Sähköpotkulaudat kesällä 2023: uusien reittien ja parkkipaikkojen opettelua

Aiempien vuosien sähköpotkulautakatsauksissa on ollut ongelmana, että niiden laajuus on kasvanut jatkuvasti. Niinpä olen jaksanut kirjoittaa jutun vasta kohtuuttoman myöhään. Kokeillaan tänä vuonna tällaista hetki hetkeltä -juttua, joka julkaistaan rehellisesti torsona ja jota voidaan täydentää pitkin matkaa.

Ensiksi alekoodeja uusille käyttäjille. Minulla ei ole mitään virallista yhteistyötä näiden firmojen kanssa, mutta saan toki hyötyä, jos käytät koodiani. (Koodit tarkistettu 26.4.2023)

Hinnat ovat nousseet maltillisesti

Hintatietojen etsiminen sovelluksista on nihkeää, joten tässä on koottuna taulukkoon skuuttihinnasto 2023. Osassa sovelluksista on nyt kevään kunniaksi tarjolla alennuskampanjoita, joten ennen pidemmän kausilipun ostamista kannattaa kurkistaa ne läpi.

Valtaosin näyttää siltä, että hinnat ovat vähän kohonneet viime vuodesta ja pakettien minuuttimäärät pienentyneet. Lisäsin taulukkoon muuttuneiden hintojen kohdalle sulkuihin vertailun edelliseen vuoteen. Viime kauden jälkeen Helsingistä poistuneen Dottin paikan taulukossa sai ottaa uusi tulokas Bolt

Satunnaiselle käyttäjälle avausmaksuttomat Bolt ja Ryde ovat suositeltavia vaihtoehtoja, sillä kolme senttiä kalliimmalla minuuttihinnalla saa ajaa puoli tuntia ennen kuin euron avausmaksu on koossa.

Aktiivisemman käyttäjän kannattaa katsoa kuukausipaketteja. Ne ovat huomattavan edullisia, jos vertaa HSL:n hintaan 70,60 €. Kuukausipakettien minuuttimäärät ovat vastaavasti varsin suppeita. Suurin paketti on tarjolla Rydellä, mutta siitäkin jää päivää kohti vain 25 minuuttia. Paketin 59 euron hinta alkaa kolkutella jo HSL:n lukemia.

Päiväpaketteja tarjotaan eri periaatteilla. Bird laskee käyttöajan sijaan avauksien määrää, Lime taas antaa käyttää minuutit kolmen päivän aikana. Hinnan ja minuuttimäärän kannalta paras vaihtoehto on Ryde. HSL:n päivälippu maksaa 9,00 euroa, ja kaikki skuuttien hinnat on ankkuroitu juuri sen alle.

Hinnat 18.5.23VoiTierLimeBoltBirdRyde
Avausmaksu0,80
(1,00 )
1,001,000,001,000,00
(1,00)
Minuuttimaksu0,220,25
(0,22)
0,22
(0,19)
0,250,22 /min0,25
(0,20)
Päivämaksu6,90 / 100 min8,99 / 60 min
(7,99 / 120 min)
7,99 / 60 min, käyttöaikaa 3 päivää
(9,99)
8,99 / 6 ajoa
(6,99 / 10 ajoa)
6,90/ 100 min
(4,70 / 100 min)
Kuukausimaksu29,90 / 300 min35,99 / 250 min
(34,99 / 300 min)
29,99 / 300 min
(29,99 / 500 min)
39,00 / 300 min
Kuukauden ilmaiset avaukset2,904,99 5,99– –– –
Muut paketitKuukausipassi 750 min, 59,00Rajattomat avaukset 49,90 / 250 päivää

Kuukausitilaus S, 15,99 / 100 min
100 minuuttia 12,99
240 minuuttia 29,99

(käyttöaika 3 päivää)
14 päivää (200 min), 29,90
30 päivää (750 min), 59,00
Kampanjat (18.5.)Kuukausipassi 300 min, 22,90

Kuukauden avaukset, 0,00
Kuukauden avaukset, 0,99 ensimmäinen kuukausi, sitten 4,90
1 päivä (60 min), 3,90
14 päivää, 19,90
30 päivää, 29,00

Pysäköinti: paikkojen löytäminen on hankalaa ja matkaketjut katkeavat

Helsinki on tarttunut tällä kaudella tomerasti viime vuosina puhuttaneeseen pysäköintiongelmaan. Skuutteja on tähän saakka säädelty täällä lievemmin kuin monessa muussa maassa, mikä on johtanut siihen, että toimijat ovat täyttäneet kaupungin laudoillaan. Tämä on pahentanut ongelmia entisestään.

