Testissä iPhonella ohjattava sarastusvalo

Sain käyttööni Philips HF3550 -herätysvalon. Mainittakoon heti alkuun, etten ole maksanut siitä mitään. Tarkoitukseni on siitä huolimatta arvioida sitä julman säälimättömästi. Tämä teksti kertoo laitteen käyttöönotosta ja ensivaikutelmasta. Kirjoitan muutaman viikon kuluttua tarkemmin, kuinka valaisin on toiminut käytössä.

Herätysominaisuus vaatii iPhonen

Herätysominaisuus vaatii iPhonen

Laitteen pääasiallinen tarkoitus on herättää miellyttävästi nousevaa aurinkoa simuloivan vähä vähältä kirkastuvan valon avulla. Näinä pimeinä aikoina kaikki heräämistä helpottava tuleekin tarpeeseen. Erityistä testaamassani mallissa on mukana tuleva iPhone-telakka. Lampun säädöt tehdään iPhonen avulla, minkä pitäisi periaatteessa tehdä hälytyksen ajastamisesta kätevämpää kuin mihin perinteiselle painonappiviidakolla on totuttu.

Veistoksellinen ja elegantti

Philipsin laatikot eivät poikkea kilpailijoiden laatikoista: kuvia ja tekstiä on paljon, ja vaikutelma on hieman rauhaton. Pakkauksen avaaminen on yllätyksetön kokemus: laite on kääritty suojaavaan sellofaanipussukkaan.

Materiaali on samanlaista, jota Apple käytti pakkauksissaan kymmenen vuotta sitten. Tarkemmin katsottuna esiin kuoriutuva laitekin muistuttaa takavuosien Apple-tuotetta. Nykyisiä metallisia näppäimistöä edeltävä malli yhdisti samaan tapaan valkoista ja läpikuultavaa muovia.

Lopputulos on oikein onnistunut. Harva kirkasvalolaite on muotoilultaan erityisen miellyttävä, mutta tämä laite tuntuu uskottavalta. Suippeneva muoto tuo mieleen Philipsin ensimmäiset sähköparranajokoneet vuosikymmenten takaa. Tuntuma on jämäkkä ja laite painaa kylliksi tuntuakseen laadukkaalta.

Myös taustapuoli on viimeistelty

Myös taustapuoli on viimeistelty

Valitettavan särön laadukkaaseen tuntumaan tekevät valaisimen ylälaidan painikkeet. Niiden tuntuma on hieman lepsu.

Äänenvoimakkutta ja lampun kirkkautta säädetään fyysisillä painikkeilla

Äänenvoimakkutta ja lampun kirkkautta säädetään fyysisillä painikkeilla

Käyttöönotto

Lähdin ottamaan laitetta käyttöön ilman ohjeita. Saatuani kaapelit kytkettyä kello näytti aikaa 00:00. Missään ei ollut nappeja kellonajan asettamiseksi.

Voisiko laite olla niin fiksu, että ottaisi ajan suoraan iPhonesta?

Kytkin iPhonen paikoilleen telineeseen, mutta mitään ei tapahtunut. Päätin luntata ohjeista. Niissä ei kerrottu suoraan, kuinka aika asetetaan, mutta kehotettiin asentamaan valaisinta ohjaava sovellus.

Asensin sovelluksen, mutten silti päässyt puusta pitkään. iPhone herjasi, ettei tätä lisälaitetta ole tarkoitettu tälle puhelimelle, vaikka iPhone 4:n piti periaatteessa olla tuettu. Selasin sovelluksen ohjeosiota. Siellä kerrottiin tarkasti eri herätystilojen valinnasta ja muistettiin mainita, että tuote on kliinisesti testattu, mutta ei kerrottu, kuinka se on tarkoitus saada aikaan.

Sovellus väitti, ettei valaisinta tuettaisi

Sovellus väitti, ettei valaisinta tuettaisi

Jokusen minuutin eestaas sählättyäni huomasin, että kello oli kuin olikin ajastanut itsensä. En tarkkaan osaa sanoa, mitä tapahtui, mutta ilmeisesti se tarvitsi vähän kärsivälllisyyttä.

