Miksi haluaisin tulostaa lippuni?

Matkahuolto mainostaa näkyvästi mahdollisuutta tulostaa matkalippunsa. Aloin miettiä, miksi haluaisin tehdä näin.

Kun VR alkoi tarjota vastaavaa mahdollisuutta, kokeilin itsekin sitä uutuudenviehätyksestä huumaantuneena. Sitten havahduin huomaamaan, ettei moisesta ole paljoa iloa. Junassa muut maksuvaihtoehdot ovat aseman automaatti ja junan konduktööri, joista jälkimmäisestä peritään lisähinta.

Näistä kätevin vaihtoehto on konduktööri, jonka kanssa vuorovaikutus tapahtuu luontevasti puhumalla ja joka on joka tapauksessa kohdattava lipun tarkistuksen yhteydessä. Tuo toimii niin hyvin, ettei ole ihme, että palvelusta joutuu maksamaan.

Automaattikaan ei ole huono vaihtoehto. Voidaan olettaa, että automaatti on käytettävyydeltään vähintään yhtä hyvä kuin verkkosivusto, sillä muuten se korvattaisiin verkkosivustoa näyttävällä nettipäätteellä. VR:n automaateissa on monta typeryyttä, ja etenkin tietokonepaikan ostaminen on tehty mahdollisimman vaikeaksi, mutta kotikoneeseen verrattuna, sillä on kiistattomat etunsa. Automaatti tietää sijaintinsa ja osaa ehdottaa lähtöpaikan oikein valmiiksi. Se myös tietää lähtöaseman suosituimmat reitit, ja ehdottaa näitä suoraan. Asemia haettaessa haku toimii inkrementaalisesti sitä muka, kun määränpäätä kirjoittaa – nettiversioon moista ei ole toteutettu.

Maksaminen on merkittävästi kätevämpää. Vaihtuvien verkkopankkitunnusten kanssa ei tarvitse temppuilla, vaan maksukortti–tunnusluku-yhdistelmä riittää. [Pankkitunnukset eivät toki kelpaa automaattiin. En tiedä, mutta luulisin, että maksukortit ovat ihmisillä vielä yleisempiä kuin verkkopankkitunnukset]. Automaatin tulostinkaan ei ole minua kuunaan pettänyt, kotitulostimeni sen sijaan useasti [minun maailmassani ei ole olemassa käsitettä tulostanpa jotain pikaisesti ennen lähtöä; jotain tapahtuu aina]. Automaattia käyttäessään ei joudu myöskään keksimään verkkomaksussa käytettävää suojakoodia, jonka merkitystä en ole koskaan ymmärtänyt.

Kaiken huipuksi automaatin tulostama lippu toimii suoraan. Itse tulostettua käyttävien parissa konduktööri näpyttää laitteitaan tovin jos toisenkin ja saattaa vilkaista ärtyneesti. [Ironisesti konduktööriltä tuntuu kuluvan enemmän aikaa ennakkoon ostetun lipun tarkistamiseen kuin uuden myymiseen.]

Merkittävin huonous etukäteen ostamisessa on tietenkin, että se sitouttaa. Jos sattuu juuttumaan ruuhkaan matkalla asemalle etukäteen tulostettu lippu laukussaan, joutuu maksamaan lisähintaa lipun siirtämisestä myöhempään junaan. Kaikkiaan aika kova hinta maksettavaksi siitä riemusta, että välttyy mahdolliselta jonolta automaatille.

Busseissa tilanne on perinteisesti ollut parempi kuin junissa. Siellä maksun on voinut suorittaa suoraan kuljettajalle yhtä kätevästi kuin junassa konduktöörille, mutta vieläpä ilman erillistä lisämaksua. Toivoa sopii, etteivät itsetulostettavat liput tee maksamista maksulliseksi busseissakin.

