. Kerronpa minäkin mitä jäi päällimmäisenä mieleen.

iPad on yllättävä nimi. Olihan iPhonekin yllättävän lattea ja arvattava, mutta iPad on niin lähellä iPodia, että vähän ärsyttää. Tulee mieleen aika, jolloin oli olemassa iMac ja eMac, ja sai arvella, puhuuko toinen suomea vai englantia sanoessaan [iimäk]. Luultavasti [pädi] voittaa. iMacia kutsuttin vielä alkuaikoina [iimäkiksi], mutta kukaan ei varmaan sano [iifoun].

Apple - iPad - Watch the iPad video.

Kirjoittaminen näyttää kamalalta. Jobs sanoi, että kokonaisuuden upeuden ymmärtää vasta kun sitä pitää käsissään, mutta kuvissa näyttää siltä, että ranne on jatkuvasti valtavalla jännityksellä, kun sormia ei voi lepuuttaa missään. Olisin toivonut näkeväni näytön reunaan ankkuroidut puolikaarinäppäimet tai jotain muuta viilatumpaa.

Suomenkielistä näppäimistöä ei speksin mukaan tarjota, vaika sellainen on iPhoneen tehty. Samikki sanoi nokkelasti:

Apple seems to have stolen from Nokia the patent of not providing the Finnish keyboard (see tech specs). N97 revisited.

Apple - iPad - Features - The best device for web, email & photos.

Mikä ihme tuota oletustaustakuvaa vaivaa? Yleensä Apple on kunnostautunut taustakuvien valitsijana, mutta tuo on täysi floppi ja saa laitteen näyttämään kuvissa amatöörimäiseltä feikiltä. Sikäli hyvin Applemaista mainostaa, että ihan totta jätkät: saatte ihan itse valita taustakuvanne. Awesome.

Apple - iPad - Watch the iPad video.

Tuota saa olla jatkuvasti pitämässä kiinni. Kun maata röhnötän tässä sohvalla kirjoittamassa tätä, näyttö pysyy itsekseen pystyssä käsieni hosuessa näppäimistöllä. iPadillä joutuisin istumaan pystyssä laite sylissä tai nostamaan jalkani koukkuun ja tukemaan laitetta lonkkiini.

Keyboard dock

Miksi en voi käyttää bluetooth-näppäimistöä? [Päivitys: ehkä voinkin, hyvä.] Miksi en voi käyttää iPhonea modeemina? Voikohan sitä kytkeä kiinni ulkoiseen näyttöön? [Päivitys: Voi, jos kantaa mukana adapteria] Kamerasta pystyy onneksi siirtämään kuvia lisälaitteen ostamalla. Saisipa saman lisälaitteen toimimaan iPhonessakin.

Apple - iPad - Photos and images of iPad

iBooks näyttää upealta. E-ink-näytöltä on kiva lukea, eikä tuota kokemusta ymmärrä ennen kuin on kokenut. Mutta ne ovat hitaita ja kankeita vielä kauan, kun tämä on upea ja mieletön tässä ja nyt. Sikäli hauskaa, että käyttöliittymä on kovasti samanlainen kuin muinaisessa Pelihylly-hankkeessamme, josta kerroin diplomityössäni. Minäkin ajattelin, että kauppa voisi löytyä ympäri kääntyvän hyllyn takapuolelta.

Suomen kannalta tilanne on vähän ikävä, pelkään. Apple tuskin pitää täkäläisten kirjojen kanssa sen kovempaa kiirettä kuin elokuvien ja tv-sarjojen kanssa (Status tällä hetkellä: Ei koske Suomea). Applen laitteisiin taas ei yleensä voi ostaa sisältöä kuin Applelta. Ja kestää tovin jos toisenkin ennen kuin muilta valmistajilta tulee yhtä kiehtovia laitteita. iPhonekin sai olla pari vuotta rauhassa.