Sovelluksen ensivaikutelma

Laitetta ohjaava sovellus tuntuu päällisin puolin laadukkaalta. Sen avulla voi asettaa toistuvia herätyksiä, määrittää valon himmenemään nukkumaan mentäessä ja seurata unirytmiään.

Herätyksiä voi tallentaa useampia

Herätyksiä voi tallentaa useampia

Philipsin ajatus siirtää laitteen hallinta käyttöliittymältään ilmaisuvoimaiseen iPhoneen on viisas ajatus. Samalla lähestymistavallahan Apple sai aikoinaan pidettyä iPodin yksinkertaisena. Säätämistä vaativat asiat hoidettiin tietokoneen iTunesilla.

Kirjoitin aiemmin, että jos iPhonen herätyskellossa asetaa herätyksen toistumaan maanantaisin, tiistaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin, valikossa tämä tulkitaan muotoon arkipäivisin. Philipsin sovellus toimii samoin – yksityiskohtia on huomioitu.

Mukavana ominaisuutena sovellus käynnistyy automaattisesti, kun puhelimen kytkee kiinni jalustaan.

Kokeilin vaihtaa puhelimeni kielen suomeksi ja sain huomata, että sovellus on myös suomennettu. Osa teksteistä menee kyllä vähän rujosti yli niille varatusta tilasta. Yllättäen myöskään ajan esitystä ei ole lokalisoitu, vaan sen joutuu valitsemaan AM/PM-periaatteella.

Kaikki suomenkieliset tekstit eivät mahdu paikoilleen

Kaikki suomenkieliset tekstit eivät mahdu paikoilleen

Kuinka se toimii?

Varsinaisessa käytössä puhelinsovellus osoittautui hieman hämmentäväksi. Nuku hyvin! -näkymä tuntuu pomppivan esiin itsestään, kun yritän liikkua sovelluksessa. Se ilmeisesti reagoi puhelimen kiinnittämiseen jalustaan. Jalusta on muotoiltu niin, että jos puhelinta yrittää käyttää irrottamatta sitä jalustasta, yhteys katkeaa ja yhdistyy toistuvasti, jolloin näkymä hyppää esiin.

Nuku hyvin! -näkymä hyppii itsekseen esiin

Nuku hyvin! -näkymä hyppii itsekseen esiin

Kokeilin ensimmäisenä iltana nukutustoimintoa, joka himmentää valon kirkkauta pikkuhiljaa ja soittaa haluttaessa rauhoittavia ääniä taustalla. Kaiutin tuntui hieman liian muoviselta toistamaan meren pauhua miellyttävästi. En hirveästi innostunut ominaisuudesta, joten kytkin sen pois päältä. Aamulla saisin kokea, kuinka herätys toimii.

Kaiutin on takapuolella

Kaiutin on takapuolella

Mielessä kävi, pitäisikö varmuuden vuoksi ajastaa puhelimen oma herätyskello siltä varalta, etten heräisi, mutta annoin olla. Applen tapaan Philipsin kello ei kerro, kuinka monta tuntia asetettuun herätykseen on jäljellä. Nokian ja monien muiden suosima ratkaisu voi tuntua julmalta, jos unet tahtovat jäädä lyhyiksi, mutta tykkään siitä silti. Se auttaa hahmottamaan, paljonko oikeasti ehtii nukkua ja pienentää todennäköisyyttä, että herätyksen asettaa esimerkiksi väärälle päivälle.

Yön pimeydessä panin tyytyväisenä merkille, että kellonajan näkee lukea mukavasti, mutta valaisimen näyttö ei silti ole niin kirkas, että se häiritsisi.

Näytön kirkkaus ei häiritse yöllä

Näytön kirkkaus ei häiritse yöllä

Aamun tullen heräsin ilman kelloa – tuntia myöhemmin kuin olin aikoinut. Sen paremmin valo kuin äänimerkki ei ollut koskaan käynnistynyt.

