Sähköpostiosoitteet käyttäjätunnuksina

Palveluihin rekisteröitymisen toteuttamisen voi mokata yllättävän monella tavalla. On erityisen turhauttavaa saada kuulla syöttäneensä jonkin pyydetyn tiedon järjestelmän mielestä väärässä muodossa ja joutua tämän jälkeen kirjoittamaan uudestaan salasanan ja spämmiä estävän kirjaintunnisteen. Vielä raivostuttavampaa on, että rekisteröityminen ei onnistu vielä tämänkään jälkeen, sillä järjestelmä on kaikessa hiljaisuudessa samalla pyyhkinyt jonkin jo tehdyn pakollisen valinnan. Niin surulliselta kuin se kuulostaakin, on erittäin harvinaista, että onnistun rekisteröitymään yhteenkään palveluun ensimmäisellä yrittämällä.

AJAX-tekniikoiden avulla kenttien tarkistaminen voidaan tehdä kätevästi selainasiakkaan päässä ennen tietojen lähettämistä palvelimelle ja kertoa käyttäjälle heti, jos tiedot eivät kelpaa, mutta tätä tehdään toistaiseksi yllättävän vähän.

Aiemmin käyttäjätunnukset keksittiin itse. Nykyään tunnuksena toimii yleensä sähköpostiosoite. Minusta tämä on hyvä juttu, sillä sähköpostiosoitettaan harvemmin unohtaa. Tunnuksen sen sijaan unohtaa helposti etenkin, jos palvelu sattuu asettamaan niille typeriä ehtoja. Jotkut kieltävät numeroiden käytön, toiset vaativat tiettyä pituutta. Kun tunnustaan pidentää keinotekoisesti _-merkeillä, tai näiden ollessa kiellettyjä, I-merkeillä, ei ole ihme, ettei lopputulosta muista enää parin kuukauden kuluttua palveluun palatessaan. Sähköpostiosoite on kyllin pitkä ja automaattisesti uniikki. Lisäksi osoitteella rekisteröityminen helpottaa salasanan palauttamisessa.

kirjautuminen

Sähköpostiosoitteita tapaa sittenkin olla useampia, joten on mahdollista unohtaa, millä osoitteella kirjautui mihinkin palveluun. Luultavasti tämän vuoksi joihinkin palveluihin rekisteröidytään puhelinnumerolla. Itse en pidä tästä. En jostain syystä mieluusti jakele puhellinnumeroani ympäriinsä. Puhelinnumero on myös hölmö kansainvälisissä palveluissa, sillä en halua suotta soittoja ulkomailta. Hyvänä puolena puhelinnumeroa voidaan käyttää tarkistamaan, että käyttäjä on tietystä maasta, jos palvelu on rajoitettu maantieteellisesti, mutta yksittäisten numeroiden oikeellisuuksien tarkistaminen on sen verran vaivalloista, että hyöty on lähinnä teoreettinen.

Kaikkiaan valtaosa rekisteröitymistä vaativista palveluista liittyy ennemmin webiin kuin puhelimeen, joten sähköpostiosoite on luontevampi ratkaisu. Puhumattakaan siitä, että salasanat viestien säilyminen tekstiviestimuistissa on puhelimesta riippuen vähän niin ja näin. Vaikka omassakin hieman vanhemmassa puhelimessani on muistia ainakin kymmeniä megoja, se alkaa hyvin nopeasti tuhota saapuneita viestejä ilman varoitusta. Kaiken järjen mukaan tuohon muistimäärään viestejä pitäisi mahtua käytännössä rajattomasti.

Numeroiden syntaksitkin tuottavat päänvaivaa. Valtaosa suomalaisista näyttää luulevan, että matkapuhelinnumeroiden operaattoritunnus tulee kirjoittaa sulkuihin kuin lankanumeroiden suuntanumero tai erottaa muusta numerosta yhdysmerkillä. Kumpikaan ei tietenkään pidä paikkaansa.

[Aikoinani TKK:lle pyrkiessäni käyttöön oli otettu viisas sähköinen hakulomake, jota en kuitenkaan pystynyt täytettyäni
tulostamaan, sillä palvelu kehotti minua tarkistamaan syöttämäni tiedot ensin. Lopulta syyksi selvisi, että syntaksitarkistin vaati puhelinnumeroon yhdysmerkin. Näin siitä huolimatta, että täyttöohjeiden esimerkissä numero oli syötetty oikeaoppisesti.]

En ole myöskään aivan varma, kuinka suomalaiset prepaid-liittymät tapaavat toimia. Onko niitä nykyään mahdollista ladata niin, että numeronsa saa säilyttää? Maissa, joissa yli puolet liittymistä ovat prepaid-tyyppisiä, numerot sentään oletettavasti säilyvät. Saksassa ainakin. Minun henkilökohtainen omituisuuteni lienee, että en jaksanut millään alkuun oppia nykyistä kännykkänumeroani vaan lunttasin sen puhelinmuistiostani ainakin vuoden ajan…

***

Tämän tyystin puolueettoman alustuksen jälkeen: kirjaudutteko palveluun mieluummin sähköpostiosoitteella vai puhelinnumerolla?

[Tämä merkintä on palautettu varmuuskopiolta tietokantahaaksirikon jälkeen, joten kommentit ovat kadonneet.]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s