Mitä siitä puuttuu? Flash-tukea ei ole, mikä on aika kiehtovaa. John Gruber kirjoitti hiljattain hienon analyysin Adobesta, Applesta ja Flashistä. Hän uskoo, ettei Apple halua, että noin tärkeä osa webiä jää yhden yrityksen haltuun. Valtaosa Safarin kaatumisista aiheutuu lokien mukaan Flashistä eikä Apple halua pilata laitteitaan huonosti toimivalla tekniikalla, jota se ei pääse itse korjaamaan. Tietty mukana on bisneskulmaakin, mutta on likimain kaikkien muiden paitsi Adoben kannalta hyvä, että Apple tukee voimakkaasti HTML5:ttä ja javascriptiä, Gruber pohtii.

Kameraakaan ei ole. Ymmärrän hyvin, ettei iPhonessa ole web-kameraa, mutta tablettiin olisin sellaista melkein odottanut saapuvaksi. Monen saattaa olla hankala korvata tuolla kannettavaansa, jos harrastaa videopuheluita Skypessä. Ehkä ongelmaksi koettiin sama kuin puhelimessa: laitetta on työlästä pitää niin, että kamera kuvaa luontevasti. Ihmisten leuat ja sieraimet näyttävät ikävältä alaviistosta.

Stylusta ei ole, mutta ei kai kukaan sellaista kovin vakavissaan odottanutkaan. Luin juuri vertailun, jossa todettiin, että iPhonen näppäimistöllä kirjoittaa lopulta paljon nopeammin kuin Newtonilla ikinä. Saati Palmilla. Piirustelu näytti onnistuvan tyylikkäästi sormillakin.

Jalkaa ei ole. Tuota ei ole tarkoitus saada pystyyn pöydälle, ellei kanna mukana erikseen hankittavaa jalustaa.

Apple - iPad - Watch the iPad video.

Tuntovasteen antavaa näppäimistöä ei ole, mutta enpä tuollaista odottanutkaan. Myöskään uusia mullistavia eleitä ei juuri nähty, joskin valokuva-albumien esiin avaaminen pyyhkäisemällä nipistämällä näytti hyvältä.

Moniajoa ei ole. Ei ole millään muotoa eleganttia, että ohjelmaa vaihtaakseen saattaa joutua raapimaan n kertaa kotinäkymää, jos vaihdettava ohjelma sattuu olemaan kaukana – saati sitten että tiedot eivät pysy muistissa, mutta kun ei niin ei.

Uudistetusta notifikaatiojärjestelmästä ei ole tietoa. iPhone tarvitsisi Palm Pre -tyyppisen globaalin notifikaatioalueen, ja sama koskee kaiken järjen mukaan iPadiakin.

Tietoa julkaisualan mullistuksesta ei ole. New York Timesista näytettiin lupaava demo, mutta vielä ei ole tarkkaa tietoa, kuinka tämä pelastaa sanomalehdet.

***

En sittenkään malta odottaa, milloin joku tekee ensimmäisen korttipelisovelluksen. Kukin pelaaja näkee oman kätensä iPhonellaan, ja yhteisenä pelipöytänä toimii iPad. Näen jo sieluni silmin, kuinka pelikorttiteollisuus natisee liitoksissaa.

20 kommenttia artikkeliin ”iPad – innostuksen ja pettymyksen aiheet

  1. Olen pni:n kanssa samaa mieltä: ensimmäinen versio ei ole vielä _the thing_. Se jatkaa Sonyn Walkman-ideologiaa: new market entry -tuotteeseen toteutetaan varmasti vain ainoastaan ne ominaisuudet, jotka uskotaan ja pystytään toteuttamaan luotettavasti. (Tässä esim. Nokialla olisi vielä paljon opittavaa)

    iPhonen ensiversiossa ei ollut gps:ää, 3g:tä, copy/pastea – edes youtube-videoiden katsominen ei onnistunut millään muotoa. Kaksi versiota myöhemmin meillä on laite, johon kaikkia muita älypuhelimia verrataan.