Olen vuosien varrella viritellyt monenlaisia herätyskelloja ja tottunut pelkäämään, mitä jos ne eivät sittenkään toimi. Olen tuskaillut epämääräisten mekaanisten herätyskellojen kanssa – sellaisten, joissa on erillinen epätarkka herätysaikaviisari. Olen ajastanut tietokoneen heräämään ja soittamaan musiikkia niin AppleScriptillä kuin erilaisilla tarkoitusta varten tehdyillä ohjelmilla, ja aina välillä jokin on mennyt pieleen. Olen käyttänyt lukuisia erilaisia puhelimia ja pohtinut, herättääkö puhelin, jos sen soittoäänet on muuten vaimennettu. Useampaan kertaan olen neuroottisesti tarkistanut, että herätys on tosiaan osunut huomiselle eikä ensi viikolle.

Harva asia on rasittavampi kuin herätyskello, johon ei voi luottaa. Taasko olin saanut sellaisen käsiini?

Seuraavana iltana tutkin asiaa tarkemmin. Kävi ilmi, että herätys aktivoituu vain, jos edellisenä iltana on asettanut itsensä nukkumaan sovelluksen kautta. Koska olin keskeyttänyt nukutustoiminnon, olin samalla peruuttanut herätyksen.

Tämä lienee syy, miksi sovellus niin innokkaasti pomputtaa esille nukutusnäkymää. Periaatteessa hälytyksen ajastaminen käy yksinkertaisesti asettamalla puhelin telineeseen ja painamalla ilmestyvästä näytöstä Aloita. Helppoa nyt kun sen osaa.

Herätys!

Pääsin testaamaan herätystä viikonloppuna, joten tulokset eivät ole täysin vertailukelpoisia. Unirytmini on sikäli sekaisin, että tapaan maksella velkojani nukkumalla liikaa viikonloppuisin. Lampun punertava kajo on kaunis katsella. Oletusäänenä ollut linnunlaulu ei ollut täysin makuuni. Torkkukytkimen saa aktivoitua petollisen helposti valaisimen etureunaa tökkäämällä.

Hälytys katkaistaan iPhone avulla. Hälytys ei toimi ilman puhelinta, joten yksinkertainen keino katkaista hälytys on repiä puhelin irti telineestään. Valitettavasti teline on sen verran kevyt ja perinteisen mallinen iPhone-liitin niin tiukka, että tähän tarvitaan käytännössä kaksi kättä.

iPhone-jalusta on nätti, mutta vähän hankala

iPhone-jalusta on nätti, mutta vähän hankala

Alustava yhteenveto

Ensivaikutelmaltaan Philips HF3550 on lupaava tuote. Se on muotoilultaan kaunis ja toteutukseltaan laadukas. Jos siitä on apua heräämiseen, se on hintansa väärti. Jos se taas jää vain kauniiksi yöpöytävalaisimeksi, reilun 150 euron hintaa voi pitää suolaisena.

iPhonen hyödyntäminen asetusten säätämiseen on hyvä idea, mutta toteutuksessa on vielä parantamisen varaa. Toimivuutta voidaan tietty parantaa ohjelmistopäivityksillä, mutta hankalimmasta riippuvuudestan tuskin päästään eroon: puhelimen on pakko olla kiinni telineessä, jotta laite toimii. Ei ole suuri vaiva tökätä puhelinta kiinni telineeseen, mutta vaiva yhtä kaikki.

Lisäksi tästä tulee ongelmia, jos on tottunut käyttämään puhelintaan vaikka auttamaan nukahtamisessa, seuraamaan unen laatua tai kaukosäätämään sänkyään. Ihmiset, jotka ovat kiinnostuneita ohjaamaan herätyslamppuaan puhelimella, käyttävät todennäköisemmin puhelintaan myös muihin outoihin juttuihin.

Amazonin keskusteluissa nousi esiin ongelma: kesti aikansa ennen kuin sovellus alkoi tukea iOS 6 -käyttöjärjestelmää. Ei ole mukavaa odotella sovelluspäivitystä käyttökelvottomaksi muuttuneen kallliin valaisimen kanssa.

Palaan tarkempiin kokemuksiin nähtyäni, kuinka valaisin toimii arkisessa käytössä. Sitä odotellessaan voi tutustua Philipsin kokeeseen, jossa testihenkilön heräämisiä seurataan 30 päivän ajan.

