Pää kiinni

Ääni on tehokas huomionherättäjä, ja hälyääni suututtaa. Takavuosien midi-renkutukset eivät onneksi enää vainoa webissä liikkujaa, mutta yhä useampi elämyksellisyyteen pyrkivä sivusto kuvittelee tekevänsä suurenkin palveluksen soittelemalla epämääräistä huminaa sivujen taustalla. Tällainen on tietenkin erityisen ikävää silloin, kun ikkkunan on avannut jostain linkistä satunnaiseen välilehteen taka-alalle.

Mieti siinä sitten, mistä meteli kuuluu, kun lähde on satunnaisen selainikkunan tietty välilehti – tai useampi. Tarvittaisiin kenties jonkinlaista graafista indikaattoria kertomaan, mistä ääni kuuluu. Hieman samaan tapaan kuin Mac OS X:n saa väläyttämään näyttöä hauskasti virhepiippauksen asemesta. Harvoin minua haittaisi sekään, ettei taustalla olevien sivujen ääniä oletusarvoisesti toistettaisi.

Metelöivät mainokset ovat oma lukunsa. Taannoin olen tavannut Helsingin Sanomienkin verkkosivuilla automainoksen, joka piti ääntä ja sijaitsi näkymättömissä sivun alalaidasta, mikä teki vaientamisesta kahta hankalampaa. Jollain tapaa siedettävää on, että mainokset ulisevat niin kauan kuin käyttäjä pitää hiirtään niiden päällä. Tällöin sentään on kohtuullisen ilmeistä, mistä ääni kuuluu ja kuinka sen saa lakkaamaan. Ylipäätään voidaan olettaa, että käyttäjä on kiinnostunut siitä, mitä hänen kohdistimensa alla sijaitsee eikä ääni näin keskeytä häntä ja vie häneltä tuikitärkeää hallinnan tunnetta käyttöympäristöstään.

[Enpä sitten tiedä, kuinka hyvin äänimainokset muutenkaan toimivat. Useinkaan en onnistu saamaan vastaan tulevista Windows-pohjaisista yleisöpäätteistä ääntä ulos, vaikka haluaisin…]

Kaikkein mystisimpiä ovat nämä Ilta=Sanomien sivuilla piileskelevät satunnaiset äänilähteet. Kun tuossa Myllylää käsittelevässä uutisessa vie hiirensä väärään kohtaan, osoitin muuttuu käsisymboliksi ja mystinen taustahyminä alkaa. Mistä mahtaa olla kyse? Jostain kilpailusta? Olenko jo saattanut voittaa jotain?

Video [.mov] aukeaa kuvaa klikkaamalla.

myllyla

Yksi kommentti artikkeliin ”Pää kiinni

  1. Noilla sivuilla tapahtuu ihmeellisiä asioita. Hetken aikaa kuulin sen saman musan, sitten en mitenkään löytänyt sitä uudestaan. Kymmenennellä yrittämällä tuli millisekunniksi esiin luukku, jossa luki ”äänet päälle”. WTF?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s