Sähköpotkulaudat kesällä 2020: Voi vs. Tier, uudet laitteet, uusi hinnoittelu

Minkä merkkinen sähköpotkulauta tänä kesänä kannattaa valita? Mitkä ovat parhaat laitteet, miltä hinnoittelu näyttää, mikä lauta aukeaa nopeimmin käyttöön? Tämä artikkeli antaa täsmävinkkejä kaikille kiireisille sähköpotkulautailijoille. Sekä alekoodeja aloittelijoille. Uutta: nyt tarjolla myös päivitetty katsaus vuodelle 2021.

Sähköpotkulaudat saapuivat Helsinkiin viime vuonna. Kirjoitin silloin tuoreeltaan kokemuksia ja pohdintoja uusista kulkuvälineistä. Aihe osoittautui pöhkön suosituksi: tekstiäni on luettu yli 30 000 kertaa.

Vuodessa on tapahtunut paljon, joten on aika uuden katsauksen. Tässä tekstissä kerrotaan, kumpi merkki tänä kesänä kannattaa valita Helsingissä.

Mutta ensiksi alekoodeja uusille käyttäjille. Minulla ei ole mitään virallista yhteistyötä näiden firmojen kanssa, mutta saan toki hyötyä, jos käytät koodiani. (Koodit päivitetty 17.8.2022.)

Muutoksia viime vuoden jälkeen:

 • Tier ja Voi ovat yhdenmukaistaneet hinnoittelunsa
 • Kotimainen Hoop on poistunut markkinoilta
 • Float ja Lime piipahtivat markkinoilla. Float lopetti kokonaan ja Lime poistui hetkeksi koronan vuoksi. (Muokkaus: Lime palasi sittemmin, lisäsin huomioita jutun loppuun.)
 • Laitteita on ehtinyt tulla jo muutama sukupolvi
 • Eri puolille kaupunkia on lisätty sijaintiperusteisia nopeusrajoituksia
 • Saatavuusalue ja käyttöaika ovat laajentuneet
 • Sovellukset ovat kehittyneet
 • Kumpikin toimija kokeilee uusia juttuja: Tierillä on kuukausihinnoittelu, Voilla kanta-asiakasohjelma
 • Koronan myötä liikutaan vähemmän. Toisaalta joukkoliikennettä vältellään. Ja kesä polttelee.

Kirjoitin viime vuonna näin:

Nyt kun olen huomannut, kuinka riemullista niillä on liikkua, voisin hyvinkin ajatella sortuvani niihin aina silloin tällöin laiskotuksen iskiessä tai kaupunkipyörien loppuessa kesken.

Lopulta en käyttänyt näitä silloin tällöin, vaan yhtenään. Kaupunkipyöriin verrattuna riippumattomuus palautusasemista on yllättävän merkittävä tekijä. Yhtäkkiä kaupunkipyörän etsiminen, avaaminen ja palauttaminen alkoivat kaikki tuntua vaivalloiselta.

Enkä käyttänyt niitä vain Helsingissä, vaan missä sattuu – lomalla ja työmatkoilla. Voita ja Limeä Tukholmassa, Tieriä Oslossa ja ympäri Saksaa, Boltia Tallinnassa, Limeä Prahassa.

Limen laudat käytössä Prahassa työporukan kanssa.

Edellisessä tekstissäni minulta jäi huomaamatta, että näissä on sama viehättävä globaali aspekti kuin Uberissa. Uuteen kaupunkiin tullessaan ei joudu tutkimaan, mikä on paikallisen joukkoliikennejärjestelmän nimi ja kuinka sinne ostetaan lippuja, vaan voi käyttää palvelua, jonka on jo valmiiksi laittanut toimimaan.

Ehkä tämä riittää omista kokemuksistani. Mennäänpä luvattuun vertailuun.