+ Kiinnostava ja mahdollisesti hyödyllinen konsepti
+ Hieno muotoilu, laadukas toteutus
– Kangerteleva yhteistyö sovelluksen kanssa
– Ei toimi ilman puhelinta

11 kommenttia artikkeliin ”Testissä iPhonella ohjattava sarastusvalo

 1. Olisipas kivaa jos jokin sarastelamppu osaisi synkata itsensä puhelimen herätyksen kanssa ilman telakoita ja kikkailuja… Eli vaikkapa: Jos BT-kantamalla on tuttu puhelin, ja siinä on herätys päällä, niin aloita kirkkauden kasvatus 30 min ennen herätystä. Vaatisi varmaan iOS:lta rajapintoja, joita ei ole saatavilla. Androidille olisi varmaan mahdollista, mutta yllättävän vähän tuntuu kenelläkään olevan kiinnostusta Android@Home -tuotteisiin.

  Asiasta kolmanteen… Täytyypä kertoa sinullekin, että hankin vuosi sitten Qlocktwo Touchin (http://qlocktwo.com/touch.php?lang=en), jossa kaiken muun ihanuuden lisäksi on aivan nerokas torkku. Kellon runko on yhtenäinen alumiinimöntti jonka pinnassa olevan jännitteen (virta kelloon tulee USB-kaapelilla, joten ei vaaraa) muutoksiin kello reagoi. Ts. kelloon koskeminen aktivoi torkun.

  Tästä seuraa myös se, ettei kauniissa kellossa ole turhia painikkeita tai tekstejä – olen yipäätään sitä mieltä, että toistuvassa henkilökohtaisessa käytössä olevien laitteiden affordanssit voivat olla piilossa, jos toiminto on tiedostettu ostettaessa tai tulee kertaoivalluksena käytön aikana.

 2. Mitä tapahtuu, jos herää keskellä yötä ja alkaa räplätä puhelinta unentulon jouduttamiseksi (niin kuin itse usein teen)? Nollautuuko koko homma, jos puhelimen ottaa pois telineestä?

  Olen itse käyttänyt ihan tavallista sarastusvaloa jo monta vuotta, eikä se ole niin vaikea kuin monet taitavat luulla, jos kohta ei nyt ihan helppokaan. Mutta siihen tottuu kyllä nopeasti, ja valoon on mukavampi herätä kuin tavallisen kellon kimeään piipitykseen.

 3. Erkka, hieno laite. Samaa mieltä, että juttuja voi jemmata, jos niitä käyttää jatkuvasti. Kaikkiaan iOS ja Bluetoot on vaikea yhdistelmä ja on ennen BT low energy -laitteita (iPhone 4S ja siitä ylöspäin) vaatinut vaikeaa ja kallista hyväksymisprosessia Applelta. Herätyskellon rajapinnat vielä oma lukunsa.

  Marjut, hyvä kysymys. Jäi kirjaamatta tuohon, mutta pohdin samaa itsekin laitetta testatessani ja pientä jännitystä potiessani, etten nyt vahingossa vain sotkisi kaikkea.

  Käytännössä puhelin pitää laittaa takaisin telineeseen, jotta hälytys voisi toimia ja olettaisin, että telineeseen kytkemisen jälkeen pitää odottaa, että Kauniita unia! -näkymä hyppää näkyviin ja painaa siitä Aloita.

 4. Itse en oikein innostunut. Herätyskello on kuitenkin niin yksinkertainen kapistus, että sen tulisi toimia ilman puhelinta.

  Olin kirjoittamassa tähän välin, että en jaksa ottaa hintaa selville, mutta jos hinta on luokkaa 80€ niin… Päätin kuitenkin sitten kuitenkin selvittää sen, koska jo tuo heittämäni hinta tuntuu aika kalliilta mutta silti kävi epäilys, että tällaisista saatetaan pyytää jopa reilusti enemmän. Koin silti lievän yllätyksen nähtyäni linkittämälläsi tuotesivulla lampun ovh:n, joka on hurjat 189€. Huh huh.

