Sarastusvalotesti, osa 2: kevyem­piä herätyksiä

Kirjoitin aiemmin ensivaikutelmia Philips HF3550 -sarastusvalosta. Kehuja saivat ulkomuoto ja fyysinen viimeistely. Sen sijaan iPhone-yhteyteen liittyi alkukangertelua ja laitteen iPhone-riippuvaisuus tuntui kaikkiaan huonolta ajatukselta. Nyt valoa arjessa käytettyäni on aika kertoa tarkempia kokemuksia. Taustatietona, että en ole maksanut valaisimesta, mutta arvioin sitä sitäkin kriittisemmin.

Herätysominaisuus vaatii iPhonen

Testattu Philips HF3550 vaatii paikalleen kytketyn iPhonen toimiakseen. Liitin on vanhaa mallia.

Valo auttaa heräämään virkeämpänä

Tärkein kysymys on tietenkin, herääkö valon avulla virkeämpänä kuin ilman. Kyllä tuntuu heräävän. Sain silti karvaasti oppia, ettei valaisin ei ole syy jättää unia liian lyhyiksi. Lyhyidenkin unien jälkeen valaisimen avulla tuntuu heräävän virkeämpänä, mutta tunne on harhaa: ongelmaksi muodostuu, ettei herättyään jaksa nousta ylös.

Sarastusvalo vaikuttaa ohentavan unta onnistuneesti niin, että herääminen tuntuu tavanomaista kevyeämmältä. Pehmeät hälytysäänet periaatteessa tukeva tätä, mutta näihin liittyy ongelma. Valaisimen pehmeän rauhoittavat merenkohinat ja linnunlaulut auttavat ennemminkin nukahtamaan uudestaan kuin pääsemään hereille.

Mukana tulevien äänien sijaan herätykseen voi käyttää myös puhelimelle tallennettua musiikkia. Jos säätämisintoa riittää, voi käyttää Philpsin sovellusta ainoastaan valon ohjaamiseen ja hoitaa herätyksen vaikka tyylikkäästi Rise-sovelluksella.

Hälytyksen saa vaimennettua kätevästi napauttamalla valaisimen etuosaa, mutta en ole vielä täysin omaksunut tätä. Kun herätysmusiikkini raikaa aamulla, säikähdän aina, että se kuuluu naapuriin ja alan paniikissa repiä puhelinta irti jalustasta äänen vaimentaakseni. No, ainakin se auttaa heräämään.

On hivenen ironista, että vaikka valaisin ei osaa toimia ilman puhelinta, sovellus vastaavasti herättää aamulla myös ilman valaisinta. Eräänä aamuna tavallista aiemmin herättyäni kävelin jo töihin kuulokkeet korvilla, kun puhelimesta alkoi yhtäkkiä kuulua linnunlaulua.

Nukahtaminen sujuu paremmin ilman valoa

Kirjoitin jo edellisessä kirjoituksessa, että en kokenut hyötyä valaisimen tarjoamasta mahdollisuudesta soittaa rentoutumista helpottavaa taustaääntä ennen nukahtamista. Pidemmän käytön myötä en ole kokenut hyödylliseksi myöskään nukahtamista edeltävää valon palamista.

Voi olla, etten osaa käyttää valaisinta oikein, mutta en ole keksinyt, kuinka saisin valon sammutettua haluamaani aikaan niin, ettei aamun herätys samalla peruuntuisi. Näyttäisi, ettei nukahdusvaloa saa kytkettyä kokonaan pois päältä, vaan minimiaika on viisi minuuttia siitä, kun olen kertonut sovellukselle, että haluan käydä nukkumaan.

Onneksi kirkkauden voi sentään säätää minimiin, mutta mieluummin sammuttaisin koko valon.

Toimii hyvin lukuvalona

Jos unohtaa herätysominaisuudet kokonaan, valaisinta käyttää mielellään yöpöydällään. Pidän valon värisävystä, ja olen alkanut käyttää sitä lukuvalona varsinaisen yövalaisimeni sijaan.