Hinnoittelu (tasapeli)

Tier ja Voi ovat siirtyneet samaan hinnoitteluun:

 • Avausmaksu 1 €
 • Minuuttimaksu 0,20 € (Tierissä myös taukomahdollisuus samaan hintaan)
 • Lisäys: Limen avausmaksu on 1 € ja minuuttimaksu 0,30 €.

Viime vuonnahan Voi aloitti 25 sentin hinnalla ja Tier 15 sentillä.

Verrokkina vielä Bond-polkupyörien hinnoittelu

 • Avausmaksu 1 €
 • Kilometrimaksu 0,80 €

Viime vuonna kalliilla hinnalla aloittanut Bond-polkupyörä on uudella hinnoittelullaan varsin kilpailukykyinen sähköpotkulautojen kanssa ja alehinnalla selvästi halvempi.

Matka kotoani Kallion reunalta Kamppiin maksaa Google Mapsin tietojen mukaan potkulaudalla 3,4 euroa ja Bondilla 3,8 euroa (tällä hetkellä alessa 1,9 euroa). HSL:n lippu maksaa vastaavasti 2,8 euroa, mutta matka kestää 100% kauemmin (10–12 min vs. 18–21 min).

Bond-polkupyörällä ajetaan mopon säännöin keskellä liikennettä, ja se kiihtyy niin nopeasti 45 kilometrin tuntivauhtiin, että pitää varoa, ettei törmää edessä jumittaviin autoihin.

Kun hinta on molemmissa sovelluksissa samalla tasolla, on syytä verrata palveluita muilta osin.

Laitteet (voittaja Tier)

Viime vuonna molemmat merkit aloittivat ilmeisesti Segwayn standardilaitteilla. Sittemmin molempien palveluiden laitteet hajaantuivat omille poluilleen.

Vasemmalla Voin 2. ja tämän kesän 3. sukupolvi (eron huomaa erityisesti jarrukahvasta). Oikealla Tierin tämän kesän malli.

Tänä kesänä kaduilla näkyvä laitesukupolvi on huomattavasti järeämpää kuin viime vuonna. Molempien toimijoiden malleissa on viime vuotista suuremmat renkaat ja paremmat jarrut.

Molemmat palvelut ovat suurentaneet eturenkaan kokoa. Vasemmalla oleva Tier vielä enemmän. Tässä lajissa suurempi on parempi: vähemmän tärinää kivikaduilla ja helpompi ylittää raitiovaunukiskoja. Toisaalta, mitä korkeammalla lauta on, sitä vaikeampi ylämäessä on potkiä vauhtia. Äh, kompromisseja.

Takajarrua ei enää käytetä lokasuojaa polkemalla vaan tavallisesta jarrukahvasta. Sääli sinänsä, jalkajarrussa oli jotenkin orgaanisempi tunnelma. Muutos on sen verran suuri, että lokasuojaan on jouduttu teippaamaan erillinen varoitus, ettei sitä kuulu enää talloa.

Voin toisen sukupolven mallissa vielä kehotettiin jarruttamaan lokasuojaa polkemalla. Kolmas sukupolvi kieltää moisen.

Tarkemmassa vertailussa Tierin laite erottuu tällä hetkellä edukseen. Moottori tuntuu vääntävän paremmin. Tämä tulee esiin vasta jyrkässä ylämäessä. Samassa kohdassa Kaupungiteatterin viereisessä mäessä, jossa Voin nopeus hyytyi reiluun kymmeneen kilometriin tunnissa, Tier jaksoi liikkua vielä 15 km/h. Loivemmissa ylämäissä vauhti pysyy sallitussa kahdessakympissä hidastumatta, kun Voilla tunnutaan jäävän pari pykälää alle.

Alamäessä molempien ajokokemus on miellyttävä. Viime kesän malleilla oli taipumus alkaa jarruttaa alamäessä yllättäen ja varsin aggressiivisesti, jolloin varomattomampi kuljettaja oli vaarassa horjahtaa. Uudet mallit hoitavat jarruttamisen pehmeämmin. Molemmilla vauhti pääsi kiihtymään enimmillään vähän yli 23 km/h lukemiin ennen kuin lauta jarrutti sen reiluun kahteen kymppiin.