Tänä vuonna laudan voi eteläisessä Helsingissä pysäköidä vain eriksen määriteltyyn paikkaan. Paikat näkyvät sovelluksessa, ja niitä on tiheämmin kuin kaupunkipyörien asemia, joten osa liikkumisen joustavuudesta on tallella. Kaupunkipyöräpysäkkeihin verrattuna asemia on kuitenkin vaikea löytää katukuvasta, sillä niiden merkinnät ovat vajavaisia. Sovelluksen tähyily kesken ajamisen on hankalaa. Saattaa kannattaa ottaa tavaksi suunnitella jo ennen liikkelle lähtöään, missä on määränpäätä lähinnä oleva parkkipaikka. Sopii huonosti aikakautemme TikTok-sekoilu-zeitgeistiin, mutta minkäs teet.

Otsikoin aikoinaan ensimmäisen sähköpotkulautakatsaukseni Sähkömoottorin hurmaa ja vapaata pysäköintiä. Moottori rajoitettiin jo vuosia sitten, ja nyt meni pysäköintikin. Eihän tämä tietenkään voinut kestää ikuisesti.

Kaupunki esitteli keväällä suunniteltuja parkkipaikkoja ja antoi asukkaiden kommentoida niitä ja lisätä kartalle omia ehdotuksiaan. Tämä oli minusta hienoa osallistamista!

Kuvakaappaus kaupungin helmikuisesta parkkipaikkakyselystä. Violetit pisarat ovat omia ehdotuksiani.

Ehdotin pysäkkiä mm. Rautatieaseman ja Olympiaterminaalin viereen, mutta valitettavasti näitä ei huolittu mukaan. Erityisesti Rautatiesaseman ympäristön parkkipaikkatilanne on valitettavan huono. Myös vaikkapa Ruoholahden metroaseman luona on pysäkki vain toisella puolella tietä, joten pysäköidäkseen täytyy usein ylittää tie kahteen kertaan, vaikka aseman edessä olisi hyvin tilaa. Tervasaaren kohdalla Pohjoisrannassa tehdään kiusaa samalla tavalla, vaikka kannaksen juuressa luulisi olevan tilaa pysäköidä.

Onneksi sentään Länsiterminaalissa parkkipaikka on lähellä sisäänkäyntiä.

Nopeuden hidastaminen on pahimmillaan vaarallista

Pysäköinnin lisäksi nykyään rajoitetaan aikaisempaa tiukemmin nopeutta. Tietyillä karttaan merkityillä alueilla laudan nopeus hidastuu kävelyvauhtiin. Tämä on hyvä idea kävelykaduilla kuten Narinkkatorin ympäristössä. Pyörällä ajo on siinä sallittua, mutta nopeus tulee pitää maltillisena, joten on aiheellista, että myös skuuttien nopeuksia hallitaan.

Uudistettu kävelykadun merkki sisältää nykyään myös polkupyörän, mikä on hyvä selvennys. Seurauksena on fillaroitsijalle vähemmän tuomitsevia katseita sääntöjä tuntemattomilta jalankulkijoilta.

Rajoitukset ovat kuitenkin laajempia, mikä johtaa välillä vaarallisiin tilanteisiin. Esimerkiksi ajaessani kerran sääntöjen mukaisesti Aleksanterinkadulla ajoradalla, laudan vauhti hidastui yhtäkkiä. Se oli ahdistava kokemus, kun takana jyräsi raitiovaunu.

Kun hidastettujen alueiden karttaa katselee sovelluksesta, toimivat reitit oppii aika nopeasti. Jos vaikka on matkalla Kaisaniemen puiston suunnasta kohti keskustaa, täytyy muistaa kiertää Kansallisteatterin itäpuolelta. Muuten jää jumiin Rautatientorin hidastealueelle.

Rautatieasemaa lähestyttäessä täytyy muistaa kiertää Kansallisteatteri oikealta puolelta.

Vastaavasti Unioninkatu on ainoa mahdollisuus päästä ilman hidastuksia läpi Aleksin sulutuksesta. Valitettavasti sitä on kamalaa ajaa tärisevän pinnoituksen vuoksi eikä Rautatieaseman suunnasta tultaessa ole mahdollista päästä ajamaan sinne hidastumatta, sillä Yliopistonkadullakin on lyhyt estepätkä.

Aleksin yli pääsee vain yhtä hyvää reittiä. Eikä sekään ole kovin hyvä.

Kasarmintorille suunnattaessa täytyy muistaa, että Kasarmikatu on hidastettu, joten on syytä mennä Fabianinkatua. Uudenlaista kaupunkimaantiedettä. Kasarmikadun kaltaiset hidastukset ovat kaikkiaan vaikeita käsittää, sillä kyseessä ei ole kävelykatu eikä polkupyöriäkään rajoiteta siellä mitenkään.

Kasarmikadulta kannattaa pysyä poissa. Ylämäkeen hyytyneen hidastetun laudan kanssa on kurjaa ajaa liikenteen seassa.

Katsaus tämän vuoden lautoihin

Äkkiseltään vaikuttaisi, että kalusto on pitkälti samanlaista kuin viime vuonna. Täytyy jatkaa tekstiä tästä jahka ehdin perehtyä asiaan tarkemmin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s