  Noh, kuten olin sanomassa niin odottaisin yli 80€ herätyskellolta vähän enemmän älyä. Ensinnäkin, tuon hintaiseen kapineeseen olisi aivan hyvin voitu ympätä mukaan bluetooth-yhteys, jolloin käyttöä rajoittaisi vain puhelimelle tarjotava ohjelmisto eikä kellon muistiin asennettu (speksien mukaan vain Applea tukeva)usb-ajuri.

  Toiseksi, mikä ihme tuollaisen mollukan toiminnassa on niin monimutkaista, että se nimenomaan vaatii puhelimen kaverikseen? Helppokäyttöisyys ja monipuolisuus lienevät tärkeimmät perustelut tälle. Onhan se tietysti todella kätevää asettaa herätykset graafisesta käyttöliittymästä, mutta sama kysymys pätee edelleen. Kello voisi aivan hyvin muistaa kännykällä luodut herätysasetukset, tehdä tilastoja unirytmistä omalla raudalla ja synkata sitten puhelimeen yhteyden ollessa saatavilla.

  Ei myöskään olisi paljoa vaadittu, että tarjolla olisi myös kelloradioista tuttu nappikäyttöliittymä. Sitä puhelinta kun ei aina ole käytettävissä. Mitäs sitten, kun sukset menee ristiin Applen kanssa tai yksinkertaisesti vanhan iPhonen rikkoonnuttua päätetään vaihtaa muuhun merkkiin? Entäs sitten, _kun_ Philipsillä kyllästytään päivittämään ohjaussoftaa uuden iOS:n vinkeisiin(epäilen muuten, että tuo kaapeliyhteys aiheuttaa enemmän yhteensopivuusongelmia iOS:n päivittyessä kuin bluetooth)? Softaa ei varmasti tulla julkaisemaan avoinsorsana, eli toisin sanoen tietyn päivityksen jälkeen kellosi on kuollut. Tai sitten joudut ostamaan käytetyn i-laitteen. Kuvittele, jos joku kaverisi parin vuoden päästä tokaisisi sinulle ”Ostinpa vanhan iPhonen herätyskellolleni”.

  Näin kuvista, että telakka on kiinni irrotettavalla johdolla. Onko liitin ihan standardi USB vaiko joku Philipsin oma keksintö? Montako kymppiä uutta miniliitintä käyttävästä telakasta joutuu kuluttaja köyhtymään, vai joko kello on niin vanha tuote, ettei sille tarjota enää lisälaitteita?

  Vaikea uskoa, että tämän kammotuksen markkinoille tuominen olisi puhtaasti Philipsin omaa aikaansaannosta. Ei kukaan sabotoisi omaa tuotettaan näin paljoa ilman jotain kannustinta. Kannustimen tässä tapauksessa on oletettavasti toimittanut vanha tuttumme Omena. Toisaalta, kun seuraa tuttavapiiriin tuskailua Philipsin telkkareiden kanssa, en pitäisi sitä kovinkaan kummoisena ihmeenä, vaikka Philips olisikin ampunut itseään tässä jalkaan kenenkään yllyttämättä.

  Speksien perusteella voisin ehkä suositella tätä tuotetta paatuneimmille ylemmän luokan Apple-talouksille, joissa tämä _herätyskello_ elinkaarensa puolesta on kuin kotonaan.

 5. Jani, kiitos kommentista. Yhteensopivuus- ja elinkaarikysymykset ovat kyllä validi huomio. Jo nyt liitin on vanhentunut kaupassa myytäville iPhoneille. Tämän tyyppisen laitteen käyttöiän voisi hyvin kuvitella olevan 5–10 vuotta. iPhone tuli 5 vuotta sitten. Miltä maailma näyttää 10 vuoden kuluttua?

  Valaisimestahan on tarjolla myös itsenäisiä, ilman iPhonea toimivia malleja. Tämä saattaa olla tulevaisuuden suhteen turvallisempi hankinta, jos laitteen muoto muuten miellyttää.

  • Vaikka liitin on yksi iso kysymysmerkki tuotteen elinkaaren kannalta, minua huolettaa enemmän nuo kaksi muuta mainitsemaani asiaa, eli Apple-eksklusiivisuus ja ohjelmiston elinkaari.

