N9 vs. iPhone – helppo vs. ilmeinen

Kommentoin lokakuussa Nokian N9:n kotinäkymää hämmentäväksi. Kenties on aika viimein selitellä sanojani.

Finally tried out Nokia N9: it doesn’t lag. Back buttons were at times hard to find and the home screen architecture confusing, though.

Guardian julkaisi hiljattain pitkähkön lukujutun Nokian design-johtajasta Marko Ahtisaaresta. Ahtisaari kertoo haastattelussa N9-puhelimen ja Lumioiden suunnittelusta ja tölväisee iPhonea tutulla heitollaan: siinä missä N9:ssä sovelluksesta toiseen voi siirtyä kuin kuin kulkisi suoraan makuuhuonesta keittiöön, iPhonessa joutuu kulkemaan huoneesta toiseen aina eteisen kautta.

N9:ssä on käytössä kolme eri kotinäyttöä, joista yksi on iPhone-käyttäjille tuttu sovelluslistaus, toinen näkymä listaa avoimet ohjelmat ja kolmas näyttää käyttäjän haluamia tietovirtoja – Facebookia ja sen sellaista. Avonaiset sovellukset on tuotu näkyvälle paikalle yhteen kolmesta kotinäkymästä eikä käyttäjä näin voi olla huomaamatta niitä.

iPhonessa sovelluksesta toiseen taas on perinteisesti siirrytty painamalla laitetta hallitsevaa fyysistä kotipainiketta ja valitsemalla tämän jälkeen kotinäkymästä seuraava sovellus. Tätä Ahtisaari vertaa nokkelasti eteisen kautta kulkemiseksi. Ja paha häntä on syyttää: jos Jobs olisi sanonut aikoinaan vastaavasti jostain kilpailijan tuotteesta, me fanipojat olisimme toistaneet lausetta papukaijoina.

iOS 4:n myötä tarjolle tuli toinen vaihtoehto. Käyttäjä voi painaa kotinappia kahdesti avatakseen listan edellisistä sovelluksista ja siirtyä siitä suoraan haluamaansa sovellukseen. Ahtisaari myöntää, että näin voi välttyä kulkemasta eteisen kautta, mutta joutuu vastaavasti hyppimään yhdellä jalalla.

***

Nokian ja Applen tekemiä valintoja voi pohtia 37 signals -blogista poimitun yksinkertaisen ajatusmallin avulla. Ryan Bradley kehottaa miettiämään, mitkä toiminnot tehdään ilmeisiksi, mitkä helpoiksi ja mitkä mahdollisksi.

Making something obvious has a cost. You can’t make everything obvious because you have limited resources. I’m not talking money—although that may be part of it too. I’m primarily talking screen real estate, attention span, comprehension, etc.

Kaikista toiminnoista ei voi tehdä ilmeisiä, vaikka kuinka mieli tekisi. Ei, vaikka Microsoft on tavannut sitä sovellustensa monenkirjavilla kilpaa kiljuvilla työkalupaleteillaan yrittää. Jotta jokin voi erottua, muiden on oltava taka-alalla.

Applen tapa harrastaa rankkaa karsintaa tässä vaiheessa on merkittävin syy, miksi sen tuotteet tapaavat olla parhaimmillaan todella käteviä ja pahimmillaan raivostuttavan rajoittavia.

Huomataan, että Apple on päättänyt, että takaisin kotiin pääseminen on niin tärkeää, että siitä on tehtävä ilmeistä. Niinpä iPhonen etupaneelin ainoa fyysinen nappula on pyhitetty kotiin palaamiseen.

On huomattavaa, että nappi tuo juuri kotiin eikä vaikkapa palaa taaksepäin. iPodeissa esimerkiksi ei ollut kotipainiketta. Niissä oli oudosti nimetty menu-niminen nappi, joka vei käyttäjää pykälän taaksepäin. Kätkettynä oikotienä nappia pohjassa pitämällä pääsi suoraan kotiin. iPhonessa päätettiin jostain syystä tehdän kotiin palaamisesta prioriteetti ja hoitaa taaksepäin liikkuminen vaihtelevasti sovelluksesta riippuen.

Vastaavasti sovelluksen vaihtaminen on pudotettu kylmästi ilmeisestä helppo-kategoriaan. Kun on kerran oppinut kuinka sovelluksesta toiseen siirrytään, temppu onnistuu nopeasti ja ajattelematta. Yhdellä jalalla hyppiminen on vähän karrikoitu heitto.