***

Kirjoitin aiemmin, kuinka Matkahuolto on möhlinyt reitinhakumahdollisuuden toteuttamisen, vaikka toimiva ratkaisu oli jo olemassa. Ei siis ole järin yllättävää, etten myöskään onnistunut ostamaan lippua uudella järjestelmällä. Leikin tahtovani Turkuun. Siirryin Matkahuollon sivuille ja kirjoitin lähtöpaikaksi Helsingin ja määränpääksi Turun ja totesin, etten halua tarkentaa kohteita. Sain seuraavan listauksen.

Ylhällä näkyy, että maksaminen on luvassa seuraavana. Vielä pitäisi keksiä, kuinka sinne pääsee. Useammassa napissa on nuolia oikealle päin, mutta kumpikaan ei vie sinne. Eniten maksamiseen tuntui liittyvän euron kuva, joten klikkasin sitä. Siirryin hintalaskurisivulle.

En muuttanut mitään. En tiedä, olisiko takaisin-painike tallentanut muutokseni ja jos, kuinka olisin palannut takaisin tallentamatta.

Seuraavaksi kokeilin klikata Linja/Vuoro-saraketta. Linkki aukesi tällä kertaa ponnahdusikkunaan. Hienoa, vaihtelu virkistää, vaikka kaiken maailman käytettävyysnipottajat jaksavat muuta väittää.

Sain näkyviini pysäkkilistauksen, jonka olisin voinut halutessani tulostaa. Suljin ikkunan ja palasin edelliselle sivulle. En enää keksinyt mitään klikattavaa. Vieritin sivun loppuun saakka. Sielläkään ei ollut mitään. Kerrottiin, että +-symbolilla merkityt vuorot kulkevat kouluvuoden aikana. Jossain lienee jokin palvelu, joka kertoo, milloin kouluvuosi on menossa.

Näin jäi Turku näkemättä. Matkahuollon etusivulla oli vielä mainosbanneri, joka kehui uutta tulostusmahdollisuutta. Sen takana todettiin:

eBus-lippu on mahdollista ostaa sellaisille vuoroille, joiden aikataulutiedoissa näkyy ostoskori.

En nähnyt yhtään ostoskoria. Joku voisi kysyä, miksi kummassa asiasta ei kerrottu aikataulujen yhteydessä. Hauskaa sittenkin, että eBus-lipun käyttäjä joutuu vielä todistamana henkilöllisyytensä eikä lipulla ole minkäänmoista vaihto-oikeutta:

eBus-lippuna kelpaa verkkokaupasta tulostettu lippu yhdessä henkilötodistuksen, passin tai ajokortin kanssa.

eBus-lippua ei voi muuttaa, vaihtaa eikä peruuttaa. Verkkokaupasta ostettua lippua ei takaisinlunasteta.

10 kommenttia artikkeliin ”Miksi haluaisin tulostaa lippuni?

 1. Viimeisin kokemukseni VR:stä
  Tilaisuus Turussa venyi ennakoitua pidempään, ja huomasin 9 min ennen junan lähtöaikaa olevani edelleen ainakin vartin matkan päässä asemalta. Yritin soitaa VR:n palvelunumeroon, että vaihtakaa nyt hyvät ihmiset lippuni seuraavaan lähtöön, mutta eihän sinne päässyt läpi. Kupittaan asemalla ystävällinen täti vaihtoi lippuni seuraavaan vuoroon. Ja kertoi sitten, että hän hyvittää matkatiliä (jonka kautta työnantajani liput hankkii) 4 euroa, kun edellinen lähtö olisi ollut Pendolino ja nyt oli lähdössä tavallinen pikajuna (mielenkiintoisesti matka-aika Kupittaa- Espoo on sama, matkustipa 70-luvulta periytyvällä pikajunalla tai Pendolinolla).

  Minulle on joka kerta automaatilta lippua ostaessani käynyt niin, että paika on ollut pyytämättäkin pc-paikka. Millainenhan sensori siinä laitteessa on, kun lukee ajatuksia?