   Tavallinen kuluttaja, joka ei erityisesti suosi mitään brändiä vain sen brändin takia, voi hyvinkin haluta vaihtaa merkkiä seuraavan puhelinpäivityksen yhteydessä. Tämä joko kahlitsee kuluttajan tiukasti Appleen tai tuottaa kalliita isäntälaitteettomia verkonpainoja.

   Mietin myös sitä, että jos tämä ilmiö tästä kasvaa, niin missä vaiheessa kuluttaja huomaa tarvitsevansa useamman i-laitteen, koska myös kalliilla ostettu älykahvinkeitin vaatii sen puhelimen toimiakseen?

   Okei, esimerkkitapaus oli karrikoitu. Silti, olen sitä mieltä että erittäin harva laite oikeasti tarvitsee fyysisen yhteyden älypuhelimeen tehdäkseen tehtävänsä oikein. Tällainen käytäntö rampauttaa molempia laitteita täysin tarpeettomasti.

   Minusta tällaisten laitteiden arvioinneissa pitäisi nostaa reilusti kissa pöydälle ja puuttua näihin ongelmiin. Helppohan se tietysti minun on sanoa, kun en saa ilmaista sälää arvioitavaksi 😉 Veikkaanpa, että itsekin saattaisin kirjoittaa vähän näitä kommentteja mukavampaan sävyyn laitteen puutteista, jos vastaavaan tilanteeseen itse joutuisin.

   Puutun tähän näin kärkkäästi, koska itse olen välillä paininut muutaman kerran omasta ja muiden puolesta mm. takuuasioiden kanssa ja joutunut myös kerran tai toisenkin toteamaan ”paskan möivät”, kun tuttava on hyväuskoisena sijoittanut rahansa tuotteeseen, joka kyllä tekee pakkauksen tuoteselosteessa listatut asiat mutta ala-arvoisesti tai pitkällä juoksulla ajatellen täysin kelvottomasti. Esimerkkinä mainittakoon digiboksi, jonka hieno ”siirrä tallennetut ohjelmat usb-kovalevylle”-ominaisuus osoittautui täydeksi sudeksi usb1.0-siirtonopeutensa ja omituisen tallennusformaattinsa takia. Tiedostojen purkuun tarvittiin Win7-yhteensopimaton ohjelma, jolla muutaman elokuvan muunto johonkin yleisemmin tuettuun formaattiin vei koko yön. Minun tuskin tarvii kertoa, osasiko boksi enää lukea näitä muunnettuja tiedostoja. Onneksi boksi oli niin heikkoa tekoa, ettei kestänyt edes vuotta 🙂

   En selvästikään osaa kirjoittaa lyhyesti.

   • Css-tyyli word-break:break-all sotkee vähän luettavuutta firefoxilla. Firefoxille oikea arvo olisi ”normal”, ainakin tavutuksen kanssa. Enpäs muuten aiemmin tiennyt, että selain osaa tavuttaa tekstin ainakin äkkisilmäykseltä oikein(-moz-hyphens)

   • Joo, liitin vain yksi esimerkki elinkaarihaasteista, mutta softa toki toinen. Etenkin App Storen jakelumalli on ongelmallinen, kun sovelluksista on saatavilla vain uusin versio. Vanha puhelin muuttuu pian käyttökelvottomaksi, kun siihen ei saa sovelluksia enää mistään. Tietokoneilla ei tätä ongelmaa ole, kun webin kautta tapaa saada vanhoja versioita vielä vuosien jälkeenkin.

    Kiitos, tämä on wp.comin perustyyli, kun en ole raaskinut maksaa omasta. Voi olla, että wysiwyg-editori lisäsi tauhkaa sekaan. Pitää katsoa, kun ehtii.

 6. Uusimmassa Tekniikan Maailmassa taisi olla tämän stand-alone-versio testissä. Ainakaan en muista, että siinä olisi mainittu mitään iPhonesta.

 7. Paluuviite: Sarastusvalotesti, osa 2: kevyempiä herätyksiä | Köyttöliittymä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s