    • Lindstorm, ei sillä että olisi yllätys että Apple jättää ensimmäisestä versiosta asioita pois. Enkä itse varsinaisesti kaipaa kameraa.

      Olen sittenkin kohtuullisen varma, että 1. iPhonessa oli YouTube mukana, vaikka paljon muuta puuttui.

  2. Miten niin et usko että Apple tekee mitään minikannettavan kaltaista suunnittelematta sille uutta käyttöliittymä? Toihan on 3 vuotta vanha käyttöliittymä!

    ”You know it’s true; when something exceeds your ability to understand how it works, it soon becomes magical. — with a screen this large, you can just see… MORE of the web! — you can go through HUGE amounts of email reeeeaallly quickly, and it’s FUN because… you do it with your HANDS!” .. Wtf ?

    Enemmän ku koskaan näyttää siltä niinku ne ois istunu suunnittelupalaverissa silleen vikana yönä, ihan kusessa, ilman mitään konkreettista, sit kelannu sillee et ok tehdään iPod Touch XXL (vrt. NDS XXL) mut sanotaan et se on vitun magee monta kertaa ni kyl ne uskoo (videosta näkyy myös et ne ei oo nukkunu yhtään edellisenä yönä..).

    Sitten näin nämä konseptivideot: http://i.gizmodo.com/5365299/courier-first-details-of-microsofts-secret-tablet ja http://i.gizmodo.com/5369493/leaked-courier-video-shows-how-well-actually-use-it ja alko oikeesti harmittaan menetetyt mahdollisuudet..

    Terkkuja Tokiosta!

  3. Lisäänpä vielä että haluaisin ennenkaikkea productivity-laitteen – Apple tarjoaa pelkkää consumption-laitetta esityksensä perusteella. Katso valokuva-albumeitasi (kun olet ensin jotenkin vaivalla organisoinut ja siirtänyt ne letkua pitkin iPadiin), jee?

    Haluaisin laitteen joka olisi tarpeeksi kevyt kantaa mukana koulussa, johon voisi tehdä kaikki muistiinpanot vaivatta eli syöttää sekä tekstiä että piirtää kuvia tarkasti (joku miniphotoshop vähintään) että kuvata ja lisätä valokuvia, ja organisoida tämä kaikki järkevästi ja ulostaa tarvittaessa esim. pdfksi. Tähän vielä päälle mahdollisuus lukea koulukirjat ja tieteelliset artikkelit (pdf) suoraan laitteesta, ja tehdä merkintöjä jotka indeksoituu jonnekin ja on helposti löydettävissä niiden ”päälle” , ja siinä ois laite jolle ois oikeesti käyttöä kannettavan musiikkivideosoittimen sijaan (no onhan mulla tunnarit jenkkien leffa-iTunesiinkin mut silti).

  4. Eilen bongasin jostain noista first reactions blogiposteista, et tuossa kuulemma toimii bluetooth näppis myös. Tai siis olivat korjanneet samanlaisen kohdan omassa postissaan, että ”why no bluetooth keyboard?”

    Sanoisin että tätä on rakennettu vähän niinkuin jenkkiopiskelijanuori mielessään. Saat ladattua kirjat koneelle suoraan, voit viedä iPadin luennolle ja ottaa muistiinpanoja, ja sitten omassa dormissa laitat iPadin kiinni keyboard dockiin ja kirjoitat esseetä. Eipä tuosta ihan hirveästi puuttu mitä perusopiskelija tarvisi.

  5. Eero, minäkin haluasin Courierin koska tahansa.

    Olen tässä vain vanhemmiten alkanut iloita siitä mitä on sen sijaan, että surisin sitä mitä ei ole. Apple saattaa kehittää seuraavasta versiosta sellaisen, jolla tekee kaiken toivomasi. Minäkin toivon tuollaista laitetta.

    Tai tämän esimerkin innostamanaa ja markkinan auettua joku muu tekee sen.

