Lisähuomiota iPod touchista

Siirryn ihan kohta muihin aiheisiin, mutta Ilkka Kosken huolellisen iPod touch -arvion luettuani en malta olla mainitsematta muutamaa käytössä esiin noussutta pikkupuutetta.

Herätysominaisuus on rajoittuneempi kuin aiemmissa iPodeissa. Muissa malleissa hälytysääneksi voi asettaa soittolistan, mutta touch tarjoilee vain tukkoista piipitystä pienestä sisäisestä kaiuttimestaan.

Myös uniajastin puuttuu.

Samoin mahdollisuus luoda uusia soittolistoja, vaikka tämän toteuttamisen luulisi olevan melkoisesti helpompaa nyt, kun tiedonsyöttö on virtuaalinäppäimistön ansiosta mahdollista.

Valitettavasti Applen kaukosäädin ei toimi, vaikka kosketusnäytön kanssa tälle olisi todella käyttöä. Radiosta ei ole niin väliksi.

Omassa iPod-käytössäni yksi yleisimmistä käyttötapauksista on ollut satunnaisen musiikin soittamisen aloittaminen. Vanhoissa iPodessa riitti pyöräyttää valikon päätasolla alimpaan kohteeseen ja painaa keskinappia. iPod touchissa joutuu siirtymään ensin musiikiin, ottaa sieltä näkyviin Kappaleet ja täpätä listassa ylinnä olevaa Sekoita-valintaa. Olisi hienoa saada oikotie suoraan etusivulle. Mahdollisesti myös paluupainiketta kahdesti painamalla aukeavaan musiikkiohjaimeen, jolloin soiton saisi soimaan nopsasti ilman näppäinlukon avaamista.

Tuo ohjain on hyvä idea. On vain vähän kummallista, että se ilmestyy näkyviin eri kohtaan kuin, missä hallintapainikkeet tavallisesti sijaitsevat. Oltaessa kansinäkymässä, ohjain ilmestyy siihen, missä yleensä näytetään kelauspainikkeet. Tavallisesti jana indikoi kappaleen kulkua, tässä tilanteessa taas äänenvoimakkuutta.

Jos hallintapainikkeet kutsuu näkyville ollessaan jossain muussa ohjelmassa, ne taas ilmestyvät keskelle ruutua. Yhdenmukaisuuden vuoksi olisi suotavaa, että ne pysyisivät aina alareunassa.

Mainittu kappaleen kulkua esittävä palkki toimii merkittävästi huonommin kuin vanhan iPodin rullauspyörä, kuten muuallakin on kirjoitettu. Tarkka kelaaminen esimerkiksi podcasteja kuunneltaessa on kovin hankalaa.

Näppäinlukon avaaminen sormella pyyhkäisemällä on hauskaa, mutta töissä testatessani, kukaan kolmesta koehenkilöstä ei osannut avata lukkoa ilman ohjetta. Kaikki kaverini ovat toisaalta osanneet. Mielenkiintoista.

Aikomukseni oli pari vuotta sitten kirjoittaa muistiin kaikki iPodin ärsyttävyydet, mutta tuo jäi kesken. Yksi tällainen oli, että kuullessani jonkin kappaleen, saatoin hyvinkin haluta kuulla seuraavaksi jonkin kappaleen samalta levyltä tai saman artistin jonkin muun kappaleen. Vanha iPod ei tarjonnut tähän luontevaa keinoa. Tässä suhteessa touch on oiva, sillä saman levyn kappaleet ovat yhden painalluksen päässä, ja artistin muu tuotanto kansivirtanäkymässä myös hyvin tavoitettavissa.

Tapa, jolla Safari näyttää verkkosivun ponnahdusvalikot pyöriteltävänä rullana, on nokkela.

Valokuvissa on ikävää, ettei niitä voi tuoda soittimeen parempilaatuisena. Nyt ne pikselöityvät vähänkin enemmän zoomattaessa.

YouTuben käyttöliittymä on oiva, mutta videoiden otsikot mahtuvat harvoin kokonaan näkyviin, eikä minkäänmoinen vierittäminen näytä olevan mahdollista.

Kehuin aiemmassa merkinnässäni tapaa, jolla ohjelmat jäävät käyntiin ja alkuvalikkoon siirryttäessä ilman, että käyttäjän tarvitsee miettiä asiaa. Hankalaa tässä on, ettei koskaan voi olla aivan varma, mihin tilaan palataan ohjelmana uudelleen siirryttäessä. Elokuvat pysähtyvät ja musiikki jatkaa soimistaan, tämä on luontevaa. Safari muistaa avatut sivut, hienoa. Asetuksissa taas palataan etusivulle, vaikka olisi oltu jossain syvemmällä, mikä saattaa olla häiritsevää toimivaa WiFi-tukiasemaa haettessa. Jos taas kalenterissa on katsottu yksittäistä tapahtumaa, palattaessa siirrytään tätä edeltäneeseen näkymään.

Kolmannen osapuolen ohjelmat toimivat miten sattuu. Tähän olisi syytä kehittää jotain systematiikkaa. Linjauksena näyttää olevan, että kaikki pysyisi pääsääntöisesti ennallaan, mutta hakkerit eivät ole joko huomanneet tätä tai oletettavammin halunneet nähdä vaivaa sen toteuttamiseksi – mikä on ihan ymmärrettävää. Tämäkin luultavasti korjaantuu, jahka ohjelmistokehitys mahdollistetaan virallisesti alkuvuonna.

[Eikä sillä, vanhassakin iPodissa pasianssipelin tilanne nollattiin mitään kysymättä, jos käyttäjä painoi valikkopainiketta vaikkapa siirtyäkseen hiljentämään soivan kappaleen äänenvoimakkuutta.]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s