Tierissä on tukevampi mopomallinen kaksijalkainen seisontatuki. Se on Voita hankalampi virittää paikalleen, mutta pitää paremmin etenkin mäessä. Ympäri katuja kaatuneet laudat eivät tuo palveluntarjoajille sympatiaa, joten on brändillekin parempi, että laudat pysyvät pystyssä.

Tier nostetaan kaksoisjalan avulla ilmaan kuin mopo. Se on perinteistä jalkaa tukevampi, mutta inauksen vaikeampi käyttää.

Tierissä on myös suurempi eturengas, joka tekee kulusta miellyttävämpää kaupungin kivikaduilla. Lisäksi Tierissä on teline kännykälle, symbolista päätellen kaiketi sähköistetty. Oma puhelimeni ei ymmärrä langattoman latauksen päälle, joten en päässyt testaamaan. Latausalusta on sikäli hyvä idea, että on kiusallista, jos puhelimesta sattuu loppumaan virta kesken ajon, sillä ajoa ei voi päättää ilman puhelinta.

En ole luottanut omaa puhelintani tämän telineen varaan.

Olen vähän yllättynyt, ettei mikään palveluntarjoaja ole vieläkään tuonut laitteeseen mahdollisuutta kyydin lopettamiseen. Se tuntuisi ainakin ajatuksena kätevämmältä kuin kaivaa puhelinta esiin.

Nykyään molemmissa laudoissa soittokello on integroitu hankalasti vasempaan kahvaan. Isokätisempi käyttäjä soittaa sitä helposti vahingossa.

Käyttöönoton nopeus (voittaja Voi)

Kun hinnoittelu on molemmilla sama ja molempien toimijoiden laitteet ovat hyviä, on fiksua pitää molemmat sovellukset käyttövalmiina, jotta voi kiireessä avata sen laudan, kumman sattuu lähempää löytämään. Mutta kumpi on parempi valinta silloin, kun molemmat ovat tarjolla?

Malttamaton tehokäyttäjä valitsee tietty sen vaihtoehdon, jonka saa nopeammin auki. Testasin rennon epätieteellisesti kahta asiaa: sovelluksen käynnistymisaikaa ja laudan avausaikaa. Erot olivat yllättävän suuria. Luvut ovat kymmenen toiston keskiarvoja, sovellus on suljettu välissä. Tästä ei ole tarkoitus tehdä käyttöjärjestelmäsotaa: iOS-laitteeni oli jokusen vuoden vanha iPad, Android-laite nopea Oneplus 7 Pro.

Android

 • Voi n. 2 sekuntia
 • Tier yli 7 sekuntia

Androidilla Voi-sovellus on ylivoimaisesti nopeampi. Tier erottuu huomattavan hitaana sovelluksena moniin muihin verrattuna.

iOS

 • Voi alle 3 sekuntia
 • Tier alle 3 sekuntia

iOS:llä avautumisnopeudessa ei ole huomattavaa eroa.

Toinen erä on itse laitteen avautumisnopeus. Aika on mitattu siitä, kun QR-koodin lukemisen jälkeen painetaan aloituspainiketta sovelluksessa. Taas on kyseessä useamman avaustapahtuman keskiarvo.

 • Voi alle 3 sekuntia
 • Tier alle 6 sekuntia

Voi on huomattavasti nopeampi aukemaan. Se aukeaa nykyään niin nopeasti, että puhelinta ei ehdi edes kunnolla laittaa sivuun ennen kuin pitäisi mennä jo. Mieleen tulee, että nopeasta avautumisesta on hyötyä myös liiketoiminnalle, sillä laskutus saadaan nopeammin käyntiin.

Tieriä hidastavat myös ohjeruudut, jotka se pakottaa katsomaan läpi aina ennen laudan avausta (päivitys: uusin sovellusversio on typistänyt nämä yhteen ruutuun). Voissa pääsee matkaan nopeammin.

