Erikoistoimintojen piilotus

Harvemmin tarvittavien toimintojen kätkeminen on keino tehdä toteutuksista yksinkertaisempia. Onnistumisessa tietty auttaa, jos tietää, mitkä toiminnot ovat harvemmin käytettyjä. Äkkiseltään arvelisin, että videotykkien kaukosäätimissä useimmiten tarvitsemani toiminto on virtanappi. Tämän lisäksi saatan joskus harvoin käyttää freeze-painiketta.

En tiedä, millaisille käyttäjille tämä Toshiban malli on suunniteltu, mutta virtapainike on keksitty piilottaa erillisen kannen taakse. En äkkiseltään osaa keksiä, mitä nuo kaikki muut parisenkymmentä nappia mahtavat tehdä, mutta kymmenkuntaa niistä tarvittaneen vielä useammin kuin virtanappia.

videotykin kaukos�in

virtanapp

Bonuksena vielä kuva työpaikkamme naulakkotilan sateenvarjotelineestä, jonka kohtaloksi on koitunut, että se näyttää liikaa roskikselta.

5 kommenttia artikkeliin ”Erikoistoimintojen piilotus

 1. Ystävälläni on erään saksalaisen ruokakauppaketjun maahantuoma kotistereojärjestelmä, jossa on myös verrattoman hyvin mietitty toimintojen sijoittelua kaukosäätimeen; samalla tavalla avattavan läpän alta löytyy noin 20 pientä nappulaa, joihin lukeutuvat mm. äänenvoimakkuuden säätönapit.

 2. Tuli mieleen Windows XP:n todella hienosti (not!) toimiva Start-valikko, johon on tarkoitus automaagisesti tulla esille useiten käytetyt ohjelmat. Joopa joo, aika hyödytön on. Toinen missä Windows ei /aivan/ pysy kärryillä on Lisää/Poista sovelluksia -toiminnon järjestystyövalinta, jossa vaihtoehtona on ohjelma käytön yleisyys.

  Officessahan joutuu nykyään lähtökohtaisesti kaksoisklikkaamaan valikot auki, jotta se ei piilottele asioita minulta. Murr.

  Kiitos blogista, tämä on hyvä!

 3. Antti, eipä kovin yllättävää. Kaikesta huolimatta minusta Lidlin myymälöissä on tehty monta juttua hyvin. Pitäisi joskus kirjoittaa tuosta.

  Mace, kiitos kehuista. En ole koskaan ymmärtänyt kahta asiaa Start-valikossa 1) miksi ketään kiinnostaisi nähdä ohjelmia siinä järjestyksessä, kun ne on koneelle asennettu (etenkään jos asentaja on joku satunnainen etäylläpitäjä jossain) ja 2) miksi ohjelmat on jaoteltu niiden valmistajan mukaan kansioihin. Kamalan vaikeaa löytää Guitar Hero pikkuveljen koneelta, kun pitää muistaa, että sen on tehnyt Activision.

  En tiennytkään, että tuplaklikki auttaa tuohon Officen jemmaukseen. Pari vuotta sitten asiaa tutkiessani törmäsin papereihin, joiden mukaan mukautuva valikko ei olisi niin surkea kuin oman käden kokemukset osoittavat, mutta siltikin huonompi kuin mukautumaton. Olen käyttänyt Vistaa kovin vähän, mutta eikös siinä ole moista riesaa vähennetty?

 4. Ei se windowsin vika ole, että ohjelmat ovat valmistajien mukaan jaotelluissa kansioissa, vaan ohjelma itse päättää kansioista. Ja jos on useita saman valmistajan ohjelmia, on varmasti joidenkin mielestä kätevää löytää kaikki samasta paikasta, ei kait niitä muuten sillä tavoin laitettaisikaan… (itse en tosin lukeudu tällaisiin henkilöihin).

  Officen mukautuvat valikot taas saa pois käytöstä klikkaamalla työkalupalkkia kakkosnapilla ja valitsemalla mukauta > ruksi pois kohdasta ”käytä mukautettuja valikkoja”.

  Ja paras ratkaisu kumpaankin ongelmaan on Mac + NeoOffice/OpenOffice.org 😀

 5. Marco, ei se ehkä ole Windowsin vika an sich, mutta jos Microsoft pitäisi tätä huonona ideana, se varmaan kehottaisi kehittäjiä välttämään moista. En ole perehtynyt Windowsin HIG:iin tuolta osin, joten en osaa sanoa, mutta näyttäisi siltä, että ryhmitysperuste ei ole käyttäjä- vaan markkinointikeskeinen. Näin siitä huolimatta, että aika harva hc-pelaajakaan on lopulta tiukka Activision-fanipoika.

  Officen valikot saa tosiaan pois, mutta jotkut keskitetysti ylläpidetyt ratkaisut ovat niin viisaita, että muuttavat asetuksen takaisin seuraavalla kirjautumisella. Tai sitten minusta vain tuntuu siltä.

  Tämä menee kenties jo trollaamiseksi, mutta minä en ole vielä ymmärtänyt, mitä muuta hyvää OOo:ssa on kuin hinta. Minusta se on vain klooni ohjelmasta, jonka MS itse on ymmärtänyt vialliseksi ja myllännyt käyttöliittymän tyystin uudestaan. (Office 2007/2008:aa en ole päässyt siinä määrin testaamaan, että voisin sanoa, kuinka hyvin se tuossa lopulta onnistui, mutta ajatus oli kunnioitettava.)

  Jos nyt vertaa vaikka Firefoxiin, joka on kiistatta parempi kuin IE 6, tilanne on minusta kovasti toinen.

  Minä maksan mieluusti ohjelmasta, jos se on vastaavasti todella hyvä, mutta meitä on moneksi. Pagesilla olisi potentiaalia, mutta valitettavasti uusintakin versiota vaivaavat yhä samat ongelmat, joista purnasin jo pari vuotta sitten. Lienee syytä hyväksyä, että sitä ei ole tarkoitettu opiskelijoille, vaan autotallimyyjäismainosten laatijoille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s