    Henri, hienoa jos on noin. Täytyy päivittää..

  6. Eero, tarkoitin tosiaan uudella käyttöjärjestelmällä, että jotain muuta kuin kutistettu Mac OS X. En tarkoittanut otta kantaa siihen, kauanko sitä on kehitetty.

  7. Matias, joo, olet oikeassa. iPhonen ensiesittelyssä Youtubea ei vielä ollut, vaan se julkaistiin myöhemmin suurena ”mystery applicationina”, joka sitten kuitenkin oli heti oletuksena kuluttajien laitteissa.

    Henri, olen niin samaa mieltä kanssasi.

  8. Et ole tainnut ihan tarpeeksi tutustua laitteeseen. Jo Applen sivuilla on tarvikkeena kirjamainen suojakotelo, jolla tuon saa myös muutamaan eri asentoon. Tietysti itsellään laite ei tosiaan pysy pystyssä, mutta ei liene tarkoituskaan?

    Bluetooth näppäimistö tosiaan toimii, eri asia onkin tukeeko se muita kuin Applen näppiksiä.

    Tuon saa kiinni ulkoiseen näyttöön ainakin VGA, component tai composite adapterilla. Resoluutio on tosin mitätön 1024×768 eli sama kuin iPadissa itsessään. Harmi, etteivät saaneet esim. 1280×960 resoa, jolloin tuo olisi toiminut nätisti vaikka HDready telkkarien kanssa 1280×720 resolla ja voisi ihan oikeasti HD-videotakin pyörittää oikealla resolla.

    Styluksen puute on kyllä ikävämpi juttu. Vaikka ainakin iPhone toimii erittäin hyvin ilmankin (toisin kuin Nokia N900), olisi ainakin piirtämiseen kynä ollut paikallaan. Sellainen on kyllä saatavilla iPhonelle, joten luulisi saman toimivan tuossakin. Paineentunnistava kynä ala Wacom olisi kyllä loistava lisäke.

    Moniajo saattaa tulla huhujen mukaan iPhone OS 4:n myötä.

    iPad vaikuttaa hyvin pitkälti laitteelta, joka on täydellinen neukkarista toiseen ravaavalle konsultille tms, joka enimmäkseen tekee Word-dokkareita, Powerpointeja ja sähköposteja koneellaan.

    • Kasakka, kiitos täydennyksestä. Kirjoitin tuon pikaisesti ensitietoja luettuani enkä ole ehtinyt päivittää kaikkia yksityiskohtia.

  9. Nyt kun katsoin tuota koteloa, se näyttää nokkelalta. Tykkään tuosta, kuinka sen avulla saa laitteen vinoon niin, että kirjoittaminen onnistuu paremmin.

  10. Daniel, jees, tuolta sen kuuluisi näyttää.

    Tuon piti olla enemmän loppukevennys, mutta kyllä tuo voi oikeasti olla ihan relevantti juttu pidemmän päälle. Minua kiehtoo lähtökohtaisesti, että laitteet juttelevat keskenään sen sijaan, että jokainen kuvittelee tekevänsä kaiken itse.

    Korttipeliajatus tuli alunperin vitsinä mieleen joskus lentokentällä myöhästynyttä konetta odottaessamme. Että läppärillä ja puhelimilla voisi vähän vaivaa näkemällä korvata parin euron korttipakan.

  11. Muutaman asian haluaisin korjata noista kysymyksistä. Opiskelen Singaporessa ja itelläni on ollut iPad nyt kolmatta kuukautta. Malli on iPad 3G + WiFi 32Gb ja omassa käytössäni laite on ollut juupelin näppärä 🙂 Tuon oston jälkeen olen jättänyt kannettavaa paljon enemmän kotiin.

    1. iPad tukee bluetooth laitteita varsin mukavasti. Suoraan tuki tulee ulkoiselle näppäimistölle, joista kuvassakin löytyy Applen oma.

