Kaksoisklikin kohtalo

Kaksoisklikkaaminen tiedetään fyysisesti hankalaksi etenkin aloittelijoille ja luonteeltaan arvaamattomaksi: kaksoiklikkaamalla tapahtuvat tai tapahtumatta jäävät asiat ovat vaikeita ennustaa etukäteen. Niinpä sitä tulisikin käyttää vain oikoteissä, ja niissäkin mieluusti mahdollisimman vakiintuneissa tilanteissa. Vakiintuneetkin tilanteet vaihtelevat. Jos kyseessä on dokumentti, ensimmäinen klikki valitsee sen ja toinen avaa. Jos kyseessä on sana, vasta toinen klikki valitsee.

Hyvä esimerkki ennustamisen vaikeudesta on Windowsin oikean alakulman huomioalue tarjottimineen. Suurta osaa kuvakkeista on mahdollista klikata joko vasemmalla tai oikealla napilla tai tuplalikata vasemmalla, ja lopputulos on aina erilainen.

tray

Näyttää, että koko eleen käyttö olisi vähenemään päin. Mac OS X:n Dockin kuvakkeet aukeava yhdellä painalluksella. Samoin Finderin sivupalkin kohteet. (Tuo on sikäli epäjohdonmukaista, että kuvakkeet näyttävät sivupalkissa samalta kuin varsinaisessa ikkunassa, mutta käyttäytyvät toisin.) Palstanäkymässä navigoidaan tasolta toiselle jo ensimmäisellä klikillä ja kaksoiklikkaamista tarvitaan vasta kohteen avaamiseen.

sidebar

Web on tietenkin kokonaan oma lukunsa: linkit aukeavat ensimmäisellä klikillä eikä kaksoiklikkausta tunneta. Erilaisten RIA-tekniikoiden myötä web-sovellukset muuttuvat yhä enemmän työpöytäsovellusten kaltaisiksi. Mietinkin, onko suotavaa tuoda kaksoiklikkaamista web-ympäristöön, vai pitäisikö pitäytyä yksinkertaisessa, kun kaksoiklikki ei näytä olevan kovin hyvässä huudossa työpöytäpuolellakaan.

4 kommenttia artikkeliin ”Kaksoisklikin kohtalo

 1. Leopardissa ei ole enää tuota Finderin sivupalkin ongelmaa. Tiedä sitten, onko Cupertinossakin pähkäilty juuri tätä asiaa, vai muuten vaan haluttu ottaa iTunesista ulkoasu.

 2. Petteri, totta. Huomasin tuon itsekin ja jouduin siksi kaivamaan kuvakaappauksen vanhemmasta versiosta, mutta en viitsinyt poiketa aiheesta tällä kertaa. Eroa on siinäkin, että sivupalkilla on nykyään taustaväri.

  Minä pidin enemmän vanhasta Finderista tältä osin. Nykyään kuvakkeet ovat kamalan pieniä.

 3. On totta, että tuo Windowsin oikea alakulma on sietämättömän epälooginen, kun jokainen ulkopuolinen ohjelmistotalo noudattaa omaa logiikkaansa. Mutta mikä siihen olisi ratkaisuna? Voisiko MS sanella kuvauksen, jota muiden ohjelmistokehittäjien tulee noudattaa mieli saada softan asentumaan?

  Minä jollain kierolla tavalla pidän siitä, että nuo kyseiset nappulat käyttäytyy niin monimuotoisesti.

  Web-puolella tuplaklikki on ihan must esim. Flickrin hallintatyökaluissa, joissa esim. kuvasettejä voi raahailla tai availla kuten työpöydän kansioitakin.

  Mitäs pidät siitä, että Google Docs hyödyntää hiiren oikeaa korvaa ja vyöryttää samalla selaimen omien toimintojen ohi?

 4. Macillähän vastaava oikean yläkulman alue käyttäytyy paljon siivommin. Kohteille ei tarjota kuin vasemman napin yksinkertainen painallus, ja ne käyttäytyvät kuin mikä tahansa valikko. Useimmissa on mahdollisuus avata ao. säädin järjestelmäasetuksista, joka vastaa jossain määrin Windowsin kaksoisklikkiä.

  Vastaava ei olisi nähdäkseni huononnus Windowsiinkaan. Johan Vistaan ymmärrettiin matkia OS X:n pelkistetty kaksiulotteinen kaiutinsymbolikin XP:n epäselvän perspektiivitöhryn sijaan.

  Ai niin, Flickr taitaa käyttää kaksoiklikkiä. No, ei sen enää niin väliä, keksin jo keinon, jolla kiertää tuo tarve.

  En tiedä, mikä on virallinen mielipide noista kohdevalikon kaappaajista, mutta itseäni ärsyttää ainakin, kun selaimen näppäinoikotiet mennään korvaamaan sivuspesifeillä.

  Minulla on testikäytössä Fluid-niminen ohjelma, joka tarjoaa pelkistetyn selaimen Web-ohjelmien käyttöön. Jos Fluidilla avaa esim. Facebookin, Fluidin nimeksi tulee Facebook, ja ohjelma ottaa kuvakkeekseen Facebookin ikonin. Näin voi ottaa käyttöönsä oman ohjelman vaikkapa Googlen kalenterille eikä eksy selailemaan muuta, kun puuhaa kalenterinsa kanssa. Luultavasti myös kohdevalikot toimivat tässä ympäristössä luontevammin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s