Tier on sujuvoittanut matkan aloittamista, mutta tämä ruutu pitää katsoa joka kerta.

Tier häviää nopeudessa selvästi. Toisaalta Tierin hyväksi on mainittava, että se mahdollistaa laudan avauksen myös sovelluksesta kartalta ilman QR-koodin skannaamista. Tällä tavalla voi avata laudan jo valmiiksi vasta kävellessään sitä kohti. En ole selvittänyt tarkemmin, kuinka lähellä lautaa pitää olla, jotta sen voi avata.

Kumpikaan yhtiö ei kiusaa käyttäjää pakollisella valokuvalla palautuksen yhteydessä, kuten virolainen Bolt tekee, mutta Voi kannustaa ottamaan valokuvan.

Kaikkiaan palveluiden luotettavuus on parantunut. Epäonnistuneet avaukset alkavat olla harvinaisia, kun viime vuonna niistä sai kärsiä vielä jatkuvasti. Molemmissa sovelluksissa on myös reilu hinnoittelu: jos matkan keskeyttää heti alun jälkeen, järjestelmä olettaa, että jokin meni vikaan eikä peri avausmaksua.

Molemmat palvelut kertovat rauhoittavalla äänensävyllä, että hätää ei ole. Pieleen mennyttä matkaa ei veloitettu. Se on mukava ominaisuus myös avausnopeustestejä tekeville blogaajille.

Käyttöalue ja -ajat

Molempien palveluiden käyttöalue on laajentunut valtavasti viime keväästä. Voilla se on vähän laajempi ja yltää idässä Herttoniemeen saakka.

Oli kiinnostavaa seurata palveluita harvinaisen vähälumisen talven aikana. Joinain pakkaspäivinä palvelut olivat suljettuina, mutta kumpikin palvelu oli käytössä läpi talven supistetuin toiminta-aluein ja alennetuin nopeuksin. Pidin omana sääntönäni, että en koske potkulautaan, jos lämpötila on pakkasella. Sen verran avuton olo pienillä renkailla on jäisellä alustalla.

Viime vuonna kommentoin, että palvelut suljetaan yöksi eikä niillä näin pääse ajamaan baarista kotiin – hyvässä ja pahassa. Laitemäärien ja operaation laajentuessa näistäkin rajoituksista on luovuttu, ja nykyään lautoja on käytössä ympäri vuorokauden – toisin kuin baareja.

Viime kevään jälkeen kaupunkiin on ilmestynyt rajoitetun nopeuden alueita. Ne näkyvät sovelluksessa kartalla, mutta laite ei kerro niistä, mikä vähän kiusaa ajettaessa. Erityisen ärsyttävää tämä on Voin laudoissa, joissa ensimmäisen sukupolven laitteista teipattiin viime vuoden aikana nopeusmittari piiloon, ja toisen sukupolven laitteesta se puuttui kokonaan. Näin satunnainen vauhdin hidastuminen tuntuu oudolta, mutta tuntemus jää vaille vahvistusta. Jotain on tapahtunut, sillä uusimman polven laitteissa nopeusmittari on taas mukana.

Voin ensimmäisen sukupolven laudoista teipattiin nopeusmittari piiloon kesken kauden.

Mikään laite ei vieläkään osaa näyttää reaaliajassa, ollaanko luvallisella pysäköintialueella vai ei. Rajavyöhykkeellä seikkaillessaan tällaista toimintoa kaipaisi, sillä on hankalaa kaivaa puhelinta joka välissä esiin. Etenkin, kun paikannus saattaa talojen katveessa heittää merkittävästi.

En ole seurannut, onko uusissa laitteissa jo vaihdettavat akut niin kuin Hoopissa aikoinaan, vai vieläkö kokonaisia lautoja kuljetellaan pakettiautolla ladattavaksi. Se tuntuu omituisen tehottomalta.