Suurin hankaluus on virtanapin löytäminen käsikopelolla. Se sijaitsee kirkkauspainikkeiden välissä ja erottuu rungosta varsin huonosti. Valaisimen ollessa pois päältä kirkkauspainikkeiden painaminen ei saa aikaan vahinkoa, mutta siitä huolimatta moinen etsiminen tuntuu turhalta. Virtapainikkeen olisi varmasti voinut muotoilla paremminkin.

Sovellus ei säväytä, mutta siihen tottuu

Edellisessä tekstissäni kuvasin hankaluuksiani sovelluksen parissa. Ensin valaisin ei suostunut tunnistamaan puhelintani lainkaan. Lopulta herätys jäi aamulla väliin, sillä olin asettanut sovelluksen nukkumaan väärällä tavalla.

Jottei totuus unohtuisi, yksinkertaisimmillaan sovelluksen käyttö käy näin:

 1. Aseta puhelin telineeseen. Sovellus käynnistyy ja kysyy, haluatko mennä nukkumaan. Paina OK.
 2. Aamulla valaisin syttyy ja toistaa ääntä. Vaimenna hälytys sovelluksesta. Halutessasi anna arvosana, kuinka hyvin nukuit, miten helposti heräsit ja kirjoita kommentteja, jos siltä tuntuu. (Kysely on myös kytkettävissä pois.)
Herätyksiä voi tallentaa useampia

Herätyksiä voi tallentaa useampia

Pakollisessa iPhone-yhteydessä on ongelmansa, mutta sen potentiaalinen hyöty on, että perinteisillä nupeilla ja napeilla tehtävät valinnat voidaan toteuttaa kosketusnäytöllä paljon kätevämmin. Sovelluksen tarkempi analyysi osoittaa, ettei tästä ole oikein osattu ottaa hyötyä irti. Esimerkiksi herätysajan säätäminen on tarpeettoman hankalaa:

 1. Paina muokkaa
 2. Valitse muokattava herätys
 3. Valitse aika rullasta (tämä on onneksi suoraan näkyvissä)
 4. Paina OK
 5. Paina Ok poistuaksesi muokkaustilasta (Kyllä, se kirjoitetaan välillä OK, välillä Ok)

Ensimmäinen muokkaa-painallus toimii kuin iOS:n omassa herätyskellossa ja on minusta huono ratkaisu sielläkin. Jokaisessa herätyksessä voisi olla oma muokkaa-nappinsa, jolla pääsisi suoraan tekemään muutoksia. Myös viimeinen OK-painallus muokkaustilasta poistumiseksi tuntuu tarpeettomalta. Sellaista ei iOS:n herätyskellossa sentään ole.

Herätysäänen muokkaaminen on vielä hurjempi prosessi:

 1. Paina muokkaa
 2. Valitse muokattava herätys
 3. Valitse listasta Ääni
 4. Valitse avautuvan näkymän listasta uudelleen Ääni
 5. Valitse avautuvasta luiskasta joko Luonnolliset äänet tai iPod kirjasto
 6. Valitse haluttu ääni tai kappale(et)
 7. Paina takaisin-nuolta (Tässä näkymässä ei ole OK-nappia, kuten muualla)
 8. Paina OK-painiketta (Näytön oikeassa laidassa. Äsken painetun vasemman laidan nuolinapin paikalla on X-nappi, joka peruuttaa muutokset.)
 9. Paina Ok-painiketta (Näytön vasemmassa laidassa)

Etenkin kohdan 8 puolenvaihto ja muutokset tuhoava peruuta-nappi on ikävä veto. Sattui myös niin, että valittu ääneni oli ensin linnunlaulu, ja herätykseni yhteydessä näkyi lintusymboli. Kävin muuttamassa äänen meren pauhuksi, mutta päänäkymässä näkyi edelleen lintu. Ihmettelin, olinko kuitenkin epäonnistunut valinnassani, kunnes ymmärsin, että lintusymboli viittaa kaikkiin luonnollisiin ääniin.