    2. Kirjoittaminen ei ole niin kamalaa kuin se näyttää kuvista. Siihen tottuu. Suomalaiselle ainoa miinus on tällä hetkellä se, että ääkkösiä varten pitää painaa pitkään a:ta tai o:ta ja valita se oikea erikoismerkki.

    3. Laite kykenee moniajoon Applen omilla ohjelmistoilla, mutta ei kolmannen osapuolen ohjelmistoilla. Voit siis esim. kuunnella musiikkia ja tehdä jotain muuta (kuten pelailla pelejä) samaan aikaan.

    4. iPadin voi kytkeä ulkoiseen monitoriin. Tätä varten pitää ostaa joko komposiitti- tai komponenttikaapelisarja tai VGA-kaapeli.

    5. Sormikosketus toimii tosi hyvin. Varsinkin ohjelmistoilla joissa myös kiihtyvyyssensorit ovat käytössä. iPad ei tunnista ”kylmiä” esineitä eli iPadia ei voi käyttää esim kynällä (stylus) ollenkaan. Ei ole itseä haitannut.

    6. Vaikeampia käyttöasentoja varten kannattaa ostaa Apple iPad Case tai Belkinin vastaava kuori (halvempi). Sillä iPadin saa pysymään pystyasennossa itsekseen tai sylissä. Kotelon avulla laite on mukavampi käyttää ja kotelo suojaa tosi hyvin laitetta naarmuilta kuljetuksessa. Itse täydensin koteloa vielä näytön kalvolla.

    7. Laite on oikein mukavasti kustomoitavissa. Taustakuvat on tosiaan itse valittavissa ja ohjelmistoja löytyy kattavasti. Myös ilmaisia. Itse käytän DocumentsToGo -ohjelmistoa Excel, PDF, Powerpoint ja Word- tiedostojen avaamiseen ja muokkaamiseen. Opiskelijana otan usein luentomuistiinpanot mukaan sähköisessä muodossa. En suosittele tiedostojen tekemistä iPadilla, mutta lukemiseen ja kertaamiseen laite on tosi näppärä.

    8. Se paino ja ominaisuudet! Oma laitteeni painaa 0.74 kiloa ja kulkee aina mukana. Valmiissa karttasovelluksessa on paikannus jolla löydät aina perille. Suomalaisia lehtiä luen iPadin Lehtiluukusta ja 25.000 ilmaista kirjaa (myös suomalaisia) saa ohjelmalla nimeltä Free Books. Tämän jälkeen kun lataat iPadiin vielä Spotifyn, Skypen ja tusinan elokuvia (MP4-muoto, käytä muuntamiseen vaikka OpoSoft All to Ipad Converteria) niin voi sanoa että aika iso pala elämää on mukana kun kannan iPadia.

    Maksoihan tuo jotakin tuo laite, mutta itse olen ollut kyllä tyytyväinen ostokseeni.

    • Jukka, kiitos kokemuksistasi. Täsmennyksenä vielä, että kirjoitin alkuperäisen artikkelin livebloggauksen ja ensimmäisten uutisten varassa. Siksi siinä on noita epätarkkuuksia ja arvailuja. Olen itsekin sittemmin käytellyt iPadia jonkin verran, ja omankin varmaan ostan hetikohta kun saan aikaiseksi.

      Eiköhän suomalainen sisältötarjontakin tästä vielä kohene, jahka laitteita aletaan täällä myydä. Kävin juuri messuilla käpistelemässä Hesarin iPad-versiota. Sanoivat, että se julkaistaan hetikohta laitteiden vanavedessä.

  12. Paluuviite: Näissä tehtävissä tabletti voittaa tietokoneen | Köyttöliittymä

  13. Paluuviite: Tekeekö älykello taskupuhelimesta vanhanaikaisen? | Köyttöliittymä

  14. Paluuviite: Apple Vision Pro – liian paljon, liian aikaisin? | Köyttöliittymä

Jätä kommentti