  Matkahuollon sivuista
  Yritin etsiä Matkahuollon sivuilta reittiä Turku-Paimio. Ei löytynyt. Pyysivät tarkentamaan lähtö- ja saapumispysäkkejä. Hitostako minä niitä tiedän! Keskustasta keskustaan ajattelin mennä, mutta sellaista vaihtoehtoa ei ollut tarjolla eikä mikään kokeilemistani tarjolla olleiden pysäkkien yhdistelmistä toiminut. Onneksi matka.fi osasi neuvoa.

 2. Kätevää matkahuollon lipuissa olisi myös se että niistä olisi muutakin hyötyä kuin matkan maksaminen; Etukäteen ostetuilla VR-lipuillahan saa jopa istumapaikan, mutta ainakaan pari vuotta sitten ajoissa ostetulla Matkahuollon toimistosta ostetulla lipulla ei meinannut edes päästä linja-auton sisään koska se oli täynnä, vaikka kellään muulla matkustajalla ei ollut etukäteen ostettua lippua; Lopulta sain kuitenkin seisomapaikan heinolasta helsinkiin kun selitin bussikuskille että lippu on ostettu pari päivää ennen ja laivaan olisi ehdittävä parin tunnin sisällä…
  Mitäköhän varten linja-autoissa on muuten paikkanumerot 😉

 3. Kyllä bussiinkin voi ostaa paikkalipun, se maksaa jonkun pari euroa ja itse olen harrastanut sitä lomien tienoilla kun se etukäteen ostettu lippu ei tietenkään takaa mitään erityisoikeutta, miksi takaisikaan kun se on voimassa kuukauden ja sillä voi matkustaa milloin tahansa.
  Minä ostaisin mielelläni bussilipun kotoa käsin, kuljen usein pitkänmatkan busseilla ja nousen pysäkiltä kyytiin. Yhden testikerran perusteella ei voi olla varma siitä saako bussista ostettua menopaluulipun (kuski ei osannut myydä) ja bussiasema on sen verran kaukana ettei sinne viitsi lähteä pelkän bussilipun takia. Menopaluu tulee kuitenkin aika paljon halvemmaksi kuin vaikka vastaava junalippu.
  Harmi vain ettei väli Turku-Jyväskylä näytä vielä kuuluvan kokeiluun (ja sekin on kyllä hankalaa että lippu täytyy ostaa tietylle vuorolle).

  Aloin pitämään bussimatkailusta kun oli pakko, jos halusi matkustaa välillä käymään muualla, nyt käytän busseja vaikka junallakin pääsisi, huomattavasti hankalammin ja kalliimmin vain.

 4. Olen viimeisen vuoden aikana matkustanut bussilla kahdesti Turusta Helsinkiin (iltayöstä) ja kerran Jyväskylästä Tampereelle (aamupäivällä) ja kaikilla kerroilla matkustajia on ollut alle kymmenen. Näin en tullut ajatelleeksi, että paikkalippuja oikeasti tarvittaisiin. Luultavasti bussit ovat täydempiä niillä reiteillä, joilla ne ovat junaa kätevämpi vaihtoehto.

  Ok, busseissa meno-paluu-hinta on yhä olemassa. En tiennyt, kun en päässyt etenemään Matkahuollon palvelussa. Minä en kovin pienen alennuksen takia lähtisi sitoutumaan tiettyyn vuoroon, mutta jotkut meistä kykenevät toimimaan suunnitelmallisemmin.