Yksi sovelluksen vahvuus pelkkään valaisimeen verrattuna on mahdollisuus unitilastoihin. En tohdi näyttää omia graafejani tässä, mutta kenties niistä pidemmän päälle voi havaita kiinnostavia trendejä. Toivottavasti sovellus tarjoaisi tulevaisuudessa paremmin työkaluja analysointiin. Jo yksinkertaiset keskiarvolukemat voisivat olla valaisevia.

Ikävä puoli on, ettei virhemerkintöjä ole mahdollista poistaa. Hälytyksen toimivuutta testatessani tulin luoneeksi useita muutaman minuutin unia, jotka nyt näkyvät historiassani ikuisesti. Ikuisuudesta puheen ollen, en ole tarkistanut synkronoidaanko tietoja iCloudin avulla vai katoavatko ne peruuttamattomasti, jos sovelluksen poistaa.

Yksittäisen yön tietoihin luulisi kuuluvan unen arvioitu kesto, mutta sellaista ei tarjota lainkaan. Epäselvä Tuntia pimeää -lukema on, mutta sekin on jostain syystä nolla.

Nukkumisestaan saa myös tilastoja. Unien kesto vain ei näy missään.

Nukkumisestaan saa myös tilastoja. Unien kesto vain ei näy missään.

Sisarmallit toimivat ilman iPhonea

Edellisessä kirjoituksessa esiin nousseesta iPhone-riippuvuudesta huolestuneille tiedoksi, että valaisimesta on olemassa myös itsenäiset ilman puhelinta toimivat mallit. HF3510 ja HF3520 sisältävät iPhone-yhteyden sijaan radion.

Erot ovat pieniä. Halvimmassa mallissa valon väri ei taitu punaisen kautta auringonnousia simuloiden. Lisäksi näyttäisi, että  markkinamiehet ovat keksineet rajoittaa halvemman mallin soittoäänet kolmeen ja tallennettavat hälytysajat yhteen. Kallimmassa mallissa ääniä on viisi ja hälytyksiä voi tallentaa kaksi. Testatussa iPhone-yhteensopivassa HF3550-mallissa taas ääniä on peräti 8 ja hälytyksiä voi asettaa muistiin 10 erilaista.

Toimiva valaisin, lisäviritysten hyöty ylittää vaivoin riesan

Merkittävin oppi valaisimen pidemmästä testauksesta on, että se toimii. Sen avulla herää miellyttävästi ja tavanomaista kevyemmän tuntuisesti. Päivittäisessä käytössä iPhone-sovellus ei muodostu ongelmaksi, mutta sen lisäarvo on kyseenalainen. Usein muutettavien asetusten säätäminen ei ole erityisen kätevää eikä analyysiominaisuus ole järin hyödyllinen. Toisaalta iPhone-riippuvuuden myötä itse valaisin muuttuu hyödyttömäksi siitä hetkestä asti, kun omistaja päättää vaihtaa puhelintaan.

Tämän tyyppisen valaisimen odottaisi kestävän helposti viisi vuotta. Ensimmäinen iPhone julkaistiin viisi vuotta sitten. Kuka kuvittelee tietävänsä, millainen iPhone on viiden vuoden kuluttua? Selvää on jo, ettei valaisimen liitäntä ole enää yhteensopiva tällä hetkellä myytävien iPhonejen kanssa.

Koska itse valaisin toimii hyvin ja näyttääkin hienolta, suosittelisin jompaa kumpaa ilman iPhone-yhteyttä toimivaa edullisempaa mallia.

Vielä heräämisestä kiinnostuneille tiedoksi, että Philipsin 30 erilaista herätystä käsittänyt koe on sittemmin päättynyt, ja kaikki videot ovat nyt katsottavissa.

Lopullinen arvio:

+ Valo tekee heräämisestä miellyttävämpää
+ Hieno muotoilu, laadukas toteutus
+ Kaunis valonkajo
– Virtanappia on vaikea löytää käsikopelolla
– Yhteistyö sovelluksen kanssa kangertelee
– Ei toimi ilman puhelinta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s