iPod on päivitetty

iTunes noudattaa esimerkillisesti Nielsenin heuristiikkaa käyttäjän kielen puhumisesta systeemilähtöisten termien viljelyn sijaan. Kyse on jukeboksista, joten ohjelmassa puhutaan lauluista ja albumeista tiedostojen ja hakemistojen sijaan. Tietokonemaailman termejä käytetään vain rajapinnassa, jossa käyttäjää kiinnostaa tietää, missä laulu varsinaisesti sijaitsee koneen tiedostorakenteessa, ei muualla.

Sitä enemmän silmään pistää yksi kohta, jossa sanat on valikoitu huolimattomasti. Nielsenin heuristiikkaa selkeiden poistumisteiden tarjoamisesta näkee joskus tulkittavan myös kokonaisen kokemuksen tarjoamisena – eli ympyrät tulee sulkea.

paivita

Kun siis antaa komennon Päivitä ”iPodin nimi”, on hieman harhaanjohtavaa, että operaation päätyttyä annettava ilmoitus on ”iPod on päivitetty”. Eikö sen nimen voisi näyttää tässäkin viestissä? En ole kokeillut, kuinka ohjelma käyttäytyy, jos sillä yrittää päivittää yhtä aikaa useampia iPodeja.

paivitetty

***

iPodin päivittämiseen liittyy myös pari muuta ärsyttävyyttä. iPodin asetuksia, kuten sinne kopioitavia podcasteja, pääsee säätämään ainoastaan, kun iPod on kytketty kiinni koneeseen. iPod taas synkronoidaan, kun se liitetään koneeseen. Näin asetuksiin tehtävät muutokset eivät päivity soittimelle ennen kuin se on asetuksien muuttamisen jälkeen irroitettu koneesta ja liitetty siihen uudelleen. Tai vaihtoehtoisesti valitt yllä mainittu päivitä-komento, joka ei tosin tunnu aina etenkään soittolistojen muokkauksen yhteydessä päivittävän kaikkia muutoksia.

Ikävää on sekin, että iPodin irrottaminen, jotta sen voisi liittää takaisin, vaatii kaapelin fyysistä irrottamista joko koneesta tai soittimesta. Aiemmin tämän pystyi hoitamaan erillisellä applescriptillä, mutta se ei toimi enää nykyisten käyttöjärjestelmäversioiden kanssa.

5 kommenttia artikkeliin ”iPod on päivitetty

  1. Minusta naisten nimien antaminen vekottimille on aina ollut angloamerikkalaista höpötystä. Omat laitteeni ovat rehellisen tyhmästi nimettyjä, lihamureke-palvelin ehkä parhaana esimerkkinä.

    Mutta että Nina. Sehän on tytön nimi.

  2. MInä olen oppinut lapsena, että veneille kuuluu antaa naisen nimi, ja kun nyt ei ole venettäkään, niin paremman puutteessa sitten laitteille.

    Tehtaan jäljiltä nimi oli noname ja mietin, että nanolle sopisi nanome. Mutta se kuulosti ihan joltain animejutulta enkä vahingossakaan halua luoda kuvaa, että olisin jokin ihmeen animediggari, tietenkään.

    Minusta tytön nimi sopii hyvin tuollaiselle pienelle söpölle laitteelle.

  3. Paluuviite: Köyttöliittymäblogi » Blog Archive » Kromatumpi iTunes

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s