Entä N9? Siinä on otettu kunnianhimoiseksi tavoitteeksi tehdä sovelluksen vaihtamisesta ilmeistä tuomalla se näkyvämpään rooliin. Toteutuksessa on ongelmansa, mutta se ei ole yhtä paha kuin luulin alussa lainaamaani twiittiäni kirjoittaessani.

Jos käyttäjä pyyhkäisee epähuomiossa sivusuunnassa liian laidasta aloittaen niin, että poistuu sovelluksesta ja päätyy johonkin kolmesta kotinäkymästä, ensimmäinen luonnollinen reaktio olisi pyyhkäistä takaisin ja olettaa pääsevänsä takaisin äskeiseen sovellukseen. Tämäpä ei toimikaan niin, vaan käyttäjä siirtyy kotinäkymästä toiseen. Takaisin sovellukseen hän pääsee pyyhkäisemällä moniajokotinäkymään ja valitsemalla äskeisen sovelluksen.

Kohdassa 50 s käyttäjä pyyhkäisee vasemmalle ja päätyy kotiin, mutta valitettavasti epäonnistuu pyyhkäisyssään oikealle, joten emme näe, kuinka hän ei palaisi sovellukseen vaan siirtyisi toiseen kotinäkymään.

Alun perin messuilla testaamani puhelin oli jotenkin buginen, sillä siinä sovellus ei vielä tässä vaiheessa tullut näkyviin moniajonäkymään. Jouduin ensin käymään jossain muussa sovelluksessa ja palaaman sitten takaisin ennen kuin sovellus tuli näkyviin ja pääsin palaamaan sinne. Tätä kommentoin alun perin hämmentäväksi.

Nokian ratkaisu tuo moniajonäkymän ilmeisemmäksi kuin iPhone, mutta uhraa toisaalta ilmeisen yksinkertaisen kotinäkymän ja ilmeisen keinon kotinäkymään palaamiseen. Kotinäkymään palataan joko pyyhkäisemällä sivulle, jolloin sovellus jää käyntiin tain pyyhkäisemällä alaspäin, jolloin se sammutetaan. iPhonen kotinapin löytää helpommin.

Sääli sinänsä, että Windows Phonen toteutus dedikoituine kotinäppäimineen ja piilotettuine moniajonäkymineen on varsin suoraan iPhonen kaltainen. N9:stä tuskin tulee koskaan sellaista massojen laitetta, että olisi päästy kunnolla vertailemaan, kuinka lähestymistapaerot lopulta kannattivat.

***

Oma kysymyksensä on myös, kuinka hyvin ihmiset ymmärtävät mitä moniajolla tarkoitetaan ja onko koko näkymää syytä tuoda kaiken kansan nähtäville. Applen filosofia on ollut, ettei käyttäjän tarvitse tietää, onko sovellus päällä vai poissa vai jossain välimuodoista. Kunhan se käynnistyy nopeasti ja siitä tilasta, johon käyttäjä olettaisi päätyvänsä.

Näin myös moniajonäkymä on ymmärretty väärin. Sehän vain listaa sovelluksen käynnistysjärjestyksessä, viimeisestä alkaen, mutta ei erikseen kerro, mitkä muutamat viimeisimmät niistä ovat todellisuudessa käynnissä.

On huomattu, että ihmiset kokevat huonoa omaatuntoa mukamas auki jääneistä sovelluksistaan ja luulevat, että niitä täytyisi erikseen sammutella. Apple mahdollistaa sovelluksen sammutuksen, mutta se ei ole ilmeistä eikä helppoa vaan mahdollista. Kun moniajonäkymässä pitää sormeaan painettuna sovelluskuvakkeen päällä, esiin ilmestyy symboli, jota painamalla sovellus pakotetaan lopettamaan.

Tiettävästi jopa Apple Storen genius-neropatit ovat opettaneet käyttäjille, että sovelluslistaa kannattaa tällä tavoin tyhjentää, jotta puhelin ei suotta söisi niin paljon akkua. Apple on kenties tehnyt virheoletuksen arvellessaan, etteivät ihmiset halua tietää mitkä sovellukset ovat käynnissä ja seurauksena säätämishimoiset käyttäjät tuhlaavat aikaansa poistellessaan oikoteitä viimeisimpiin ohjelmiinsa.

Luultavasti sama väki, joka ennen vanhaan korjaili Mac OS X:n oikeuksia ja muinaisella 90-luvulla rakenteli varmuuden vuoksi työpöytätiedostoa uudestaan.

Myös PRAM:in zappausta kannattaa kokeilla.