Uusia konsepteja

Tier-sovelluksessa eteeni pomppasi yllättäen lomake, jolla sai toivoa ajastettua laitetäydennystä vaikka kotiovelleen. Kyselylomake näkyy olevan käytössä vain toukokuun loppuun.

Tier ohjaa käyttäjiä kyselylomakkeeseen

Tier kokeilee myös uutta hinnoittelua. Maksamalla kympin kuussa saa ilmaiset avaukset, eli tuo muuttuu kannattavaksi kymmenellä käyttökerralla [oho, osaat matematiikkaakin!]. Maksamalla 28,90 € kuussa, saa lisäksi 120 ilmaisminuuttia, eli tuolla paketilla minuuttihinta putoaa lähelle viime kesän perushintaa. Jotenkin tämä konkretisoi, miten merkittävästä hinnankorotuksesta on kyse.

Kuukausimaksulla pääsee eroon avausmaksusta, ja minuuttihintaa voi pudottaa. Hoopin ja Boltin tarjoamaa rajoittamatonta käyttöä ei kuitenkaan tueta.

Voi taas mainostaa mahdollisuutta liittyä kanta-asiakasohjelmaan, jossa enemmän ajamalla saa jatkossa avausmaksunsa halvemmalla. Toiminta jäi hetkeksi mysteeriksi, sillä jatka-painiketta painettuani sovellus kaatui eikä viestiä näkynyt sen jälkeen viikkoon.

Tällä viikolla ominaisuus palasi näkyviin. Homma toimii siten, että jokaisesta ajosta saa kymmenen pistettä ja kerättyään 50 pistettä kuukaudessa nousee seuraavalle tasolle. Taso tasolta avausmaksut putoavat: ensin neljänneksen, sitten puolet, lopulta poistuvat kokonaan. Tämä ohjaa kevyesti keskittämään lautailun Voin laitteisiin, mutta paljon ajava saa paremman kokonaisdiilin Tieriltä.

Kiinnostavaa nähdä, mitä tapahtuu jatkossa. Tällä tuoreella videolla Voin perustajat vihjailevat, että tilauspohjainen hinnoittelu on tulossa pian.

Voin kanta-asiakasohjelmaa kuvataan seikkailuksi.

Yksi vakio-ongelma potkulaudoissa on kypärän käyttö. Kypärää olisi fiksua käyttää, mutta lautojen spontaani luonne ei oikein toimi yhteen sen kanssa, että kypärä sattuisi olemaan mukana.

Tier on esitellyt uutta kypärän sisältävää lautamallia. Kypärä on sijoitettu etutangossa olevaan säiliöön. Se on taitettavaa mallia ja mahtuu siksi pienempään tilaan. Suomen saatavuudesta en ole löytänyt tietoa.

Kuinka korona vaikuttaa?

Koronaepidemian myötä liikkuminen on vähentynyt selvästi, mutta nyt kesän tullen kadut alkavat täyttyä ihmisistä. Kiinnostavaa nähdä, lisääntyykö lautojen käyttö, kun ihmiset pyrkivät välttelemään joukkoliikennettä. Lime teki jo omat johtopäätöksensä ja ilmoitti poistuvansa Helsingistä toistaiseksi.

Viileämmillä säillä on ollut luontevaa ajaa hygienisesti hanskat kädessä, mutta ilmojen lämmetessä täytyy putsata säntillisesti käsiä.

Jos Suomeenkin saadaan jaetut kypärät, seuraava kysymys on, kuuluuko niiden hygieniasta huolestua.

(Päivitys 3.6.) Tämä artikkeli esittelee tietoa epidemian vaikutuksesta lautojen käyttöön:

Scooter users are spending more time on the vehicles than they were before the pandemic hit. Tier has seen a 20% global increase in ride duration, trips taken on Voi’s scooters are almost double as long as pre-Covid (now 18 minutes on average), while Lime says it’s seeing rides in Europe that are 25% longer on average. 

Pieni Lime-päivitys

(Lisäys 10.7.) Lime on palannut Helsinkiin pienen koronatauon jälkeen. Palvelu toimii hyvin samaan tapaan Voin ja Tierin kanssa.