 5. Minä olen kauhean köyhä ja se 10 prosentin alennus on minulle iso juttu, varsinkin kun eroa halvimpaan junaan tulee sen kanssa viitisentoista euroa (ja minulle enemmän kun junalla matkustaminen edellyttää bussimatkaa kaupunkiin josta tulee yhteensä viisi euroa ja parikymppiä on viikon ruuat minulle reilustikin). Bussi on kyllä aika paljon hitaampi kuin juna mutta ei minulla ole yleensä niin kiire ja yleensä matkasuunnitelmani ovat sen verran selvät että ainakin menomatkalla voin sitoutua tiettyyn vuoroon (paluu on kyllä epävarmempi aina ja taitaa estää minulta tuon verkon kautta ostamisen kun se tulee mahdolliseksi käyttämälleni vuorolle).
  Turun ja Jyväskylän väliset bussit ovat kyllä niin tyhjiä että ihmettelen miten se kannattaa, välillä olen ollut joillain osuuksilla ainut matkustaja. Ehkä heillä on niin paljon rahtia. Aiemmin olen kulkenut Lahden ja Jkl:n ja Oulun ja Jkl:n välejä, niihin ei ole järkevää junayhteyttä ja bussit olivat yleensä aina sen verran täynnä että pyhien tienoilla paikkalippu oli järkevä investointi.

 6. ”Itse tulostettua käyttävien parissa konduktööri näpyttää laitteitaan tovin jos toisenkin ja saattaa vilkaista ärtyneesti.”

  Miksiköhän lippuun, jonka joutuu joka tapauksessa tulostamaan, ei voitaisi laittaa viivakoodia, jonka konnari lukisi alle sekunnissa sillä hienolla laitteellaan?

  Ja tästä tulikin mieleen Posti. Haen pakettini aina seurantanumeron perusteella jo ennen kuin pakettikortti tulee kotiin. Joka kerta aikaa tuhraantuu siihen, kun Postin täti naputtelee luonnottoman pitkää seurantanumerosarjaa Postin sivulta tulostetusta lapusta koneelleen. Ehdotin Postille jo vuosia sitten, että siihen pakettien seurannan sivulle voisi laittaa numerosarjan lisäksi myös sitä vastaavan tulostettavan viivakoodin. Postin kallista aikaa säästyisi helposti parikin minuuttia kaikkien seurantakoodiasiakkaiden kohdalla.

 7. VR:n kohdalla olen myös miettinyt tulostettujen lippujen hankaluutta konduktöörin näkökulmasta. Voisi kuvitella että heiltä olisi kysytty mielipidettä lippuja suunniteltaessa, ehkä ei. Ehkä koko homma kaatuu siihen huipputekniseen lipunmyyntilaitteeseen, joka ei tue viivakoodeja tm, ja uusiahan ei hankita.

  Lipun suunnittelussa ei varmaankaan ole osattu odottaa sitä kiusallista hetkeä kun matkustaja odottaa konduktööriä, joka selkeästi ei pidä uudesta lipusta 🙂 Osa konnareista skippaakin koko lipun tulostamisen ja vain leimaa asiakkaan tulosteen.

 8. Samoja asioita olen miettinyt, pitkien matkojen juna- sekä bussimatkailu kuuluu viikottaisiin rutiineihini. Yhdeltä kannalta VR:n tulostettavat liput ovat kuitenkin näkövinkkelistäni osoittautuneet hyviksi. Vanhempani asuvat pienessä kyläpahasessa, jossa on rautatieasema ja jossa pysähtyy melkein kaikki junat. Mutta asemalla ei ole elämää (eli lipunmyyntiä tai edes automaattia). Eli jos haluan matkustaa vanhempieni luota, lämmittäen junassa täsmälleen samaa paikkaa takapuolellani koko 1400 km matkan, on kerrassaan kätevää että voin ostaa junalipun netistä ja saan paikkalipun myös. Mutta junassa Konnarille lippua ojentaessani tunnen melkein huonoa omaatuntoa siitä, että hän joutuu näkemään paljon vaivaa saadakseen minulle oikeanlaisen lipun siitäkin huolimatta, että olen ostanut lipun etukäteen.

  Tämän valossa jos nyt miettii matkahuoltoa, niin mielestäni netistä ostettava bussilippu on täysin turha. Bussiin on harvoin ostettu niin montaa istumapaikkaa että pitkille matkoille ei pääsisi istumaan ollenkaan, joten bussilippuni ostan edelleen kuljettajalta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s