7 kommenttia artikkeliin ”N9 vs. iPhone – helppo vs. ilmeinen

 1. No älä nyt, meillä oli duunissa ammoin yks Mac josta piti prammi piiskata joka käynnistyksen yhteydessä. Että kyllä sillä on joskus ollut ihan oikeaakin käyttöä… 😉
  Vaan kerropa onko iOS-laitteissa kätketty oikotie oikoluvun tarjoaman sanakorjauksen hylkäämiselle? IPadilla haluaisi pitää päällä sitä, mutta joka kerta jos on söhittävä yläreunan tekstikenttään kun ei halua hyväksyä ehdotettua sanaa käy pian vanhaksi.
  Ja saako iOS-Safariin jotenkin ”back”-toiminnon eleeksi?

 2. Enpä tiedä muuta tapaa hylätä korjausehdotusta kuin sohia sitä pientä ruksia. Voi kuinka vihaan sitä. Siihen ei ensinkään osu ja toisekseen sana muutetaan vääräksi usein sillä tapaa viipeellä, etten ehdi huomata sanan muuttuneen ennen kuin hylkäysruksi on jo kadonnut välilyönnin painamisen myötä. Palaan ja pyyhin sanan pois, kirjoitan uudestaan. Ja katso, halvatun rakkine korjaa sen jälleen vääräksi. Siinä vaiheessa tekee mieli heittää puhelin seinään.

  Safari ei tietääkseni eleitä tue, mutta iCab-selaimessa pääsee liikkuumaan taaksepäin kolmen sormen pyyhkäisyllä. Hankaluus on, ettei iOS:llä voi määritellä oletusselainta, joten muiden sovelluksien linkit aukeavat Safariin.

 3. Pidän tuota N9:n pyyhkäisykäyttöliittymää hankalasti omaksuttavana. Sitä ei voi ihan tuosta vain ymmärtää ilman ohjeita, jotka ensimmäisellä käynnistyskerralla tulevatkin näkyviin, mutta jos käyttöliittymän peruskäyttö tarvitsee ohjeet, on menty jo metsään. Aloittelija ei ihan heti hoksaa, että näytön reunoilla on kapea, noin 10 pikselin levyinen alue, jonka yli pyyhkäisemällä siirrytään kotiruudusta toiseen (sivusuunnassa), suljetaan sovellus (alas) tai siirretään sovellus taustalle (ylös), mutta jos tätä aluetta ei ylitetä tai pyyhkäisy muuten ei ole riittävän pitkä tai nopea, niin pyyhkäisy onkin sovelluksen sisäinen kontrolli, joka saattaa siirtyä kuva-albumissa kuvasta toiseen tai sitten se ei tee mitään (videolla kohdassa 21s). Myöskään aavistuksen vinot pyyhkäisyt eivät yleensä tuota haluttua tulosta (kuten videolla 50s kohdalla voidaan havaita), toisin kuin iPhonessa tai Windows Phonessa. Yritä sitten käyttää tuota sujuvasti yhdellä kädellä.

  IPhonessa ja Windows Phonessa kotinappi vie aina sinne minne sen voisi olettaakin vievän, paitsi silloin, kun iPhone 4:n nappi ottaakin yksittäisen painalluksen tuplana ja näyttää käynnissä olevat sovellukset. Tai tuplapainalluksen yksittäisenä. Ehkä puhelimessani on vain jotain vikaa tai sitten minulla on paha karma, kun en tuohon N9:n ”it doesn’t lag” -kommenttiin voi mitenkään yhtyä. Lumiaan tai iPhoneen verrattuna toiminta on äärimmäisen tökkivää.

 4. Timo, kiitos täsmennyksestä. Olen samaa mieltä, että tuossa on ahnehdittu vähän liikaa ja lopputulos on vähintään opittavuudeltaan hankala. En ole käyttänyt puhelinta oikeasti niin en tiedä, muuttuuko se ajan myötä käteväksi.

  En myöskään tiedä, kuinka puhelin oikeassa käytössä tökkii. Kommenttini perustui messuhiplaukseen. Lyhyen hipelöinnin perusteella näkymien vierittäminen yms. tuntui toimivan ennemmin iPhone tai Windows Phonen tapaan sulavasti kuin Symbian- tai Android-tyyliin vilkkuen, mutta arkikäyttö on ilmeisesti toinen juttu. Sääli sinänsä.

 5. Arkikäytössä tuntuisi olevan enemmänkin sukua Symbianille sulavuudeltaan. Kyllä Windows Phone on ihan eri maailmasta ja toimii sutjakasti, kuten pitääkin.

 6. Paluuviite: Windows Phone 8 lopetti hurskastelun | Köyttöliittymä

 7. Paluuviite: Analyysissä Jollan Sailfish-käyttöliittymä | Köyttöliittymä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s