Lime eroaa edukseen siinä, että yhdellä tunnuksella voi vuokrata useamman laudan. Tämä on tervetullut lisäys, joka muilta toimijoilta puuttuu.

Laudat eivät ole omaan makuuni yhtä hyviä kuin kilpailijoilla. Renkaat ovat todella pienet, joten katukivien tärinät ja raitiovaunukiskot kiusaavat enemmän. Pitkällekin ihmiselle ohjaustanko tuntuu tulevan oudon ylös ja lähelle syliin. Voisin kuvitella, että ajotuntuma on epämiellyttävä lyhyemmällä käyttäjällä.

Toisaalta lauta tuntuu rivakalta. Mittarinkin mukaan se voi saavuttaa tasaisella jopa 25 km/h:n vauhdin. En tiedä, kuinka sallittua se on, mutta onhan se kivaa.

Yhteenveto

Molemmat palvelut ovat kehittyneet selvästi viime vuodesta. Tierin laitteet tuntuvat aavistuksen paremmilta, Voi taas on käyttöönotoltaan nopeampi. Kun hinnoittelu on nykyään molemmissa palveluissa sama, kannattaa pitää molemmat sovellukset valmiina ja ottaa se lauta, joka sattuu tarpeen iskiessä vastaan tulemaan.

Enemmän lautailevan kannattaa keskittää käyttönsä Tierille ja tilata kuukausipaketti, niin minuuttihinnan saa hieman halvemmaksi. Eivät nämä halpaa lystiä ole vieläkään, se on selvää.

Jos et ole vielä käyttänyt sähköpotkulautoja tai -polkupyöriä, näillä koodeilla pääset ilmaiseksi alkuun (ja kyllä, minä hyödyn samalla):

13 kommenttia artikkeliin ”Sähköpotkulaudat kesällä 2020: Voi vs. Tier, uudet laitteet, uusi hinnoittelu

 1. Paluuviite: Testissä Helsingin potkulautapalvelut – sähkömoottorin hurmaa ja vapaata pysäköintiä | Köyttöliittymä

 2. Hyvä huomio! Viime vuoden tekstissä ja etenkin kommenttikeskustelussa tästä oli vähän puhetta, mutta jäi tässä jutussa käsittelemättä.

  Muistankin lukeneeni Tieriltä jonkin katsauksen aiheesta. Katson, jos löydän ja linkkaan mukaan.

 3. Kattava vertailu, kiitos. Viime kesänä tuli todettua näiden kätevyys. Jäin kuitenkin kaipaamaan vertailua laitteiden kierrätyksestä, miten eri firmat hoitavat asian? Olen lukenut, että laitteiden rikkoutuminen ja näin ollen uusiminen on todella tiheää, mikä ei ympäristön kannalta ole lainkaan toimiva ratkaisu. Vähentää käyttöhaluja merkittävästi.

  • Hyvä huomio! Viime vuoden tekstissä ja etenkin kommenttikeskustelussa tästä oli vähän puhetta, mutta jäi tässä jutussa käsittelemättä.

   Muistankin lukeneeni Tieriltä jonkin katsauksen aiheesta. Katson, jos löydän ja linkkaan mukaan.

 4. Olipa hyvä vertailu!

  Konkreettinen esimerkki matkan hinnasta kiinnosti erityisesti. Ilman kokemusta on vaikea sanoa onko touhu käytännössä kallista vai halpaa lystiä. Mutta ilmeisesti aika hintavaa.

  • Kiva kuulla! Joo, ei tämä ihan halpaa lystiä ole. Kiinnostavaa nähdä, kuinka tilausmallit kehittyvät. Ne ovat vaihdelleet tässä jo kevään jälkeen niin, että en ole ehtinyt artikkelia päivittää.

 5. Paluuviite: Sähköpotkulaudat kesällä 2021: Tier vs. Voi vs. Lime vs. sääntely | Köyttöliittymä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s